DOŠAO I OSTAO: / Zašto mi je život u Hrvatskoj bolji nego u Kanadi?

Image
Foto: AFP, GEOFF ROBINS

Dok tisuće mladih odlazi iz Hrvatske u Kanadu, ona onih koji idu u suprotnom smjeru.

1.2.2016.
12:31
AFP, GEOFF ROBINS
VOYO logo

Trenutačno radi u Savskoj Vesi i Varaždinu, gdje i živi. Da bi stvar bila zanimljivija, ne planira povratak jer tu ima sve što treba a i, kaže, 'nije sve u novcu'.

Radio je kao profesor engleskog jezika

Studirao je politologiju u Calgaryju a nakon završetka studija nije mogao pronaći posao, pišu Međimurske novine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neko je vrijeme proveo putujući po Južnoj Americi gdje je radio kao profesor engleskoga u jednoj osnovnoj školi u Bogoti. Po povratku u Kanadu, očaran Latinskom Amerikom, upisao je studij međunarodnih odnosa s fokusom upravo na Latinsku Ameriku. Umjesto prakse u jednoj od tih zemalja, završio je u Hrvatskoj:

"Došao sam na studentsku praksu, da bih kasnije dobio posao i upoznao svoju suprugu s kojom imam trogodišnju kćer" dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne žele otići u Kanadu jer im kvaliteta života ni približno ne bi bila kao ovdje.

"Nadređeni u Hrvatskoj imaju razumijevanja"

Uspoređujući dvije zemlje, Galeski je istaknuo bitne razlike. Što se tiče profesionalnog života, za razliku od Hrvata koji su dosta ležeran narod i često ne poštuju vremenske okvire, u Kanadi se svi pridržavaju rokova i sve se odvija točno u zakazano vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali zato su nadređeni u Hrvatskoj izuzetno fleksibilni i imaju razumijevanja, čega u Kanadi nema. Automobili, plin i benzin u Kanadi su puno jeftinije, dok je hrana za oko 20 posto skuplja.

Odlazak u restoran u Hrvatskoj košta pet puta manje nego u Kanadi. Noćni život u Kanadi nemjerljiv je s izlascima u Hrvatskoj:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupo obrazovanje

"U Kanadi se samo u petak i subotu izlazi u pubove, a preko tjedna nema života", kaže, te dodaje da je alkohol isto jako skup, a pola litre piva košta između pet i sedam dolara.

Što se obrazovanja tiče, smatra da sustav u Hrvatskoj limitira djecu. U Kanadi oni imaju mogućnost probati i odabrati čime se žele baviti. Ipak, obrazovanje u Kanadi je veoma skupo, obrazovanje jedne osobe košta oko 100.000 dolara, pišu Međimurske novine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslodavci su otvoreni i za drugačije kvalifikacije nego su možda tražene, a priliku će dati ljudima u kojima prepoznaju inicijativu, volju i želju.

"Ako to prepoznaju, spremni su i dodatno uložiti u vaše obrazovanje. Uvijek se organiziraju neki interni treninzi koji vas tomu mogu podučiti" objašnjava Galeski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako pomišljate na odlazak u Kanadu, pripremite se. Vrlo je hladno", poručuje Patrick.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo