VRATILI SVAKU 43. KUNU / Država stalno mijenja kriterije za isplatu covid-potpora; Nakon zadnje izmjene neki su poslodavci - odustali

Image
Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Od ukupno 11,257 milijardi kn isplaćenih potpora u koronakrizi, poslodavci su državi vratili oko 256,5 milijuna kn

12.7.2021.
18:48
Emica Elvedji / PIXSELL
VOYO logo

Još uvijek traje rasprava u javnosti oko toga hoće li Vlada cijepljenjem uvjetovati isplaćivanje potpora za očuvanje radnih mjesta, čime bi iz kruga primatelja eliminirala one radnike koji se nisu cijepili protiv covida-19. I dalje je puno nepoznanica oko realizacije te ideje. Tako, piše Novi list, nije poznato što će biti s radnicima koji imaju covid potvrdu zbog važećeg negativnog testa.

Image
UDAR NA ANTIVAKSERE /

Aladrović nakon sastanka s poduzetnicima najavio: 'Uvodimo kriterij covid potvrda koje bi trebali imati zaposlenici za koje se očekuju potpore'

Image
UDAR NA ANTIVAKSERE /

Aladrović nakon sastanka s poduzetnicima najavio: 'Uvodimo kriterij covid potvrda koje bi trebali imati zaposlenici za koje se očekuju potpore'

No, od početka pandemije puno je nepoznanica oko dodjele pomoći. Naime, Vlada je od ožujka prošle godine nekoliko puta mijenjala iznose, ali i uvjete za dobivanje potpora. Povrat potpora državi uvijek je bio aktualan kada su se mijenjali uvjeti njihova dobivanja. Tako je, djelomično ili u punom iznosu, potpore državi moralo vratiti 25.154 poslodavaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vraćena svaka 43. kuna

Do sredine prošlog tjedna država je za očuvanje radnih mjesta isplatila ukupno 11,034 milijarde kuna. Nazad u državni proračun je vraćeno gotovo 255,8 milijuna kuna potpora. To znači da su poslodavci koji nisu ispunjavali kriterije dodjele potpora vratili 2,3 posto isplaćenog novca ili svaku 43. kunu koju im je država dala za pomoć u koronakrizi. Jedan slučaj povrata potpora za očuvanje radnih mjesta, doznaje se iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, završio je na sudu.

Na onih 11,034 milijarde treba dodati i 223,4 milijuna kuna potpora za skraćivanje radnog vremena. Oni koji se nisu pridržavali uvjeta za dobivanje ovih potpora morali su u državnu blagajnu vratiti malo više od 771.000 kuna, odnosno oko 0,3 posto ukupno isplaćenih potpora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema bonusa, nagrada i udjela

Država je počela isplaćivati potpore na početku prvog vala pandemije, u vrijeme lockdowna, kada ništa, osim trgovina s prehrambenim proizvodima, nije radilo. Iako je HZZ i tada donio striktne kriterije za dodjelu potpora, u prva tri mjeseca one su dodijeljene za stotine tisuća radnika. Ipak, u ugovorima HZZ-a i poslodavaca stajalo je da će potpore morati biti vraćene ako se naknadno utvrdi kršenje kriterija.

Nakon isplate potpora za prva tri mjeseca koronakrize, HZZ je postrožio kriterije, pa tako poslodavci moraju vratiti potpore ako će u razdoblju od 29. svibnja do 31. prosinca ove godine isplaćivati dobit ili udjele u dobiti. Potpore se moraju vratiti i ako poslodavci raspodijele dobit kao nagradu, isplate bilo kakve bonuse ili nagrade iznad 5000 kuna. Kad je ova odluka stupila na snagu neki su poslodavci sami vratili potpore, a neki su od njih odustali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo