PROBLEMI U KOALICIJI / Drama u Saboru! Vladajući ostali bez kvoruma: 'Ne znamo motive zašto je opstruirano glasovanje'

Zbog nedostatnog kvoruma Sabor nije glasovao o imenovanju Kuščevića u Odbor za zakonodavstvo

20.9.2019.
16:20
VOYO logo

Hrvatski sabor u petak, zbog nedostatka kvoruma, nije odlučio hoće li bivši ministar uprave Lovro Kuščević, koji se vratio u zastupničke klupe i kojemu je na zahtjev DORH-a ukinut imunitet, biti član Odbora za zakonodavstvo. 

"Nemamo kvoruma, glasovat ćemo o tome kad se steknu uvjeti", najavio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković nakon rasprave u kojoj su Most i SDP žestoko napali prijedlog o Kuščevićevu izboru, a HDZ branio načelo presumpcije nevinosti i neovisnosti pravosuđa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kuščević nije nagrađen"

 "Imenovanjem u Odbor Kuščević niti je nagrađen, niti degradriran, niti je veći, niti manji zastupnik nego što je bio prije toga", uzvratio je Branko Bačić (HDZ) kolegama Nikoli Grmoji i Gordanu Marasu. 

 Prozvao ih je da svojim osporavanjem žele unaprijed osuditi Kuščevića. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Nisam mogao vjerovati da za čovjeka protiv kojeg nije podignuta optužnica, a da ne govorim da je to daleko od presude, vi u startu želite reći 'on je kriv'", izjavio je Bačić spočitavajući kolegama da izjavama zapravo "grubo" zadiru u neovisnost pravosuđa. 

 "Šaljete poruku pravosuđu 'on je za nas kriv pa ga osudite jer, po nama, ne može biti ni član radnog tijela", kazao je predsjednik HDZ-ova Kluba i pozvao kolege da poštuju integritet i načelo presumpcije nevinosti svake osobe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grmoja: Bačić, Šeks i ostali kumovi

 "Bačić tvrdi da sam izvršio udar na neovisnost pravosuđa i pritisak, što je apsolutno netočno. Ako netko ovih 20 i nešto godina vrši pritisak na neovisnost pravosuđa, to su Bačić, Vladimir Šeks i ostali kumovi", prozivao je Grmoja. 

 Ustvrdio je kako je javnost zgrožena činjenicom da HDZ imenuje u Odbor za zakonodavstvo čovjeka kojem je Sabor skinuo imunitet pod sumnjom za koruptivne radnje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "To je užasna poruka koja se šalje javnosti, ali nije prva, imali smo Božidara Kalmetu kojeg je Andrej Plenković imenovao za jednog od ključnih ljudi u operativi HDZ-a i to je  već bila naznaka, ne samo političke, nego i pravosudne rehabilitacije koja se dogodila jučer", izjavio je Grmoja, referirajući se na Kalmetino oslobađenje u aferama "Remorker" i "Fima medija". 

 Maras pak kaže da ne želi ulaziti u motive zbog kojih neka stranka predlaže nekog zastupnika u radno tijelo, to će ocijeniti birači. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To što smo danas vidjeli u sabornici također je koruptivno ponašanje, ne znaju se motivi zašto je netko nekome opstruirao glasovanje, ne zna se čime Milan Bandić ucjenjuje HDZ da Sabor ne može normalno funkcionirati", rekao je Maras koji je već prije negodovao što je saborsko glasovanje s podneva pomaknuto na 13 sati. 

 Zbog nedostatnog kvoruma Sabor u petak nije glasovao ni o drugim imenovanjima u svoja radna tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bačić: U podne zbog objektivnih razloga nismo imali potreban broj zastupnika

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a objasnio je u petak poslijepodne razloge zbog kojih je Hrvatski sabor uobičajeno glasovanje u podne pomaknuo za sat kasnije te poručio da Milan Bandić ne vrši pritisak na Vladu.  

"U 12 sati zbog objektivnih okolnosti nismo imali potreban broj zastupnika", rekao je Bačić, navodeći da dvoje HDZ-ovih zastupnika nije moglo glasovati jer nije položilo prisegu, nekoliko ih je imalo opravdan izostanak, a dvojica zastupnika s kojima je dogovoreno da dođu na vrijeme, zakasnili su. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znajući da se oporba neće priključiti glasovanju u 12 sati, čekali smo kvorum, što se i dogodilo u 13 sati kad je sve to bilo potpuno normalno", objasnio je Bačić te dematirao da u sabornici nije bio cijeli Bandićev klub.

"Nije točno, bilo je pet zastupnika iz toga Kluba: Vladimir Bilek, Robert Janković, Veljko Kajtazi , Emina Lekaj Prljaskaj i Ivica Mišić", pobrojao je.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da Bandić ne vrši pritisak na Vladu, da HDZ sa zastupnicima klubova vladajuće većine usuglašava stajališta, da koalicija nije stranka. Nema informaciju po kojoj su se danas sastali Vlada i Grad Zagreb radi dogovora o statreškim projektima. "To mi je prva informacija", rekao je novinarima Bačić. 

Petrov: Odgoda glasovanja govori da su zastupnici taoci Bandića i njegovih žetončića

Nakon što je podnevno glasovanje u Hrvatskom saboru odgođeno za jedan sat, Božo Petrov (Most) rekao je kako je žalosno da su saborski zastupnici bili taoci Milana Bandića i njegovih žetončića i odnosa u vladajućoj većini, dok Kažimir Varda (SRS) u odgodi ne vidi nikakav problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petrov je ustvrdio kako MiIan Bandić radi neku pokaznu vježbu i ucjenjuje Vladu. "I na kraju svi mi u Hrvatskom saboru nemamo mogućnost raditi svoj posao", rekao je.

Upitan s kojim ciljem Bandić izvodi pokaznu vježbu, Petrov je novinare uputio na gospodu Plenkovića i Bandića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni bi trebali objasniti zbog čega  je danas bilo najavljeno glasovanje u 12 sati, zašto se žetončići na kraju nisu pojavili, rekao je Petrov podsjetivši na Bandićevu izjavu da kada jedan žetončić kihne neće bit Vlade.

Danas smo svi mi bili žetončići, odnosno, žrtve žetončića koji su se prodali, ustvrdio je Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući imenovanje HDZ-ovog zastupnika Lovre Kuščevića, kojem je skinut zastupnički imunitet, u saborski Odbor za zakonodavstvo, Petrov je rekao da vladajući ili pokušavaju rehabilitirati Lovru Kuščevića ili se i dalje ismijavaju svim institucijama.

Isti ti su prije tri godine govorili kako je njihov cilj izgraditi institucije, a sve ono što možemo vidjeti u protekle tri godine je da ih uništavaju, ocijenio je Petrov. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Varda: Pozvani smo na vijeće Turističke zajednice

Na upit je li to možda  bilo zbog GUP-a zastupnik Kažimir Varda (Stranka rada i solidarnosti) rekao je kako nema problema ni u GUP-u ni u čemu drugome. Pozvani smo bili na vijeće Turističke zajednice grada Zagreba kao članovi Stranke rada i solidarnosti. Bili smo tamo i zamolio sam predsjednika Sabora da, ako je moguće, odgodi glasovanje i to je sve, dodao je.

Upitan je li važnija Turistička zajednica od glasovanja u Saboru, Varda je rekao kako je glasovanje održano te uzvratio protupitanjem je li problem ako je bilo sat vremena kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovarajući na novinarski upit  je li održan sastanak o pet važnih projekata, Varda je rekao kako će se održati popodne s predstavnicima Grada i Vlada vezano uz strateške projekte Grada Zagreba. 

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo