DRŽAVA IGNORIRA I EUROPSKI SUD: / Godinu i pol dana nisu zbrinuli hrpu troske koju odvoze nepoznati kamioni 

Image
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Crno brdo u Biljanima Donjim nastalo je 2010. godine, a godinu i pol od presude Suda Europske komisije država nije zbrinula trosku.

11.1.2021.
8:35
Dino Stanin/PIXSELL
VOYO logo

Crno brdo od 2010. je na istoj adresi. Ispred nosa mještana Biljana Donjih koji godinama u kuću bježe čim zapuše jači vjetar. Mještanin Živko Ševo kaže kako komadići lete sto na sat te kako se vide čitavi kanali sitnog materijala koje nosi bura kad zapuše, piše Dnevnik.hr.

Da će brdo napokon nestati ponadali su se prošloga mjeseca jer su u susjedstvu ugledali kamione, a u zraku osjetili smrad. Kamioni su ubrzo napustili Ravne Kotare, a u njima se probudila sumnja. "Uguši, baš uguši, kad diraju. Znaš. To vjerojatno neki privatnik vozi. Negdje se izvode radovi, da se izvode radovi, da se vozi, vozilo bi se, i došle bi novine, i televizija bi javila, ovako svatko šuti“, razočaran je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šuti i država. O problemu koji dosad nisu uspjele riješiti četiri Vlade i četiri Ministarstva. U Biljanima Donjim je 140 tisuća tona troske, vidljivo je da je jedan mali dio s krupnijim česticama otklonjen, na terenu je i bager, a što on tu radi, gdje se odvozi troska i u koje svrhe, ne znaju ni resorna Ministarstva.

Image
SNIJEG ĆE I DALJE PADATI, A STIŽE I LEDENI VAL; Meteorolozi objavili kakve nas temperature očekuju ovaj tjedan: /

'Bit će prilično hladno'

Image
SNIJEG ĆE I DALJE PADATI, A STIŽE I LEDENI VAL; Meteorolozi objavili kakve nas temperature očekuju ovaj tjedan: /

'Bit će prilično hladno'

Država čeka da se netko drugi pobrine za to

Tko i kamo trosku odvozi, ne zna ni prvi čovjek Benkovca. A tko god to čini, iz lokalne eko udruge poručuju, to nije rješenje. "Velike količine ostaju i dalje, i zagađuju ne samo zrak i zemljišta nego, što je najtužnije, podzemne vode“, potvrdio je Zdravko Belušić iz udruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mještani prstom upiru u samo jednog krivca – državu, koja će radije plaćati, nego odvoziti otpad. Da je država kriva, odlučio je još prije godinu i pol Sud Europske komisije i naložio Hrvatskoj da trosku izmjesti iz Ravnih kotara. Iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine poslali su odgovor na upit. "Možemo potvrditi kako Ministarstvo od dana zaprimanja presude postupa sukladno Zaključku Vlade RH te je do sada poduzeto više radnji, a kao najvažniju navodimo izradu vještačkog nalaza koji je odredio daljnje smjernice u postupanju s odloženom troskom", stoji u priopćenju.

Dodaju kako rok izvršenja presudom nije određen, i da čine sve kako bi sanirali otpad. U što mještani sumnjaju i poručuju kako im se čini da država čeka da se umjesto nje, za crno brdo, pobrine netko drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo