Državni vrh odlučuje o daljem dijalogu s Tačijem

Posle sastanka na Dedinju očekuje se saopštenje za javnost

3.3.2013.
17:53
VOYO logo

Predstavnici državnog vrha okupili su se danas oko 16 časova u rezideniciji predsednika Srbije na Dedinju na završnim konsultacijama uoči šeste rudne razgovora premijera Srbije Ivice Dačića sa predsednikom vlade Kosova Hašimom Tačijem u Briselu.

Sastanku, u Užičkoj ulici, prisustvuju predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, potpredsednica vlade zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić, savetnik predsednika Srbije Marko Đurić i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin. Aleksandar Vučić došao je nešto ranije na lokaciju sastanka kako bi nasamo razgovarao sa predsednikom Nikolićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema najavama, posle sastanka biće izdato saopštenje za javnost. Na put u Brisel, kako saznaje Tanjug, putovaće premijer Dačić, a pored njega u sedište EU ići će i Đurić i Vulin. U petak je održan sastanak državnog vrha na istu temu na kome je potvrđeno potpuno jedinstvo po pitanju Kosova i Metohije i nastavka dijaloga sa Prištinom.

Posle sastanka, Marko Đurić je rekao da je konstatovano da najuticajniji predstavnici međunarodne zajednice treba Prištini da upute ohrabrenje da učini ustupke kako bi se postigao dogovor u ključnom trenutku dijaloga koji se vodi u Briselu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Dačić je prethodnih dana rekao da su u dijalogu sa Prištinom na vidiku veliki problemi, da se nikakav novi dogovor niti sporazum ne nazire. On je precizirao da postoji dubok i težak problem jer prištinske vlasti apsolutno ne žele da prihvate ništa što ne moraju i na šta ih niko ne tera.

On je tada rekao da će u ponedeljak, 4. marta, u Briselu biti nastavljen dijalog, ali da ne zna o čemu uopšte on i Tači mogu da se dogovore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Mi se slažemo samo u jednom, a to je da bi problem paralelizma institucija mogao biti rešen formiranjem zajednica opština. Međutim, oni uopšte ne žele da razgovaraju o izvršnim ovlašćenima za tu zajednicu, za njih je ta tema apsolutno neprihvatljiva, kao što su za nas neke druge teme - rekao je Dačić i ponovio da je za kompromis potrebno dvoje, odnosno u ovom slučaju troje, prenosi Tanjug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo