Doviđenja i hvala na suradnji!

Ivica 'Jubito' Kirin odbio se odazvati na Sanaderov poziv s argumentom: 'Nije za mene pitao dvije godine, ne mora ni sad!' Josip Đakić javio je Šeksu što Sanader sprema jer nije znao što da radi.

1.7.2010.
12:34
VOYO logo

Novinari "HDZ-olozi" Nataša Božić i Dražen Ciglenečki obilježili su godišnjicu bijega premijera Ive Sanadera izdavanjem sažete verzije knjige o njemu što je pripremaju, a koja se 1. srpnja dijeli uz Novi list. Sanader: Doviđenja i hvala na suradnji! otkriva neke dosad nepoznate događaje u vladajućoj stranci od kolovoza 2008. pa sve do dana kada je izbačen iz HDZ-a.

arti-200907020471006U kronologiji ovog "bizarnog političkog čina", kako ga nazivaju autori, sastavljen je i izbor najvjerojatnijih i najluđih scenarija koji bi u sebi mogli sadržavati razloge njegovog neobjašnjenog odlaska, uz napomenu – "Ni svojoj braći nije rekao više od onoga što je priopćio javnosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visokopozicionirani HDZ-ovac je tako ispričao da je Sanaderu u SAD-u dijagnosticiran HIV, što je na kraju "otkrio" srpski Kurir. Prema drugom scenariju, odrekli su ga se europski prijatelji, prvenstveno njemačka kancelarka Angela Merkel i sugerirali mu da ode. Upletenost u afere oko Hypo banke je također jedan od razloga o kojima se spekulira i s time u vezi se spominje i istarska tvrtka Rezidencija skiper, koja jer obilato sponzorirala HDZ.

Analizira se i scenarij po kojemu su Sanaderu glave došli "tvrdi desničari HDZ-a", Vladimir Šeks i Božidar Kalmeta. Sanader je Šeksa posvađao s Branimirom Glavašem i žrtvovao Slavonca Berislava Rončevića u aferi "kamioni", što mu Šeks, navodno, nikad nije oprostio pa mu se osvećivao porukama u medijima da bi mu bilo bolje da je išao u Vukovar, a ne Veronu. Kalmeta se bojao da će ga smaknuti i žrtvovati Europskoj uniji zbog brojnih afera pa je Kalmeta to opovrgavao, tvrdeći usput da uopće nije desničar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam zapravo liberal", govorio je.

Svađa s Hebrangom

Opisuje i višegodišnji sukob Sanadera i Andrije Hebranga, kojemu je 2004. godine namjestio uz pomoć današnjeg HDSSB-ovca Ivana Drmića da na Saboru HDZ-a u Rijeci 2004. godine ima manje glasova, jer je bio malo ljubomoran na njegovu popularnost u stranci, o čemu je Hebrang progovorio kasnije u medijima: "Meni se najviše pljeskalo, a broj glasova je odudarao od toga."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pazi Hebranga, čudi se što nije imao više glasova, ha, ha, ha...", ismijavali su ga tada Šeks, Glavaš i Luka Bebić. U jesen 2008. godine, kada su desničari Miroslav Tuđman i Ivan Aralica pomirljivo nastupili prema HDZ-u, tražeći od te stranke da kandidira Hebranga za predsjednika države, Sanader se razbjesnio i krenuo u medijsku ofenzivu preko Jutarnjeg lista na Hebranga, jer tada Sanader nije odbacivao mogućnost i da se sam kandidira. Kada su se suočili, Sanader je optužio Hebranga da preko konkurentskog Večernjeg lista plasira tekstove u kojima se piše o reketiranju Hebranga.

"Ti rušiš stranku! Ni ja još nisam rekao da se neću kandidirati. A kad si ovako navalio, dobro. Idemo sad ja i ti na izvanredni sabor stranke. Ja i ti! Pa da vidimo tko će pobijediti!", kazao je Sanader Hebrangu, a ovaj mu je odvratio: "Ivo, tebi treba medicinska pomoć, ali u tu granu medicine koja tebi treba ja se ne razumijem."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamor

Početkom 2009. se žalio HSS-ovom Josipu Friščiću kako je umoran od svega i kako mu je dosta, a nije puno mario ni za pregovore s EU, na što se požalio ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković: "Sanader uopće ne prati što se zbiva u pregovorima sa Slovencima. Idem na sastanke sa slovenskim ministrom Žbogarom i Rehnom, a prije toga se na tridesetak sekundi čujem sa Sanaderom. Kažem mu što namjeravam učiniti, a on mi samo odgovori: 'Dobro, ajde bok.' Često se uopće ne javi..."

Vijest o Sanaderovom blindiranom BMW-u od 4,2 milijuna kuna, koji je kupljen u krizi, odjeknula je poput bombe i uništila Sanaderov ugled, što je glavni tajnik stranke Ivan Jarnjak predvidio čim je vidio fakturu za kasko osiguranje. Uhvatio se za glavu i kazao: "S'e bu ovo završilo u novinama."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlazak je bio dramatičan. Na sastanku u HDZ-u kada Sanader priopćava da odlazi, Luka Bebić se derao na njega: "Šta sad, ti si umoran?! Pa svi smo umorni. Hoćemo li se onda svi pokupiti i otići?", na što mu Sanader odgovara: "Ti možeš otići prvi, tu su ti vrata!"

Čuđenje je dakako izazvao i u javnosti svojom oproštajnom presicom, koja se iščekivala satima nakon što su procurile prve neslužbene informacije da odlazi. Otišao je, dakako, uz riječi: "Doviđenja i hvala na suradnji!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Republike Stjepan Mesić konsterniran je pogotovo činjenicom da od Sanadera nije čuo nijedan razlog više od onih koje je naveo na presici.

Das ist Kommunismus

Dio knjige posvećen je i Saboru HDZ-a, na kojemu se nekim čudom pojavilo deset, a ne četiri tisuće delegata, što je uobičajena brojka. Nitko se nije mogao kandidirati osim onih koje je Sanader imenovao za nove dužnosti u stranci i unatoč protivljenju šefa Kluba utemeljitelja HDZ-a Đure Perice, koji je prijetio osnivanjem novog HDZ-a. Netko je za vrijeme Sanaderovog govora, u kojem je današnju premijerku reducirao na zapisničarku, povikao "Ivo, ostani!", ali nije se ulovilo, prepričavaju autori. Tog dana je Jadranka Kosor izabrana za predsjednicu "jednoglasno" dizanjem ruku, a novinar s njemačkog govornog područja je tu scenu komentirao riječima: "Das ist Kommunismus".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uslijedila je konsolidacija HDZ-a, uspostavljanje Kosoričinog autoriteta, Hebrangov poraz na izborima i u konačnici, Sanaderov puč. Opisano je kako je "jubito ministar" Ivica Kirin odbio doći u Zagreb s argumentom: "Nije za mene pitao dvije godine, ne mora ni sad!" Josip Đakić javio je oko 7.30 sati Šeksu što Sanader priprema jer nije znao što da radi. Šeksa je vijest trgnula iz sna: "Nikud ići! Nikud!"

Uslijedilo je kajanje onih koji su se pojavili, a onda i odluka HDZ-a da ga izbriše. Odluku je Sanader prihvatio javno, a privatno je molio za milost od Jarnjaka za svoje poklonike koji ostaju u HDZ-u: "Ivane, ono u nedjelju bila je pogreška. Poštujem odluku stranke, ali tu bi sad trebalo stati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201006290066006 arti-200912110018006

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo