Hrvati se masovno osiguravaju od potresa

Zbog dva nedavna tragična potresa u Italiji te nakon prošlogodišnjega katastrofalnog potresa u Japanu, u Hrvatskoj je jako poraslo zanimanje građana za osiguranje od potresa.

2.6.2012.
9:16
VOYO logo

Nakon nekoliko potresa s epicentrom u Italiji, a koji su se osjetili u Istri te središnjoj Hrvatskoj, u cijeloj je zemlji zabilježen povećan broj upita građana i gospodarstvenika za osiguranje od potresa. Brojna pitanja o iznosima premija za potres zabilježila je većina osiguravatelja koji takav trend smatraju pokazateljem povećane svijesti građana o opasnosti od rizika potresa.

Trogir, Split i Zagreb najskuplji

"Za stan od sto kvadrata u vrijednosti 600.000 kuna, izgrađen nakon 1964. godine, polica osiguranja od rizika potresa u središtu Zagreba iznosi oko 500 kuna godišnje, ista polica u Osijeku bila bi 100 kuna, a u Rijeci ili Dubrovniku 320 kuna. Split spada u četvrtu zonu izloženosti, pa je cijena police 706 kuna, dok je Zadar u drugoj zoni, a premija je 200 kuna. Trogir spada u najveću, petu zonu rizika, pa je za isti stan cijena police 1.050 kuna godišnje. No, to su mali iznosi s obzirom na štete koje su pokrivene", kažu u jednoj osiguravateljskoj kući. Razlog za dvostruko višu premiju u Trogiru, leži u izračunu premijske stope za osiguranje od potresa koju određuju temeljem podataka o seizmičkoj opasnosti koje osiguranju daju njihovi strani reosiguravatelji, dakle inozemni stručnjaci. Na visinu premije utječe i tip rizika - stambeni, komercijalni i industrijski, kao i starost objekta. Pri tome postoji i doplatak za građevinske objekte izgrađene prije 1964. godine, koji iznosi 50 posto, jer su se zbog velikog potresa u Skoplju nakon toga počeli primjenjivati novi propisi o gradnji, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo dvije zone rizika

Uvjeti osiguranja nisu isti kod svih osiguravatelja. Kod nekih se izračun visine premije temelji na samo dvije zone rizika od potresa, prema kojima su Zagreb i sve dalmatinske županije svrstane u isti, skuplji razred, a ostatak zemlje u manje skuplji razred. Osiguranje od potresa dodatno osiguranje koje se posebno ugovara uz policu osiguranja požarnih rizika, a kojim se nadoknađuju materijalne štete uzrokovane izravnim djelovanjem potresa jačine 5 ili više stupnjeva Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo