ovako nešto se ne pamti / Dramatičan dan na Zagrebačkoj burzi! Zbog pada Crobexa za 10 posto prekinuto trgovanje

Image
Foto: Filip Brala/PIXSELL

Nešto prije 15 sati ZSE je objavila da je trgovina dionicama prekinuta zbog izvanredne volatilnosti tržišta

9.3.2020.
17:05
Filip Brala/PIXSELL
VOYO logo

Crni ponedjeljak na Zagrebačkoj burzi! Naime, CROBEX je u jednom trenutku toliko potonuo da je Zagrebačka burza zaustavila trgovanje. 

Nešto prije 15 sati ZSE je objavila da je trgovina dionicama prekinuta zbog izvanredne volatilnosti tržišta jer je vrijednost indeksa CROBEX u 14:55 sati pala više od 10 posto u odnosu na zadnju vrijednost prethodnog trgovinskog dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je ovo bio više nego dramatičan dan na Burzi, govori podatak i o ukupno 52 milijuna kuna prometa, što je za domaće prilike jako velika brojka. Valja napomenuti da je čak jedanaest izdanja ostvarilo milijunske volumene.

Pale i cijene nafte

Drastično su u ponedjeljak pale cijene nafte na svjetskim tržištima, čak 30 posto, što je najviše od 1991. godine. Saudijska Arabija započela je, naime, cjenovni rat s Rusijom drastično smanjivši svoje prodajne cijene i poručivši kako će povećati proizvodnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena nafte je tako pala za 31,5 posto i sada iznosi 31,02 dolara po barelu na londonskom tržištu, dok je na američkom pala za 32 posto i sad iznosi 28 dolara.

"Ovakav pad cijena nafte nije nužno dobar za državu jer dolazi do smanjenja prihoda kroz manjak ubiranja PDV-a te trošarina, ali dobar je za potrošače. Za njih je to dobro jer će doći do smanjenja cijena naftnih derivata", rekao je za Vijesti.hr naftni stručnjak Davor Štern.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manje cijene goriva?

I to možda već sutra. Svakog utorka, naime, mijenjaju se cijene goriva. Prošli tjedan cijena benzina u Hrvatskoj pala je za 34 lipe i iznosi 9,68 kuna, dok je cijena dizela manja za 35 lipa pa se litra prodaje po prosječnih 9,15 kuna. 

Cijena litre plinskog ulja jeftinija je za 32 lipe i sada iznosi 4,57 lipa. Pala je i cijena za litru autoplina, i to za 15 lipa pa sada iznosi 4,57 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo