Dramatična akcija spašavanja na Sljemenu: Tri ekipe se probijale kroz snijeg

U dramatičnoj akciji spašavanja, koja je završila oko ponoći, sa Sljemena je spašen planinar, koji je s ozljedom kralježnice zapeo u snijegu.

8.2.2015.
13:35
VOYO logo

U subotu navečer, malo prije ponoći, uspješno je završena akcija spašavanja izletnika na Sljemenu.

Kako je izvijestio HGSS, izletnik se tijekom dana uputio na Sljeme iz smjera Markuševca. Planinarska staza kojom je krenuo bila je prekrivena sa 50 cm snijega, a temperatura zraka bila je malo ispod nule.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepokretan u dubokom snijegu

Nakon polovice puta, na oko 700m n/v i oko 15h, izletnik je ozlijedio kralježnicu. Unesrećeni se više nije mogao kretati sam, a kamoli po dubokom snijegu i putu s više snježnih zapuha. Bio je zarobljen u dubokom snijegu bez izgleda da se sam izbavi iz nastale situacije.

Zahvaljujući mobitelu i telefonskom broju 112 pokrenuta je akcija spašavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon poziva na dežurni telefon, spašavatelji Stanice Zagreb krenuli su u hitnu i opsežnu akciju traganja i spašavanja. Nakon poziva, preostala su još samo dva sata dnevnog svjetla. Uvjeti su bili vrlo nepovoljni, sa dubokim snijegom koji je otežavao kretanje i nošenje opreme. Kako je padala noć, padala je i temperatura zraka.

Dvoje spašavatelja, koji su se nalazili kao pomoć redovnom HGSS dežurstvu na skijalištu Sljeme, krenuli su odmah s vrha s turno skijama i najosnovnijom opremom u potragu za unesrećenim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Probijali se pješice

Paralelno, druga skupina spašavatelja krenula je terenskim vozilom šumskim putem iz smjera Markuševca. Zbog velike količine snijega i zapuha, vozilo su morali napustiti i dalje krenuti pješke. Spašavatelji su se natovarili nosilima, užadi i medicinskom opremom te pješke započeli mukotrpan uspon kroz duboki snijeg.

Oko 17 sati prva skupina koja se spuštala s vrha uspjela je locirati unesrećenog u snijegu. Kroz šumu se ubrzo popela i druga skupina s opremom. Nakon utopljavanja i imobilizacije, nastupio je mukotrpni transport pješke na nosilima, budući da se ni motorne sanjke s dodatnim spašavateljima nisu uspjele probiti više metarske zapuhe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog noći i iznimno teških uvjeta pridružila se i treća skupina spašavatelja, koja se vraćala s dežurstva na skijalištu. Uslijedilo je 4 sata probijanja kroz šumu i duboki snijeg. Transport po mrkloj noći kroz snijegom zatrpanu šumu bio je moguć zahvaljujući upotrebi GPS-a i u njemu unesenih HGSS obilježenih putova, ostale opreme spašavatelja te spremnosti i sposobnosti njih samih, kažu u HGSS-u.

Nakon pronalaska ukopanog terenskog vozila, ozlijeđeni je na nosilima transportiran do asfaltne ceste iznad Markuševca, gdje je čekala Hitna pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HGSS upozorava ljude na oprez kad idu u planine - ne treba precijennjivati vlastite sposobnosti, treba pratiti vremensku prognozu i uvjete te im se prilagoditi. Dobro je uvijek planinariti u društvu, poručuju.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo