BLAGDANSKI RUČAK / Dubrovački majstor RTL-u otkriva tajnu najukusnijeg bakalara. Bio na bijelo ili na crveno, nećete pogriješiti

Image
Foto: RTL Danas

Blagdanski kralj, nadimak je koji krasi bakalar, a u njemu se najviše uživa na dva načina

23.12.2021.
8:20
RTL Danas
VOYO logo

Nekoć je bio hrana za težake, a danas je neizbježno jelo na blagdanskim stolovima. Iz sjevernih mora, na hrvatske stolove. Bakalar se sprema na razne načine, a mi smo zavirili u kuhinju jednog dubrovačkog restorana i doznali tajnu najukusnijeg bakalara. 

Ta riba, govori nam glavni kuhar Željko Hladilo, u vodi provede barem tri dana. "Kad je odležao svoje, znači u našoj slatkoj vodi, ide na kuhanje, odvaja se od kosti i čisti se koža". 

Inače, vjeruje se da je bakalar u Hrvatsku stigao preko Venecije, naravno putem pomoraca. "Naši su se u biti i othranili na ovomu i ovo je bila obavezna hrana petak, Badnji dan. Jednostavno neizbježna hrana za to doba godine", govori Hladilo. 

Blagdanski kralj, nadimak je koji krasi bakalar, a u njemu se najviše uživa na dva načina. "Isključivo je bio bakalar, odnosno brodet od bakalara ili kako naši stari ljudi to zovu bakalar na crveno. Znači bakalr na bijelo to se zadnjih par godina, desetak godina možda i malo više došao je taj bakalar na bijelo. A sad je došlo vrijeme da puno više ide bakalar na bijelo nego bakalar na crveno", pojašnjava nam ovaj kuhar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Najfinija jela /

Kuhari iz prvorazrednih restorana ovih dana kuhaju za stanovnike Banije: 'Radimo sve što treba. Od organizacije do čišćenja'

Image
Najfinija jela /

Kuhari iz prvorazrednih restorana ovih dana kuhaju za stanovnike Banije: 'Radimo sve što treba. Od organizacije do čišćenja'


Za obe inačice vrijede četiri glavna sastojka: puno maslinovog ulja, češnjaka, papra i peršina. 

"Bakalar na bijelo priprema se odmah čim je krumpir gotov, po mogućnosti domaći. Crveni ima nešto zahtjevniju pripremu", tvrdi Hladila pa objašnjava pripremu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najprije se izdinsta luk, sa lukom ćemo staviti česna, to ćemo sve doboro izdinstat, stavit pelatu malo pasirane rajčice začinit to sve i stavit sa strane. A onda se slaže red krumpira, red bakalara i red umaka, uz sve to temeljac od bakalara", navodi. 

"I po želji može se staviti malo pikantne papričice unutar, naravno domaće paprike. To je neka modernija verzija? Tako je, neka malo modernija verzija i za ljude koji vole malo jaču hranu", zaključuje. 

Nakon nekakvih pola sata do 40 minuta kuhanja lijevamo domaće bijelo vino, kuhamo još desetak minuta i bakalar je spreman. 

"Bakalar na crveno, bakalar na bijelo uz neizbježne prikle, znači jedan blagdanski ručak", govori. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo