DRŽAVA PODILAZI PRIVATNIM OSIGURAVATELJIMA: / Dok ste zdravi sve je u redu, kad se ozbiljno razbolite - ode ugovorena polica

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Čini da Vlada nema ništa protiv toga da građani plaćaju dopunsko zdravstveno osiguranje privatnim osiguravateljima samo dok su zdravi, tj.

12.6.2019.
14:55
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što je SDP-ov zastupnik Peđa Grbin aktualizirao slučaj jednog građanina kojemu je Uniqa poslala obavijest mjesec dana prije isteka police osiguranja da je neće produžiti, čini se da je državi sasvim u redu da građani plaćaju dopunsko zdravstveno osiguranje privatnim osiguravateljima samo dok su zdravi, tj. dok osiguravajućoj kući ne postanu preveliki teret. Kako piše Novi list, kada se građani razbole, što se tiče Vlade ispostavlja se da je u redu dopunsko osiguranje ugovoriti s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, a privatnim osiguravateljima dopustiti da ne produže ugovore jednom kada građani počnu koristiti njihovu policu.

U međuvremenu su još neki građani otkrili kako im police nisu produžene nakon što su postali, primjerice, onkološki pacijenti te da su dopunsko osiguranje morali ugovoriti u HZZO-u. Liberalizacija u području dopunskog osiguranja zapravo znači da država građane koji su zdravi prepušta privatnim osiguravateljskim kućama, koje im onda i mogu ponuditi niže cijene polica jer će uvijek biti u plusu, a da one koji dopunsko osiguranje doista koriste preuzima državni osiguravatelj, tvrdi Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeftinije od HZZO-a

Odgovarajući Grbinu na pitanje o tom slučaju, Vlada je u prvom odgovoru najavila da će zatražiti od Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga provjeru slučaja te neizravno priznala kako je svjesna stanja u kojem građani dopunsko osiguranje plaćaju privatnim kućama dok su zdravi i mladi jer je jeftinije od HZZO-a, a da odlaze po dopunsko osiguranje u HZZO kad su stariji ili obole.

Pozivajući se na stav Hrvatskog ureda za osiguranje kao i na nadzor HANFA-e, Vlada je također tvrdila da u slučaju koji spominje Grbin nije bilo riječ o otkazivanju ugovora, nego da je ugovor o osigranju prestao istekom roka budući da je bio sklopljen na godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaos u sustavu

"Privatni osiguravatelji se mogu tako ponašati jer im to dopušta država i zato što tako ostvaruju ono zbog čega i postoje, profit i to ne treba nikoga čuditi. U kaosu koji postoji bilo bi čudno da je drukčije. Pa prije godinu dana je Liječnička komora za svoje članove sklopila police zdravstvenog osiguranja s privatnim osiguravateljem, iako svi ti ljudi rade i plaću dobivaju iz javnog fonda", rekao je predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina.

Osiguravatelj je također priznao da su svog klijenta "mjesec dana prije nego mu je osiguranje isteklo, obavijestili da mu novo osiguranje neće moći ponuditi upravo iz razloga da se na vrijeme može raspitati o ponudama ostalih osiguranja iz privatnog i javnog sektora te odlučiti za najpovoljnije rješenje, te su zaključili da je za njega ponuda javnog osiguravatelja vjerojatno najpogodnija", jer oni kao i svi ostali privatni osiguravatelji posluju po tržišnim uvjetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo