365 dana nakon potresa / Doznali smo: Kako izgleda obnova zgrade putem države, a kako kada suvlasnici sami krenu u proces

Dokumentacija je predana prije mjesec dana i još uvijek čekaju rješenje o obnovi i kad ga dobiju neće znati koliko će ih sama obnova koštati!

23.3.2021.
21:00
VOYO logo

 Dva različita zagrebačka kvarta, dvije zgrade, jedna tek treba dobiti rješenje za obnovu, a druga je pri samom kraju obnove godinu dana nakon potresa.

Goran Latković razgovarao je sa suvlasnicima i usporedio kako ide obnova putem države, a kako to Izgleda kada suvlasnici sami krenu u tu priču.

6,5 kilograma - toliko je teška dokumentacija potrebna za obnovu ove zgrade u Palmotićevoj ulici u Zagrebu.

"U rukama držimo tih famoznih 6 kilograma papira za obnovu. Koliko vam je uopće trebalo da to sve pripremite? Pripremali smo dosta dugo, a samo printanje je trajalo jedno četiri pet sati", rekao je Alan Čaplar, predstavnik suvlasnika zgrade.

U ovim fasciklima su elaborati, projekti, troškovnici, suglasnosti, potvrde - kad se to sve zbroji cijena dokumentacije nije bila mala!

Tekst se nastavlja ispod oglasa


"Riječ je zapravo o trošku nešto većem od 100 tisuća kuna koji je bilo potrebno uložiti u startu da bismo pribavili tu dokumentaciju, a naravno tek slijede one prave financije koje tek treba prikupiti za samu obnovu".

I tu se otvaraju brojne nepoznanice. Zgrada im ima crvenu naljepnicu, dokumentacija je predana prije mjesec dana i još uvijek čekaju rješenje o obnovi i kad ga dobiju neće znati koliko će ih sama obnova koštati!

Image
žestoka reakcija /

Kolinda Grabar Kitarović o tvrdnji da joj je Mamić uplaćivao razliku plaće: 'To je laž! Pitam se kome ove objede i lažni navodi idu u korist?'

Image
žestoka reakcija /

Kolinda Grabar Kitarović o tvrdnji da joj je Mamić uplaćivao razliku plaće: 'To je laž! Pitam se kome ove objede i lažni navodi idu u korist?'

"Znamo tek da će se obračunavati tek 80 ili 50 posto potpore za obnovu. Ne znamo sasvim jasno na koji točno iznos. Je li to iz projektantskog troškovnika, konačni obračunati iznos radova ili po nekim tablicama ministarstva. Naravno da je to izrazito važno da bi se moglo uopće pristupiti dizanju kredita", rekao je Čaplar.

Nekoliko blokova dalje, u Bogišićevoj ulici obnavlja se punom parom. Tu su suvlasnici nisu čekali državnu obnovu već krenuli sami.

"Prvo je sloga stanara, drugo je želja da sve financije i cijeli proces imamo maksimalno pod kontrolom i da nam se nitko treći ne uplete u cijelu priču. -Koliko sve zajedno košta? Sve zajedno je projekcija da ćemo završiti na oko 100 tisuća eura", rekao je Domagoj Mak, suvlasnik zgrade.

Mjesec dana nakon potresa krenuli su u dogovore, u siječnju su počeli s radovima. Suvlasnici su ušli u zajednički kredit od 15 godina. S njim su financirali popravak temelja,čeličnu konstrukciju stepeništa, stavljanje karbonskih vlakana za ojačanje zidova. Očekuju retrogradno povrat novca za obnovu. Zgrada im je sad sigurnija od potresa nego je bila u trenutku same izgradnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


"Nemoguće je izračunati točan potres koji ona može izdržati, ali je puno sigurnija i za same stanare i sve oko sebe od situacije u kojoj je bila zatečena prije", izjavio je Robert Gradečki, arhitekt.

I dok stanar s početka priče tek čeka rješenje za držaavnu obnovu, Domagoj i njegovi susjedi kroz dva do tri tjedna trebali bi dočekati završetak radova na svojoj zgradi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo