Osniva se nova tvrtka koja će iznajmljivati državne stanove

Uskoro bi trebala biti osnovana nova državna tvrtka koja će voditi posao prodaje i iznajmljivanja tisuća stanova i poslovnih prostora koji se nalaze u vlasništvu države.

22.7.2013.
22:10
VOYO logo

Država naime u svojem portfelju ima točno 4.773 stana. Od toga u čistom vlasništvu ima 4.130 stanova, dok je preostalih 643 u suvlasništvu. Od ukupnog broja stanova 598 ih je praznih, a u otprilike 800 stanova netko je provalio pa se protiv bespravnih stanara vode sudski postupci. U zemljišne knjige upisano je oko 80 posto stanova, a u ovom trenutku u tijeku je upis još 200-tinjak stanova. Uz to, država ima i 2.830 poslovnih prostora, od čega ih je u ovom trenutku 694 prazno.

Iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom su za Jutarnji list otkrili kakav je točno plan Vlade spašavanja tih stanova i prostora koji godinama trunu i zjape prazni, a čije održavanje stoji milijune kuna na godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

List tako navodi da se procjenjuje da bi se čak 30 posto svih državnih nekretnina, stanova i poslovnih prostora moglo prepisati na novoosnovanu tvrtku, u kojoj će većinu posla obavljati ljudi koji su radili u AUDIO-u. Tvrtka će prodavati stanove, a dio njih davat će se i u najam po tržišnoj cijeni. Navodno će se uvesti i opcija jednodnevnog ili dvodnevnog najma stana. Poslovni prostori će većinom ići u najam, ali postoji mogućnost da se omogući prvokup obrtima koji su više desetljeća u nekom prostoru i koji uredno podmiruju svoje račune.

Na jesen natječaj za 50-ak sudskih vještaka

No, prije nego što se osnuje tvrtka za prodaju državne imovine, raspisat će se javni natječaj za sudske vještake, kako bi država mogla precizno procijeniti vrijednost svoje imovine. "Na jesen ćemo raspisati natječaj za oko 50-ak sudskih vještaka. Oni će biti stalni vještaci države. Po svakoj županiji bismo trebali angažirati minimalno dva vještaka, dok će u Zagrebu, gdje ima i najveći broj nekretnina, biti potrebno minimalno pet njih", otkrio je Alen Čičak, zamjenik predstojnika Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo