DRŽAVA DALA DESETKE MILIJUNA KN ZA OBNOVU SIMBOLA VUKOVARA KOJI - NE POSTOJI!? / Ni nakon 80 godina nije u zemljišnim knjigama

Image
Foto: Screenshot: Google Maps

Iako je Ministarstvo državne imovine očevidom utvrdilo postojanje 11-katne zgrade Samačkog hotela u Vukovaru, ona niti osamdesetak godina nakon izgradnje nije upisana u zemljišne knjige,

27.5.2020.
17:47
Screenshot: Google Maps
VOYO logo

Uz Radnički dom i Vodotoranj, jedan od simbola Vukovara je i Samački hotel. Neboder s 11 katova izgrađen između 1936. i 1940. za potrebe smještaja radnika tvornice Bata, u Domovinskom ratu je teško oštećen, a po prestanku ratnih zbivanja u njega su useljeni povratnici i Hrvatski radio Vukovar.

Iako je od toga prošlo više od 20 godina, a od njegove izgradnje više od 80, neboder još uvijek nije upisan u zemljišne knjige kao izgrađeni objekt. Naime, na katastarskoj čestici na kojoj se on nalazi, u izvatku iz vukovarskog Zemljišno knjižnog odjela stoji izgrađeno zemljište Trg Dražena Petrovića i park u ukupnoj površini od 1521 četvorni metar. Država je 100-postotni vlasnik parcele bez tereta. U knjigama stoji i zabilježba kako je na temelju pravomoćnog rješenja Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine od 14. ožujka 2014. godine, sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturne baštine, zabilježeno svojstvo kulturnog dobra za kulturno povijesnu cjelinu Bata Ville u Vukovaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepotpune evidencije

"Očevidom je utvrđeno kako se na istoj nalazi izgrađen hotel s jedanaest katova, a koji je izgrađen između 1936. i 1940. godine. RH je vlasništvo nad predmetnom nekretninom stekla 1997. godine. Zgrada hotela izgrađena na predmetnim nekretninama nije evidentirana u zemljišnoj knjizi. Republika Hrvatska, kao stranka u različitim imovinskopravnim postupcima, koji se vode, bilo pred nadležnim općinskim i drugim sudovima, bilo pred nadležnim tijelima jedinica lokalne i područne samouprave svakodnevno stječe mnoštvo nekretnina u svoje vlasništvo", stoji u odgovoru Ministarstva državne imovine na upit Večernjeg lista o propustu u zemljišnim knjigama.

Dodaju i kako se očekuje upis velikog broja nekretnina u državno vlasništvo, s obzirom na to da su neki od njih u sudskim postupcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Evidencije koje Ministarstvo državne imovine vodi vezano uz nekretnine koje RH na opisani način kontinuirano stječe su nepotpune, budući je i dalje u tijeku prikupljanje, obrada i upotpunjavanje podataka o istom. Ministarstvo državne imovine ne vodi svoju internu evidenciju nekretnina po objektima", potvrdili su iz Ministarstva.

Djelomično obnovljen i prazan

No, država je Samački hotel, koji nije nikad upisan u zemljišne knjige i koji se ne koristi već dvadesetak godina, obnovila i uredila za nekoliko desetaka milijuna kuna. Od studenog 2015. ponio je ime Hostel Zagreb, jer ga je tada svečano otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Tada je hostel djelovao u sklopu Javne ustanove Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar i nudio smještaj u svojih 120 soba s 240 kreveta učenicima osmih razreda osnovnih škola koji su u sklopu projekta Ministarstva branitelja dva dana u Vukovaru učili o Domovinskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na godinu ćemo ga obnoviti. Sredit ćemo ga da izgleda kao da je s Jelačić placa ili Beverly Hillsa. Vukovar je to zaslužio i ovo je najmanje što grad Zagreb može učiniti za Vukovar", obećao je tada Bandić za neboder koji nije niti upisan u zemljišne knjige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo