POTVRDIO ODVJETNIK / Doznajemo: Uhićeni profesor iz Strojarske škole izlazi na slobodu. Odvjetnik: 'Izrečena mu je mjera opreza'

Image
Foto: Screenshot RTL Danas/Index

Za sukob se doznalo nakon što se u javnosti pojavila skandalozna snimka iz učionice. Sve se dogodilo pred pločom nakon što je jedan učenik prišao profesoru, a ovaj ga je počeo odgurivati. Na kraju su se u sukob uključili i drugi učenici, a neki su i snimali

22.12.2023.
14:11
Screenshot RTL Danas/Index
VOYO logo

Profesor koji je uhićen nakon što je isplivala snimka sukoba s učenicima u Strojarskoj tehničkoj školi Frana Bošnjakovića u Zagrebu, danas će biti pušten na slobodu. Potvrdio nam je to njegov odvjetnik Veljko Miljević.

Žalbu na temelju koje se profesor pušta iz istražnog zatvora njegov je odvjetnik podnio još jučer. Zbog činjenice da je ona prihvaćena već idući dan, Miljević je pohvalio ažurnost u radu izvanraspravnog drugostupanjskog vijeća Županijskog suda u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukida se istražni zatvor, ali se zamjenjuje mjerom opreza odnosno zabranom obavljanja djelatnosti u razdoblju u kojem će trajati postupak", poručio je za Danas.

"Izvanraspravno vijeće je i dalje smatralo da postoji osnovana sumnja za počinjenje tri kaznena djela koja su obuhvaćena kaznenom prijavom i koja su opisana u zahtjevu Državnog odvjetništva za određivanje istražnog zatvora. Dapače, da uz postojanje osnovane sumnje na počinjenje djela postoje i razlozi koji bi upućivali na opasnost da bi on boravkom na slobodi mogao ponoviti to kazneno djelo. Ali su prihvatili navode žalbe u onom dijelu da postoji načelo razmjernosti. Jer Zakon o kaznenom postupku kaže da se nikada ne smije izreći neka teža mjera ograničenja ljudskih prava, ako se ista svrha može postići blažom mjerom. I u slučaju kada je ta mjera čak i opravdana u vrijeme njenog donošenja. Ako se izmijenila situacija u tom pravcu da bi određena blaža mjera mogla postići istu svrhu, mora se odrediti ta blaža mjera. Upravo su oni postupili u skladu s tim, objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SLUČAJ IZ STROJARSKE /

Suverenisti traže od Fuchsa da se ispriča nastavniku: 'Učenicima nije izrečena niti jedna pedagoška mjera'

Image
SLUČAJ IZ STROJARSKE /

Suverenisti traže od Fuchsa da se ispriča nastavniku: 'Učenicima nije izrečena niti jedna pedagoška mjera'

Dotaknuo se i pianja o otkazu.

"Nema otkaza ovdje. Otkaz se ne razmatra u kaznenom postupku. Ovdje se išlo za tim da istražni zatvor može imati i svoje opravdanje, ali da sasvim sigurno nije potreban. Nije nužan jer se ista svrha može postići izrečenom mjerom opreza" poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da će u ovom slučaju biti poduzeti određeni izvidi ili istraživanje, te da se ne radi o djelima za koja bi se mogla provoditi istraga.

"Nakon toga će vrlo brzo Državno odvjetništvo odlučiti ima li elemenata za bilo kakav nastavak kaznenog progona u smislu dizanja izravne optužnice ili nema, a to sve ovisi hoće li ostati kod kaznenog djela pokušaja teške tjelesne ozljede, što je samo za izgovoriti već teško, a problem konstrukcije logičke pokušaja teške tjelesne. Ali to ovisi od Državnog odvjetništva. Prema tome, bit će provođeni određeni izvidi i istraživanje, a nakon toga će oni koji su zaduženi za gonjenje na temelju toga odlučiti o daljnjoj sudbini kaznenog postupka", zaključio je odvjetnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sukob se doznalo nakon što se u javnosti pojavila skandalozna snimka na kojoj se vidi kako učenik u razredu s mobitelom u rukama dolazi do profesora koji sjedi za svojim stolom. Prilazi profesoru vrlo blizu, a profesor ga pokušava odmaknuti te ga odguruje. Došlo je do hrvanja pred pločom, a u jednom trenutku profesor završava leđima naslonjen na komodu iz koje uzima predmet i njime udara učenika po glavi.

Profesor potom pada na tlo, potom ustaje, a učenik ga odguruje na televizor. Profesor ga ponovo pokušava udariti predmetom te tada prilaze još dvojica učenika koji primaju profesora za ruke. Jedan od njih na profesora gura učenika koji se s njim sukobio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom profesor uzima i drugi predmet te još jednom udara učenika, a tek nakon što se još jedan učenik uključio sukob se smiruje. Dio učenika je sve snimao.

Profesor je isti dan uhićen, a tereti ga se za kazneno djelo nanošenja teške tjelesne ozljede u pokušaju, kazneno djelo tjelesne ozljede i dva kaznena djela povrede djetetova prava. Iz škole su poručili da će profesor dobiti otkaz, a nije poznato hoće li biti kakvih sankcija za učenike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema pisanju nekih medija, riječ je o profesoru koji predaje strukovne predmete i koji je već dulje vrijeme u rastrojenom stanju zbog teške životne situacije. U kratkom razdoblju tragično je izgubio četiri osobe iz najuže obitelji. Njegov kolega iz škole tvrdi kako je profesor naprosto van sebe zbog nevjerojatno teških okolnosti od kojih se ne oporavlja. Vjeruje da je trebao otići na bolovanje te da nije sposoban za rad.

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs ranije je poručio kako alkoholiziranom nastavniku nije mjesto u školi te da je škola postupila po pravilniku. Profesor je kasnije tvrdio kako u učionici nije bio pijan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar je danas rekao kako je možda pretjerano što je profesoru određen istražni zatvor. "Ali to je stvar policije. Zaista ne znam koje je postupanje u tim slučajevima, ali vjerujem da policija radi po pravilima", dodao je.

Hrvatski suverenisti zatražili su od njega da posjeti nastavnika u pritvoru i ispriča mu se zbog svoje izjave, ali i da što prije donese zakon kojim će se zaštititi prosvjetni djelatnici od provokacija učenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskoro opširnije…

POGLEDAJTE VIDEO: Profesor zagrebačke škole sukobio se s učenikom u razredu, udarao ga po glavi: 'Dobit će otkaz'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo