USLIJED VISOKIH VODOSTAJA / U Osijeku krenuli sa zaprašivanjem komaraca: 'Ponovit ćemo prošlogodišnju praksu'

Image
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Večeras će početi adulticidni tretman iz zraka na sjevernom području grada Osijeka

8.6.2024.
14:23
Dubravka Petric/PIXSELL
VOYO logo

Uslijed visokih vodostaja na Dunavu i Dravi, što uzrokuje pojavu poplavnih komaraca, na osječkom području počeli su larvicidni i adulticidni tretmani komaraca, sa zemlje i iz zraka, izvijestila je u subotu osječka Gradska uprava.

Osječki dogradonačelnik Dragan Vulin rekao je na konferenciji za novinare kako je relativno visok vodeni val Dunava uzrokovao visoki vodostaj Drave, a što utječe na pojavu poplavnih komaraca na području Osijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAJVEĆA MOBILIZACIJA DOSAD /

Istok Hrvatske u rat s komarcima krenuo i dronovima: 'Ulaze u usta, u oči, u uši... grozno'

Image
NAJVEĆA MOBILIZACIJA DOSAD /

Istok Hrvatske u rat s komarcima krenuo i dronovima: 'Ulaze u usta, u oči, u uši... grozno'

Vodostaj Drave će rasti

Trenutno je vodostaj 306 centimetara, očekujemo idućih dana da će dosegnuti otprilike 350 centimetara. Zbog velikih poplava u Njemačkoj očekujemo i značajno povišen vodostaj Dunava tijekom cijelog lipnja, što znači da će i vodostaj Drave u tome razdoblju biti visok, kazao je Vulin.

Podsjetio je da je i ove godine potpisan sporazum s okolnim općinama, kako bi se moglo tretirati poplavno područje unutar tih općina, što značajno utječe na pojavu komaraca u Osijeku, a to se rješenje prošle godine pokazalo vrlo uspješnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vulin je istaknuo da je od 27. svibnja odrađeno osam preporuka županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, a radilo se o larvicidnim tretmanima. Napomenuo je da je Zavod za javno zdravstvo izdao i sedam preporuka za adulticidni tretman iz zraka avionom, a prvi je obavljen danas u ranim jutarnjim satima, iznad poplavnog područja, na lijevoj obali, sjeverno od prigradskih naselja Josipovca i Višnjevca.

Tretmani iz zraka

Večeras će početi adulticidni tretman iz zraka na sjevernom području grada Osijeka, sutra ujutro slijedi tretman avionom u prigradskim naseljima Brijest, Briješće, Tenja i Sarvaš, zatim na poplavnom području sjeverno od Sarvaša te tretman avionom na južnom području Osijeka. Ponovit ćemo prošlogodišnju praksu, koja se pokazala učinovitom, da simultano provodimo tretmane iz zraka i sa zemlje, pojasnio je Vulin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da će pojedina područja prvi put biti larvicidno tretirana dronovima, što je određeno ovogodišnjm ugovorom o izvođenju radova kako bi se moglo obaviti tretiranje na najnepristupačnijim područjima, na koja čak ni amfibijska vozila ne mogu pristupti, primjerice zbog srušenih stabala.

Za borbu protiv komaraca u proračunima grada Osijeka i okolnih općina Petrijevci, Bilje, Darda i Erdut, za sada osigurano 1,9 milijuna eura. U osječkom gradskom proračunu za ove aktivnosti predviđeno je 800 tisuća eura, iz državnog proračuna Vlada je osigurala 600 tisuća eura, Osječko-baranjska županija sudjeluje s 200 tisuća eura, dok su ostatak osigurale okolne općine, ističu u Gradskoj upravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle godine imali smo četiri vodena vala, a trenutna situacija nije toliko dramatična. Gotovo sam siguran da će nam postojeća sredstva biti dovoljna za uspješnu borbu do kraja sezone, a ako bude potrebno zasigurno ćemo rebalansom proračuna osigurati dodatna sredstva, kazao je dogradonačelnik Vulin.

POGLEDAJTE VIDEO: Posjetili smo Slavonca koji je sam složio uređaj za zaprašivanje komaraca. 'Ide na dizel, neopitroid, jestivo ulje'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo