glavna tema vladajućih / Državnom proračunu zbog Uljanika prijeti gubitak od 70 milijuna eura, Vlada poručuje: 'Imamo plan'

Vlada danas tvrdi da imaju nekoliko scenarija o kojima uskoro razgovaramo s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom

5.9.2018.
19:28
VOYO logo

"Siem Ashanti" jedini je brod iz naručene serije koji nije ostao mrtvo slovo na papiru. Brod za prijevoz automobila i kamiona dovršen je 70 posto. Radnici 3. maja su na nogama, jer naručitelji odustaju od brodova pa se traži pomoć Banskih dvora.

"Tražimo da se što prije stupi u kontakt sa svim brodovlasnicima i da im se da određeno jamstvo da će se ti brodovi završe konkretno naručitelj je iz Norveške i ovaj iz Kanade da se završe u 3. maju, jer je to jedino jamstvo opstojnosti 3. maja", kazao je Juraj Šoljić, predstavnik radnika 3. maja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uljanik je bio glavna tema sastanka vladajućih na kojem ministar financija Zdravko Marić nije skrivao zabrinutost za državnu kasu. "S obzirom da je ranije objavljeno da su raskinuti ugovori o gradnji četiri broda, uz 30 milijuna eura koja se odnose na tzv. avansna jamstva, treba još dodatno uzeti u obzir da su za gradnju tih brodova uzimani financijski krediti koji su također dijelom pokriveni jamstvima. 

Dakle, govorimo o iznosu koji doseže razinu od gotovo 70 milijuna eura", kazao je Marić. Iako je zbog stanja u škverovima ministar Darko Horvat upro prstom u prethodnike, upravo su mu prethodnici koalicijski partneri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pitajte kolegu Horvata, moji rezultati su 3 restrukutriranja brodogradilišta, bez neisplate plaća, prestanka proizvodnje, gdje nije bilo niti jednog štrajka", kazao je Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a .

"A čujte nađite jednu garanciju gdje je moj potpis koja će pasti. Takve nema", kazao je Radmir Čačić, predsjednik Reformista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A dok Uljanik grca u dugovima - lani su zabilježili više od milijardu kuna minusa, uprava se časti. Planiraju se nagrade članovima Nadzornog odbora, i izbor novih članova među kojima nema predstavnika Stožera za obranu.

"Mislimo da je dobro da se NO nagradi, naravno sarkastičan sam, za što će ih nagraditi, ako ima imalo morala mislim da to ne dolazi u obzir", kazao je Deni Širol iz Stožera za obranu brodogradnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za koji dan svoje bi trebala reći i Europska komisija, jer u Hrvatsku dolazi povjerenica za tržišno natjecanje.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo