DRAMATIČNA ISPOVIJEST MLADIĆA KOJI JE SPASIO SURFERE: / 'Kada smo došli tamo, oni su se već pomirili sa smrću'

Image
Foto: PIXSELL/Facebook

'Gledamo i razmišljamo, ako nitko od nas ovaj tren ne reagira, oni su gotovi', započeo je priču za Net.hr hrabri mladić

25.9.2018.
22:14
PIXSELL/Facebook
VOYO logo

Dok još traje potraga za surfericom nestalom u Bračkom kanalu, Matej Barhanović, jedan od dvojice članova centra za ronjenje 'Delfin' ispričao nam je kako je zajedno sa Matejom Lisičarom spasio dvoje surfera. Barhanović se u trenutku nagle promjene vremena nalazio u ronilačkom centru Delfin s vlasnikom, Lisičarom. Čim je počela puhati bura, zatvorili su centar te vrlo brzo uočili surfere kako se bore s vremenom.

Image
DRAMA U BRAČKOM KANALU: /

Potraga za nestalom surfericom u splitskom akvatoriju privremeno prekinuta zbog jakog nevremena

Image
DRAMA U BRAČKOM KANALU: /

Potraga za nestalom surfericom u splitskom akvatoriju privremeno prekinuta zbog jakog nevremena

'Ako nitko ne reagira, oni su gotovi'

"Bile su tamo dvije škole surfanja, gledali smo kako gladaju surfere i ne reagiraju. Gledamo i razmišljamo, ako nitko od nas ovaj tren ne reagira, oni su gotovi", započeo je priču hrabri mladić. Unatoč vremenskim neprilikama članovi centra Delfin procijenili su kako još stignu spasiti surfere dok se stvari ne izmaknu kontroli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomireni sa smrću

"S brodom smo krenuli samo nas dvoje, a surferi su tada sigurno bili već dvije milje od obale, bura je bila nevjerojatna. Kada smo došli tamo oni su se već pomirili sa smrću. U očima im vidiš da su mislili da su gotovi", rekao je Barhanović.

Dok su ih ukrcavali na brod, spašeni surferi rekli su kako ne mogu vjerovati da je netko došao po njih. No na pitanje je li se još tko nalazio s njima, rekli su kako nisu sigurni, ali da ipak misle da su drugi izašli. Ipak, sve se promijenilo u trenutku kada su se vratili na obalu, nešto iza 13 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Na plažu je vrlo brzo došao partner nestale djevojke koji je napao Barhanovića i Lisičara, pitavši ih gdje mu je cura te zašto ju nisu spasili. No tada se vrijeme već izmaklo kontroli, a surferica koja je bila najbliža obali nije doplivala do kopna.

Barhanović kaže kako djevojka nije neiskusna, ali da ju je možda uhvatio grč. Odmah su kontaktirali Lučku kapetaniju, a vrlo brzo MRCC Rijeka pokrenuo je koordiniranu potražno-spasilačku akciju u splitskom akvatoriju. Prije toga angažirana je splitska Lučka kapetanija, lučke ispostave Milna i Stari Grad, budući da je voditelj surferske škole najprije prijavio da su u opasnosti dva polaznika koje je vjetar na surferskim daskama nosio Bračkim kanalom prema otoku Hvaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Pronašli dasku, ali ne i surfericu

Pilot potražnog zrakoplova Obalne straže u 16:03 sati uočio je surfersku dasku tri nautičke milje jugozapadno od Bola, ali, nažalost, ne i nestalu surfericu. Zbog lošeg vremena MRCC je prekinuo traganje za surfericom oko 17 sati, dok je ista nastavljena jutros.

Na stranici nestali.hr objavljena je njena fotografija i osnovni podaci. Surferica je 26-godišnja Valeria Valderrama Santos iz Meksika koja inače ima prebivalište u Barceloni. Visoka je 165 centimetara, ima kestenjastu kosu i oči. Ispod lijevog oka, na jagodičnoj kosti, ima manji ožiljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potraga je još u tijeku.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo