NOSITE LI VI SVOJU? / Do sada je ispisano 647.000 kuna kazni, ali sve ih je manje, a maske gotovo nitko više ne nosi: 'Netko nas posluša, netko izvrijeđa...'

Dok se u Americi nenošenje maski plaća 50 dolara na licu mjesta, kod nas ni upozorenja ne vrijede, jer je kazni sve manje

24.9.2021.
21:56
VOYO logo

Donedavno su gotovo svi nosili maske u javnom prijevozu, trgovinama, školama. No, ljudima je dozlogrdila pandemija, pa su nakon ljetnog popuštanja mjera od maski odustali gotovo svi. A upravo je zbog nenošenja maski policija u prošlih godinu i pol dana ispisala više od pola milijuna kuna kazni, doznaje RTL.

Image
RODITELJI-ANTIMASKERI NE ODUSTAJU /

Uzeli su odvjetnike: 'Trebat će se s medicinskog stajališta utvrditi je li djetetu nužno nošenje maske'

Image
RODITELJI-ANTIMASKERI NE ODUSTAJU /

Uzeli su odvjetnike: 'Trebat će se s medicinskog stajališta utvrditi je li djetetu nužno nošenje maske'

Na meti policajaca najčešće su bili konobari i blagajnice. No, dok iz Stožera priznaju da njihovi inspektori kažnjavaju sve manje, u New Yorku se pojačano provodi akcija Maskiraj se ili plati. "Mi ćemo vam sa zadovoljstvom dati masku ako svoju zaboravite doma, ali budite sigurni, ako odbijete, dobit ćete kaznu 50 dolara", priča policajac Joseph McGrann.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Netko posluša, netko ne...'

I kod nas je nošenje maski obvezno, ali bez posljedica. "Obavještavamo vas da je nošenje zaštitnih maski na brodovima Jadrolinije obavezno", vrišti s razglasa trajekata na kojima putnici koji nose maske priznaju da se osjećaju glupo kad vide da su u manjini.

"Znači idemo sve mirnim, normalnim putem. Netko nas posluša, netko izvrijeđa, znate kako to već ide. Međutim teško je to danas, mi ovlasti nemamo", rekao je zapovjednik broda Andro Kalenić, pojašnjavajući što posade rade s onima koji ne poslušaju njihovo upozorenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slična je situacija u autobusima na dugim rutama... "Nažalost moramo ih upozoravati. U svakom autobusu imamo barem četiri osobe koje ne žele", kaže prometnica Adriana Piškor.

U tramvajima se maske često stavljaju samo kad naiđe kontrolor karata. "Primijeti se da mlađi malo manje nose, možda su malo buntovniji", objašnjava ZET-ov kontrolor Ante Čelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Država je dosta zaradila

Buntovnijima su dosad ispisane ukupno 1294 kazne. Ako uzmemo u obzir da je svaka kazna 500 kuna, država je na maskama zaradila 647.000 kuna. No, iz Ravnateljstva civilne zaštite tvrde da je kazni sve manje, jer se ljudi sve više pridržavaju mjera. Prijevoznici se s time baš i ne bi složili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo