PROSVJED PRED SKUPŠTINOM / 'Dosta je Bandićeve samovolje i njegova šikaniranja građana Zagreba!'

Image
Foto: RTL / PIXSELL

Na pitanje kako komentira prosvjed gradonačelnik Milan Bandić je odvratio: odgovorio: 'Demokracija je'

9.12.2019.
10:26
RTL / PIXSELL
VOYO logo

Zastupnik Zelene liste u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Nenad Matić rekao je da će odluka o poskupljenju odvoza otpada proći na skupštinskoj sjednici zato što je uvjetovana zakonskim propisima i jer ekološko postupanje s otpadom košta, ali smatra da nije dobro da košta sve jednako.

"Nije dobro da košta sve jednako, odnosno da se ne kažnjavaju oni koji ne odvajaju u odnosu na one koji se savjesno ponašaju i već na kućnom pragu odvajaju otpad i odnose ga u reciklažno dvorište", rekao je Matić novinarima u stanci sjednice Gradske skupštine na čijem je dnevnom redu odluka o poskupljenju računa za odvoz otpada. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je kako je Zelena lista prije tri godine predlagala uvođenje "ekološke kartice", gdje bi se fiksni dio umanjivao onim građanima koji bi otpad odnosili u reciklažna dvorišta.

"Primjerice, ako imate račun od 150 kuna, on vam se umanjuje za ono što predate u reciklažno dvorište. S tim više Čistoća nema toliko posla, a to je vrijedna sirovina koju prodaju i na njoj zarađuju", objasnio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li u redu da svi Zagrepčani imaju isti fiksni iznos cijene odvoza otpada, Matić je odgovorio kako se takva odluka mora, na žalost, donijeti "jer smo u ovoj fazi u kojoj jesmo".

"Imali smo promijenu četiri ministra u pet godina, svi su mijenjali strategije. Što se gospodarenja otpada tiče kasnimo i lovimo rok da 2020. sustignemo 50 posto odvajanja. Mjere koje se donose su nužno zlo, vjerujem da će se kroz dva-tri mjeseca računi smanjiti sukladno tome kako će se građani ponašati", rekao je Matić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan je li krivica u Čistoći, s obzirom da je i gradonačelnik Milan Bandić priznao da tamo postoje problemi, Matić je odgovorio da Bandić rukovodi Čistoćom i Holdingom, a gradski zastupnici nemaju uvid u njihovo poslovanje, ali vide da pojedina reciklažna dvorišta i zeleni otoci imaju previše smeća.

"Primijetio sam da postoje i specijalizirane ekipe koje uzimaju otpad od plastike. To ostane neuređeno, a komunalno redarstvo ili policija ne djeluju", istaknuo je Matić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poskupljenjem odvoza će se privemeno sanirati situacija u Čistoći i financiranje, ali dugoročno se mora donijeti odluka da varijabilni dio troškova bude što veći, a odvoz otpada naplaćuje prema ponašanju kućanstava.

'Dosta je Bandićeve samovolje i njegova šikaniranja građana Zagreba!'

Zbog kaosa sa smećem u Zagrebu i poskupljenja odvoza otpada, ali i kao još jedan prosvjed upozorenja protiv GUP-a (Generalnog urbanističkog plana), ispred zagrebačke Gradske skupštine uoči sjednice prosvjedovalo je 70-ak građana i građanki Zagreba, koji su poručili: 'Dosta je Bandićeve samovolje i njegova šikaniranja građana Zagreba!'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nama smeće, a njima Manhattan?! Dosta je!"; "Zagreb: Europska prijestolnica smeća"; "Spriječimo krah metropole, smeće je za lopove. Zajedno protiv zagrebačkog i svih centara za smeće"; "Gdje je USKOK?" - samo su neki od transparenata uz znakove ''STOP'', kojima su prosvjednici uz zviždaljke i bubnjeve dočekivali zastupnike i zastupnice koji su dolazili na sjednicu Gradske skupštine. 

Svaki put kada bi dolazio netko od Bandićevih suradnika i suradnica čulo se glasno negodovanje, a glasan doček priuštili su i gradonačelniku. On je bez riječi prošao pored njiha, a kasnije na pitanje kako komentira prosvjed, odvratio je: "Demokracija je".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Podsjetimo, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odgodio je prošloga tjedna raspravu o GUP-u, koja je trebala biti jedna od točaka dnevnog reda današnje sjednice, za početak veljače, ali Zelena akcija, Pravo na grad, udruga Siget, Udruga eko Zagreb i Udruga za zaštitu okoliša Resnik (UZOR) i današnjim prosvjedom nastojali su upozoriti na štetne izmjene GUP-a koje gura aktualna gradska vlast, a koje nemaju ni podršku građana i Vijeća gradskih četvrti, niti struke.

Građanske i strukovne udruge i udruženja traže odbacivanje Bandićeva GUP-a i obustavu njegova donošenja te izradu sasvim novog i pravednijeg dokumenta koji bi na participativan način trebao definirati razvojnu budućnost Zagreba. I ovaj su put upozorili da ''ovaj GUP sadrži potpuno krive mjere u sektoru prometa, omogućava prekomjernu gradnju u donjogradskim blokovima i na golf igralištu u Blatu i drugim dijelovima grada, a kao vrhunac bahatosti i pogodovanja, omogućuje veliku izgradnju na području Hipodroma i Velesajma po iznimno štetnom modelu''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

'Dosta je Bandićeve samovolje i njegova šikaniranja građana Zagreba!'

Image

'Dosta je Bandićeve samovolje i njegova šikaniranja građana Zagreba!'

''Dok Bandić za špekulante čuva jedan od najvrijednijih prostora u gradu, stanovnike Zagreba je ostavio da se guše u smeću čiji odvoz želi još dvostruko ili trostruko  poskupiti. Sustav gospodarenja otpadom u Zagrebu već godinama ne funkcionira i svakodnevno rezultira smećem po ulicama, čestim  požarima i namještanjem poslova, a sada trošak svega Bandić želi prebaciti na stanovnike Zagreba'', upozorio je Bernard Ivčić iz Zelene akcije. 

''Ovo je još jedan prosvjed upozorenja i ovdje ćemo svakako biti i za dva mjeseca kada GUP dođe na Skupštinu da se usprotivimo Bandićevoj samovolji", poručio je Ivčić. 

Prosvjednici i prosvjednice su od zastupnika i zastupnice Skupštine zatražili i da odbiju predloženo poskupljenje kao preduvjet da Gradska uprava konačno prestane od građana i građanki naplaćivati vlastitu nesposobnost. Zahtijevaju temeljite promjene načina prikupljanja i naplate odvoza otpada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U čije ime se predlaže neopravdano povećanje računa za odvoz otpada, zapitala je Branka Genzić Horvat iz UZOR-a te je pozvala građane i građanke da zaštite pravo na zdrav život i na zdrav okoliš istaknuvši: "Ovo je uvod u još jednu daljnju pljačku, daljnju privatizaciju Čistoće i daljnju izgradnju nepotrebnog centra za gospodarenja otpadom".

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

''Bandić želi drastično poskupjeti uslugu odvoza otpada iako to nije ničim argumentirano. Pozivamo zastupnike da se tome usprotive, da stanu u obranu javnog interesa. Građani bi trebali plaćati 20 godina loše vladavine Milana Bandića i to ovdje želimo zaustaviti", poručio je Marko Košak iz Zelene akcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje god se zagrebe, iskaču afere u koje su upleteni ljudi bliski Bandiću ili sam Bandić kao kralj interesne mreže koja drži Zagreb u svojim rukama - Zagreb je zarobljen grad u kojem gotovo da nije moguće realizirati bilo što bez njegova blagoslova, upozorili su prosvjednici naglasivši da su različite malverzacije najočitije u sustavu gospodarenja otpadom i u prostornom planiranju.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo