DRUŠTVO POVJESNIČARA UMJETNOSTI O OBNOVI ŠTETA NAKON POTRESA: / Predlažu da se u povijesnom centru ne gradi novo, već obnavlja staro

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

U priopćenju navode da je Društvo "spremno i obvaezno uključiti se u planove obnove svim svojim znanjem, iskustvom i etičkim zasadama"

28.3.2020.
9:29
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske priopćenjem se oglasilo o posljedicama snažnih potresa koji su pogodili Zagreb 22. ožujka ove godine.

Image
ZAGREB SU POGODILA DVA JAKA I VIŠE OD 90 MANJIH POTRESA; Stručnjak tvrdi: /

'Imali smo sreće...; ovaj potres nije bio pravi test'

Image
ZAGREB SU POGODILA DVA JAKA I VIŠE OD 90 MANJIH POTRESA; Stručnjak tvrdi: /

'Imali smo sreće...; ovaj potres nije bio pravi test'

Navode da su svjesni je opsega šteta koje je pretrpjelo povijesno središte Zagreba te nužnosti njegove obnove u budućnosti. Društvo je "spremno i obvaezno uključiti se u planove obnove svim svojim znanjem, iskustvom i etičkim zasadama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nisu pozvani u razgovore

Iz društva poručuju da sa zabrinutošću prate priče u medijima o obnovi i naglašavaju da u njih nisu pozvani

"Te ideje o reviziji odavno ozakonjenih dokumenata o zaštiti spomeničkih urbanističko-arhitektonskih cjelina Gornjega grada, Kaptola i Donjega grada smatramo neprimjerenima u danima kada se štete identificiraju i dokumentiraju, stoji u priopćenju i poručuje se: "Obnova ne može i ne smije početi idejama o rušenju, nego pomnom analizom gubitaka i mogućnosti rehabilitacije spomenika i ambijenata. Primjer je stradanje i obnova Dubrovnika poslije potresa 1979. godine."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagreb ima tri povijesne jezgre - Gornji grad, Kaptol i Donji grad koje su "dokumenti su različitih povijesnih epoha i svjedočanstvo kreativnih, intelektualnih i umjetničkih napora gradske zajednice u formiranju tih sredina." To se odnosi na političko-upravne, sakralne, obrazovne, zgrade za kulturni sadržaj, ali i privatne, stambenie ili stambeno-poslovnie zgrade svih tipologija.

Image
Foto: Pixsell

Fotografija katedrale iz zraka nakon potresa 22. ozujka 2020. u kojemu je oštećen desni toranj i križ.

Slučaj iz 1880.

Navodi se slučaj razornog potresa iz 1880. godine nakon kojeg su se u obnovina Gornjemu gradu i Kaptolu pojedinačno obnavljali javni i privatni objekti, a Donji grad se nakon potresa 1880. tek počeo formirati kao novo središte grada. Tada je postojalo "tek nekoliko zgrada javnog značaja, poput palače HAZU, zgrade Sveučilišta, sinagoge i pravoslavnog hrama te nekoliko privatnih palača novog urbanog mjerila i stilskog, historicističkog izraza", a razvoj i intenzivna izgradnja novoga središta bila je osigurana urbanističkom osnovom iz 1865., koja je zapravo plan Donjega grada, a sastoji se od ortogonalnog sustava ulica i pravilnih blokova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatim, osnovom iz 1887. definiran je parkovni okvir užega središta grada, tzv. Zelena (ili Lenucijeva) potkova, predviđena za postavu najvažnijih javnih zgrada. Tako je Donji grad postao i nastavio biti "najsnažnijim elementom urbanog i kulturnog identiteta Zagreba" te Društvo naglašava da ga se treba očuvati kao cjelinu.

Ne graditi novo, obnavljati staro

Kako navode povjesničari umjestosti, sada je potreban plan rehabilitacije i zaštite, što znači da se ne gradi novo, već se obnavlja staro. To uključuje popravke i dorade, ali sve intervencije "moraju biti zasnovane na analizi vrijednosti i jasnim načelima njihova održanja. Težište mora biti na obnovi javnih zgrada s njihovim inventarom i uređenjem. Oni su nositelji našega identiteta, a njihovim gubitkom Zagreb i Hrvatska ostali bi bez svojega duhovnog i nacionalnog bića."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pažnju treba biti usmjerena i prema i svim drugim sastavnicama sredine, te je treba štiti kao ambijentalnu cjelinu.

Image
Foto: PIXSELL/Ilustracija, Borna Filic

Trg bana Jelačića

'To zahtijeva vrijeme i dugo će potrajati'

Ova je obnova, navodi Društvo, možda prilika da se napokon razimšlja o pristupu unutrašnjosti donjogradskih blokova, koji su zagušeni nekvalitetnom, ali i nedozvoljenom gradnjom. "Za razliku od recentnog prijedloga izmjena Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba, kojim se predviđa izgradnja u unutrašnjosti blokova, što znači povećanu gustoću, mi predlažemo da se ona planski urede kao mjesta boravka i komunikacije (parkovi, igrališta, pasaži). Posebno ističemo da svaki pojedini objekt ili sredina zahtijeva zasebnu studiju, projekt i plan realizacije. Javnosti treba predočiti da i plan obnove i njegove realizacije zahtijevaju vrijeme i da će dugo potrajati", piše u priopćenju Društva povjesničara umjetnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zaključku Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske se zalaže za osnivanje višedisciplinarnog teama, to jest autonomne stručne komisije, koja bi pripremala obnovu – paralelno s uklanjanjem najfatalnijih šteta i osposobljavanjem stambenih i drugih kapaciteta, što je preuzeo Grad Zagreb. Obnovu povijesnog središta grata trebalo bi proglasiti i ozakoniti prioritetnim gradskim projektom, a to je što znači kao zajednička misija javnog i privatnog sektora. "Hrvatski povjesničari umjetnosti uključit će se u njega individualnim inicijativama, ali i sustavnim angažmanom svoje krovne stručne organizacije, Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske", stoji u priopćenju.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo