DUBROVČANI BIJESNI: / 'Pretresaju nas prije ulaska na gradsku plažu, govore nam da ne smijemo unositi hranu...'

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Velika bura digla se u Dubrovniku zbog ponašanja koncesionara na gradskoj plaži Banje. Turisti i Dubrovčani žale se da ih na ulazu pretresaju.

16.7.2017.
12:50
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Zbog sve većeg broja turista lokalcima je sve teže doći do mjesta na plaži. Posebno drastičan primjer dogodio se u Dubrovniku, gdje se ljudima ograničava pristup gradskoj plaži. Tako i Dubrovčane prije no što uđu na najpoznatiju gradsku plažu Banje čeka pretres osobnih stvari.

"To je čisto iz preventivnih razloga, budući da dosta stranaca zna unijeti staklene boce votke, pive i tako , a mi odgovaramo za svaku osobu koja se nalazi na našoj plaži. Želimo sprječiti da dođe do pijanstva, lomljenja, to je jedini razlog zbog kojeg se pregledavaju torbe", kazala je za RTL Antonela Topuzović, glasnogovornica koncesionara na plaži Banje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, s druge strane koncesionar uredno prodaje alkohol. Na jedina dva ulaza na plažu postavljene su table sa zabranom unošenja jela i pića. Građani se žale kako ih se nije puštalo ni sa čipsom, i ne znaju ima li koncesionar uopće pravo na takvo ponašanje.

"Što opće smiju, a što ne smiju? Idemo na plažu, govori nam se da ne smijemo nosit hranu na plažu, pretresaju se burse pri ulasku na plažu, hoćemo poći na noćno kupanje, a plaža je zaključana, i onda ne znamo je li to ok ili nije ok", požalila se Mara Kolić Pustić iz Dubrovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ograničenja strogo navedena u dokumentaciji

Image
Foto: Screenshot

OTOČANI BIJESNI: Privatnici će moći dobiti koncesije uz more za ravno 0 kuna, a moći će naplaćivati i ulaz na plaže?

Image
OTOČANI BIJESNI: /

Privatnici će moći dobiti koncesije uz more za ravno 0 kuna, a moći će naplaćivati i ulaz na plaže?

Image
OTOČANI BIJESNI: /

Privatnici će moći dobiti koncesije uz more za ravno 0 kuna, a moći će naplaćivati i ulaz na plaže?

"Svako ograničenje mora bit navedeno u dokumentaciji o davanju koncesije odnosno ugovoru, a davatelj koncesije to mora nadzirati", odgovara Goran Vojković, pravni stručnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Takva razina zadiranja u privatne svrhe nije prihvatljiva , dakle koncesionar nema u nikakvom segmentu pravo ograničiti nekoga u nekakvim konzumnim stvarima koje bi unosio. Dakle sam takav način nije opravdan bilo kakvim ugovorom o koncesiji", kazao nam je Ivo Klaić, pročelnik Upravnog odjela za turizam, pomorstvo, poduzetništvo i energetiku županije, koja i dodjeljuje koncesije.

"Pogledao sam svih 10 koncesija koje su izdane na dubrovačkom području, i u svima njima vrlo jasno stoji isti stavak, koji kaže da koncesionar ne smije onemogućiti niti ometati bilo koje korištenje javnog pomorskog dobra", objasnio je Marko Giljača, županijski vijećnik liste Srđ je grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima, na plažu smijete doći i s paštetom i radlerom i čipsom - slobodno i bez da vas itko ima pravo pretresati ili braniti prolaz do pomorskog dobra.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo