Mogu se jesti sirove s grma, ali se uglavnom obrađuju. Od bobica aronije radi se pekmez, sok, čaj, vino ili pivo. Ta voćka prepuna vitamina odolijeva suši koja je pogodila cijelu Europu, a berba je počela.
Bobicu po bobicu, grm po grm. Od ranoga jutra na obiteljskom imanju u Mihovljanu pokraj Čakovca vrijedne ruke ubrale su 350 kg aronije.
Uz dobro društvo nije teško raditi dok sunce prži. Berači su bili itekako opremljeni. "Zaštićeni smo sa šeširom, s dugim rukavima. Do sad sam ubrala 4 kante", kaže beračica Štefanija Call.
Super voćku gospodin Stjepan uzgaja više od 5 godina. Ovoga puta se, kaže nam, u berbu krenulo kasnije nego inače.
"Kreće se najčešće početkom 8. mjeseca, odnosni tamo oko ili iza Velike Gospe, to je najbolje vrijeme međutim mi ipak želimo bolju kvalitetu pa čekamo malo da se to do kraja dozrije, da šećeri sazriju", objašnjava Stjepan Vadlja, vlasnik obiteljskog imanja u Mihovljanu.
Na imanju je 250 sadnica od čega će nastati 80 litara soka. "Ove godine je dosta dobra berba, obzirom na sušu koja vlada u cijeloj Hrvatskoj i šire tako da smo mi relativno zadovoljni", kaže.
Aronija je dosta otporna pa joj suša nije učinila ono što i drugim poljoprivrednim kulturama ove sezone.
"Što se tiče suše njoj je čak pogodovala jer ona je ove godine izuzetne kvalitete, sokove koje preradi naša kolegica zadrugarka, sok je izuzetan", govori Robert Hadžić iz Hrvatske voćarske zajednice.
Prodavačica aronije na zagrebačkom Dolcu kaže da je cijena soka na tržnici ista kao lani.
"Evo bez obzira što je stvarno cijena niska, 50 kuna za litru, mislim da se po dućanima kreće i preko 100 kuna - ne ide baš. Mislim da se ljudi više ono boje, misle da su podignute cijene pa zato, ali nije dignuta cijena", kazuje Lucija Harapin, prodavačica na tržnici.
U posljednjih nekoliko godina, kažu nam, iz udruge OPG-ova Život došlo je do drastičnog pada cijene aronije zbog zasićenja na tržištu.
"Ljudi se ne žele udružiti, ne žele zajednički prodavati, a potencijali, to je izuzetno kvalitetna namirnica biljka i može se koristiti u zdravstvene, terapeutske svrhe, u prehrani, dodatak prehrani, a s malim količinama koje pojedini proizvođači imaju, ne može se nastupiti ozbiljno na tržište", govori Hadžić.
U Hrvatskoj se procjenjuje da intenzivnih nasada aronije ima oko 20 hektara. Berbe ovih dana ponegdje još traju - od Međimurja do Banovine i nešto rjeđe na Jadranu.