FUCHS O SLUČAJU PROFESOR / 'Banožić na slobodi, a profesor iza rešetaka. Paralela? Ne vidim je. Nastavnik je sam rekao da mora smanjiti pivice'

Image
Foto: Screenshot RTL Danas/Index/ Slavko Midzor, PIXSELL

Fuchs je ranije poručio da alkoholiziranom nastavniku nije mjesto u školi i da je škola postupila po pravilniku. Hrvatski suverenisti zatražili su od njega da posjeti nastavnika u pritvoru i ispriča mu se zbog svoje izjave, ali i da što prije donese zakon kojim će se zaštititi prosvjetni djelatnici od provokacija učenika

22.12.2023.
11:58
Screenshot RTL Danas/Index/ Slavko Midzor, PIXSELL
VOYO logo

Komentirajući sukob profesora i učenika u Strojarsko-tehničkoj školi u Zagrebu, ministar obrazovanja Radovan Fuchs poručio je da ostaje pri dijelu svoje izjave u kojoj je istaknuo da nasilju nije mjesto u školama.

"On (profesor, op.a.) je sam izjavio da mora smanjiti pivice, da bi nakon cijele stvari otišao kući pa je popio isto neke pivice. Prema tome, neću dalje komentirati. Ali mogu ostati pri onome da nasilju nije mjesto u školama", dodao je Fuchs. Profesor, podsjetimo, poriče da je u razredu bio pod utjecajem alkohola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesor je isti dan uhićen, a tereti ga se za kazneno djelo nanošenja teške tjelesne ozljede u pokušaju, kazneno djelo tjelesne ozljede i dva kaznena djela povrede djetetova prava. Ravnateljica škole Bosiljka Galenić kazala je da će profesor dobiti otkaz, ali nije odgovorila hoće li biti kakvih sankcija za učenike.

Fuchs je rekao da je možda pretjerano što je profesoru određen istražni zatvor. "Možda i je pretjerano, ali to je stvar policije. Zaista ne znam koje je postupanje u tim slučajevima, ali vjerujem da policija radi po pravilima", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SLUČAJ IZ STROJARSKE /

Suverenisti traže od Fuchsa da se ispriča nastavniku: 'Učenicima nije izrečena niti jedna pedagoška mjera'

Image
SLUČAJ IZ STROJARSKE /

Suverenisti traže od Fuchsa da se ispriča nastavniku: 'Učenicima nije izrečena niti jedna pedagoška mjera'

Istaknuo je da profesor nije sam u cijeloj situaciji i da ponašanje nekih učenika nije bilo dolično, već štoviše, tragično.

"Škola će učenike sigurno pozvati na odgovornost i primijeniti one mjere koje može primijeniti. Nekada je postojalo, a postoji i danas, izbacivanje iz škole, Ali, rješava li to situaciju?", upitao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari su ga pitali i može li se povući paralela između profesora koji je završio u istražnom zatvoru, a sada već bivši ministar Mario Banožić nije, iako je skrivio nesreću u kojoj je poginula jedna osoba.

"To su dva potpuno različita slučaja. Postoje jasni propisi kad netko ide u istražni zatvor. Ne vidim paralelu. Osim toga, Banožić je završio u bolnici", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Fuchs je ranije poručio da alkoholiziranom nastavniku nije mjesto u školi i da je škola postupila po pravilniku. Hrvatski suverenisti zatražili su od njega da posjeti nastavnika u pritvoru i ispriča mu se zbog svoje izjave, ali i da što prije donese zakon kojim će se zaštititi prosvjetni djelatnici od provokacija učenika.

Kazali su da osuđuju nasilje koje se dogodilo između učenika i nastavnika, ali i da su "zgroženi" načinom na koji je ministar Radovan Fuchs reagirao na taj slučaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministar je u prvoj izjavi na događaj odlučio osuditi nastavnika, vođen medijskim natpisima, riječima "da alkoholiziranom nastavniku nije mjesto u školi", iako policija, kažu u toj stranici ni u jednom trenutku nije spomenula da je nastavnik bio pod utjecajem alkohola.

"Time se ministar koji bi trebao braniti obrazovne djelatnike svrstao na stranu onih koji te djelatnike napadaju bez ikakvih konkretnih dokaza", poručili su Suverenisti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sukob se doznalo nakon što se pojavila skandalozna snimka na kojoj se vidi kako učenik u razredu s mobitelom u rukama dolazi do profesora koji sjedi za svojim stolom. Prilazi profesoru vrlo blizu, a profesor ga pokušava odmaknuti te ga odguruje. Došlo je do hrvanja pred pločom, a u jednom trenutku profesor završava leđima naslonjen na komodu iz koje uzima predmet i njime udara učenika po glavi.

Profesor potom pada na tlo, potom ustaje, a učenik ga odguruje na televizor. Profesor ga ponovo pokušava udariti predmetom te tada prilaze još dvojica učenika koji primaju profesora za ruke. Jedan od njih na profesora gura učenika koji se s njim sukobio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom profesor uzima i drugi predmet te još jednom udara učenika, a tek nakon što se još jedan učenik uključio sukob se smiruje. Dio učenika je sve snimao.

Prema pisanju nekih medija, riječ je o profesoru koji predaje strukovne predmete i koji je već dulje vrijeme u rastrojenom stanju zbog teške životne situacije. U kratkom razdoblju tragično je izgubio četiri osobe iz najuže obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov kolega iz škole tvrdi kako je profesor naprosto van sebe zbog nevjerojatno teških okolnosti od kojih se ne oporavlja. Vjeruje da je trebao otići na bolovanje te da nije sposoban za rad.

POGLEDAJTE VIDEO: Profesor zagrebačke škole sukobio se s učenikom u razredu, udarao ga po glavi: 'Dobit će otkaz'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo