DRŽAVA TRAŽI DONACIJE ZA BANIJU, A NIJE UZELA 2 MILIJUNA KUNA KAZNI ZBOG 'ŽENSKIH KVOTA': / HDZ je na listama prekršio zakon

Image
Foto: Ilustracija: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Država je na kršenju 'ženske kvote' na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima propustila uzeti dva milijuna kuna kazni i preusmjeriti ih na potresom pogođena područja

12.1.2021.
16:17
Ilustracija: Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Dok svim silama nastoji prikupiti donacije za potresom pogođena područja i istodobno popunjava prijave na Europski fond solidarnosti, Vlada je propustila uzeti gotovo dva milijuna kuna i preusmjeriti ih u potrebe žitelja Banije. Pola godine nakon održavanja parlamentarnih izbora, nadležne institucije još nisu kaznile političke stranke koje su prekršile "žensku kvotu", odnosno uvjet da na izbornim listama imaju najmanje 40 posto zastupljenosti oba spola.

Prema izvještaju Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, članak 15., stavak 1. istoimenog zakona 5. srpnja prošle godine prekršilo je 39 lista, a od ukupnog broja se na samo dvije radilo o podzastupljenosti muškaraca. No, tko god bio zakinut na listama, kazna je ista - 50.000 kuna po listi. Ako sudovi svima odrede tu kaznu, krivci, odnosno političke stranke, morale bi platiti ukupno 1.950.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HUP O POMOĆI ZA BANIJU: /

Prikupljeno je 35 milijuna kuna izravnih donacija i 1.35 milijuna za bolnicu, školu i vrtić u Sisku, Glini i Petrinji

Image
HUP O POMOĆI ZA BANIJU: /

Prikupljeno je 35 milijuna kuna izravnih donacija i 1.35 milijuna za bolnicu, školu i vrtić u Sisku, Glini i Petrinji

HDZ prekršio sve kvote

Ipak, postoji mogući razlog zbog čega država dosad nije naplatila kazne za kršenje "ženske kvote". Naime, vladajući HDZ je jedina stranka koja je prekršila kvotu u svih 11 izbornih jedinica te bi, sukladno tome, trebala platiti 550.000 kuna. Od parlamentarnih stranaka, doznaje RTL od Državnog izbornog povjerenstva, jedino su Domovinski pokret u jednoj i SDP-ova Restart koalicija u dvije izborne jedinice prekršili rodno-ravnopravni uvjet. No, čini se da svemu kumuje i komplicirani postupak utvrđivanja odgovornosti.

Iz DIP-a poručuju da su popis prekršitelja proslijedili Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova te Državnom, odnosno Općinskim državnim odvjetništvima, ali nisu odgovorili koliko je prekršajnih prijava podneseno ili naplaćeno kazni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Državno odvjetništvo Republike Hrvatske ne raspolaže zbirnim podacima s obzirom da je u tijeku postupanje nadležnih općinskih državnih odvjetništava po zaprimljenim obavijestima, a koje su zaprimljene u tim nadležnim općinskim državnim odvjetništvima", odgovorila je glasnogovornica DORH-a Martina Mihordin.

Odvjetništva nisu primila prijave

Isto pitanje upućeno je i na 22 Općinska državna odvjetništva. Njihov odgovor je uglavnom takav da nisu dobili obavijesti da trebaju podići te prijave. "Državno odvjetništvo ne potvrđuje primitke prekršajnih prijava, niti primitke zaprimljenih obavijesti. Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu nije podnosilo optužne prijedloge zbog povrede članka 15. stavak 1. Zakona o ravnopravnosti spolova vezano uz parlamentarne izbore 2020.", odgovor je zamjenice općinskog državnog odvjetnika u Zagrebu, Ksenije Jurin Panić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz općinskih odvjetništava u Splitu, Osijeku, Vukovaru, Zadru, Šibeniku, Virovitici, Zlataru, Varaždinu, Koprivnici, Čakovcu, Slavonskom Brodu, Sisku, Karlovcu, Bjelovaru i Dubrovniku poručili su da nisu zaprimili nijednu prijavu o kršenju "ženske kvote" na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima.

Tako je država u šest mjeseci propustila naplatiti dva milijuna kuna, samo zato jer nitko nije prijavio ono što je bilo očigledno na svakom glasačkom listiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo