Drama u četiri čina o metkovskoj zgradi Poduh

Pred najavljeni odlazak ministrice kulture Andree Zlatar Violić u Metković, koja bi 14.

12.5.2013.
18:30
VOYO logo

Otvoreno pismo metkovske političke opcije Most nezavisnih lista, koje potpisuje Nikola Grmoja, prenosimo u cijelosti.

Poštovana gospođo Zlatar Violić!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zgrada je u cijelosti kupljena sredstvima iz državnog proračuna, a obnovljena sredstvima Ministarstva kulture, sveukupno u visini od nekoliko desetaka milijuna kuna. Kontroverze koje prate tokove novca i promjene vlasnika te zgrade u posljednjih desetak godina obvezuju nas da Vas upoznamo s činjenicama koje do sada možda niste znali. Dopustite da se poslužimo Vama bliskim kazališnim slikama i da dramu podijelimo u nekoliko činova.

Čin prvi

Zgradu i stogodišnji park uz istu kao dio stečajne mase poduzeća Poduh kupio je za besramno nisku cijenu (to je dio jedne druge priče) gospodin Stipo Gabrić Jambo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čin drugi

Suša je 2003. godine pogodila dolinu Neretve i država je poljoprivrednicima odlučila nadoknaditi štetu. Nekim čudom, slučajno ili ne, novca je bilo i previše, pa je od sredstava namijenjenih za naknadu štete preostalo oko 4,5 milijuna kuna koje je trebalo vratiti u državni proračun RH. Naravno, gradonačelniku grada Metkovića to nije bilo ni na kraj pameti. Dao je nalog da se izradi dodatni popis fiktivnih oštećenika koji su jednim potpisom novac primili, a drugim istovremeno taj novac poklonili gradu Metkoviću. Bez obzira što je velika većina od tih 160 ljudi bila egzistencijalno ucjenjena ili sugestivno uvjerena da rade dobru stvar za grad Metković, podrobnije čitanje ovog popisa stavlja ovaj drugi čin u okvire teatra apsurda. Naime, na tom popisu se nalaze: -Svi tadašnji zaposlenici firme Jambo d.o.o. -Velika većina rodbine i prijatelja gospodina Stipe Gabrića Jambe -Pojedinci koji nemaju ni jednog jedinog komadića zemlje -Pojedinci koji se nikad u životu nisu bavili poljoprivredom -Pojedinci koji uopće nisu stanovnici grada Metkovića niti na području grada Metkovića posjeduju obradive površine -I na kraju doslovno svi metkovski mesari (Jambo d.o.o. prije odlaska u stečaj bavio se prodajom mesa), pa dolazimo do zanimljive spoznaje da je desetak metkovskih mesara imalo veću štetu od suše nego svi poljoprivrednici na području grada Metkovića zajedno.

Taj popis objavio je još 23. rujna 2004. Ivica Vidović, tadašnji povjerenik Vlade RH za grad Metković. Nevjerojatno je da DORH u devet godina nije uspio ispitati ljude s popisa, a još nevjerojatnije da nikome nije palo na pamet ispitati članove povjerenstva koje je utvrdilo navodnu štetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čin treći

Novcem koji je ovako otuđen iz proračuna RH, grad Metković, na čelu kojeg je gradonačelnik Stipo Gabrić Jambo, odlučuje kupiti zgradu Poduha od gospodina Stipe Gabrića Jambe. No, cijena je sada 5-6 puta veća, a da bi se izbjegao otvoreni sukob interesa, koristi se jedna manja firma kao posrednik. Opet nevjerojatno, u devet godina nikome nije palo na pamet da barem dva-tri koraka slijedi put novca nakon što je isti krenuo s žiro računa Grada Metkovića. Za pretpostaviti je da se istražitelji boje šoka koji bi doživjeli kad bi otkrili posljednju postaju vreće s novcem.

Čin četvrti

Na mjestu stogodišnjeg parka koji je kupio uz zgradu, gospodin Stipo Gabrić Jambo odlučio je izgraditi stambeno-poslovni objekt. Zanimljivo je da je stogodišnji park borova i čempresa u središtu grada posjekla osoba koja je po po funkciji gradonačelnik tog istog grada, a po struci magistar agronomije. Još zanimljivije je da je taj isti čovjek četiri godine sjedio u Saboru i za riječ se javio samo jednom i to, nećete vjerovati, kada je gospodin Horvatinčić posjekao stabla u Varšavskoj ulici u Zagrebu. Reći ćete možda da nije isto, ali nama se ovdje nameće usporedba s vašom odlukom zaštićenim prirodnim krajolikom na Marjanu. No, tu priči nije kraj. Ministarstvo kulture, Konzervatorski odjel u Dubrovniku, 17. svibnja 2006. donosi rješenje klasa UP/I-612-08/06-05/9015 kojim pod preventivnu zaštitu na tri godine, dakle do 17. svibnja 2009. stavlja, citiramo "kompleks Duhanske stanice zvane Vaga u Metkoviću, upravna zgrada sa skladištem i okolnim parcelama". Među tim parcelama je i čestica zemlje 726/1 koju je kupio gospodin Stipo Gabrić Jambo. Dokaz da je ta čestica pod zaštitom moguće je vidjeti iz ZK uloška 6248, KO Metković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I što radi gospodin Stipo Gabrić Jambo? Točno na matematičkoj sredini trogodišnjeg perioda zaštite kulturnog dobra, dana 21. studenoga 2007, beskrupulozno ignorirajući zakone i institucije države u kojoj će nekoliko dana nakon toga postati saborski zastupnik, on ruši zid i ogradu objekta stavljenog pod zaštitu.

Poštovana gospođo Zlatar Violić, zastor se spustio, predstava je završila. Mi ne znamo kako je nazvati. Komedija, tragedija, drama? Vjerujemo da dio odgovora leži u Vašem dolasku ili nedolasku u Metković. U svakom slučaju osoba koja u ime Vlade, odnosno Ministarstva kulture dođe u Metković, pružajući ruku domaćinu, dat će legitimitet scenaristu, redatelju i glavnom glumcu predstave koju smo Vam pokušali ispričati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikola Grmoja

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo