važne vijesti /

Dubrovački biskup Mate Uzinić imenovan za nadbiskupa koadjutora Riječke nadbiskupije

Image
Foto: RTL

'Smatram da to nadilazi mene i moje sposobnosti, ali prihvaćam Božju volju', skromno je poručio Uzinić nadbiskupu Devčiću

4.11.2020.
12:29
RTL
VOYO logo

Dubrovački biskup Mate Uzinić u srijedu je imenovan je za nadbiskupa koadjutora Riječke nadbiskupije, odlukom pape.

Biskup Uzinić naslijedit će riječkog nadbiskupa i metropolitu Ivana Devčića, kad on navrši 75 godina života, sada ima 73 godine, i kad Sveti Otac prihvati njegovo odreknuće od službe. Time nakon deset godina Uzinić odlazi iz Dubrovačke biskupije, točnije 16.prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dolazim sa čistim srcem, ja mu želim doista biti pomoćnik u svemu što je potrebno. Ja se osobno nisam smatrao takvim, smatram da to nadilazi mene i moje sposobnosti, ali prihvaćam Božju volju", poručio je Uzinić nadbiskupu Devčiću.  

Životni put

Uzinić je rođen je 17. rujna 1967. godine u Dubravi, u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. U Dubravi je pohađao osnovnu školu, a gimnaziju u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu. Nakon obavezne vojne službe u trajanju od godinu dana (1986./1987.) na poluotoku Prevlaka, na Teološkom fakultetu u Splitu završava studij filozofije i teologije te postiže akademski stupanj bakalaureat 1993. godine. Zaređen je za svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije 27. lipnja 1993. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

Tijekom tri godine obnašao je pastoralnu službu u župama Omić i Otrić-Struge. Godine 1996. nastavio je studij u Rimu na Papinskom lateranskom sveučilištu, postigavši 2000. godine licencijat iz crkvenog i civilnog prava. Po povratku u Split od 2000. do 2002. obnaša službu sudskog vikara i suca na Crkvenom interdijecezanskom sudu I. stupnja u Splitu i ujedno pastoralnog suradnika u župi Strožanac-Podstrana. Od 2001. rektor je Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu. Od 2002. godine član je Prezbiterskog vijeća Splitsko-makarske nadbiskupije a od 2004. Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za sjemeništa i duhovna zvanja.

Image
Foto: RTL

Dubrovačkim biskupom imenovan je na blagdan sv. Franje Saleškog 24. siječnja 2011. godine, a za biskupa je zaređen u dubrovačkoj katedrali na blagdan sv. Josipa 19. ožujka iste godine, kako piše na stranicama Dubrovačke biskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo