NOVI REŽIM U CIJELOJ HRVATSKOJ / Od danas obavezne covid potvrde: Donosimo detaljna pravila za doktore, sestre, ali i obične pacijente

Namjera je što je moguće u većoj mjeri zaštititi pacijente u zdravstvenom sustavu te korisnike ustanova za socijalnu skrb

4.10.2021.
7:08
VOYO logo

Od danas u zdravstvenom sustavu i ustanovama socijalne skrbi u Hrvatskoj, svaki zaposlenik mora imati EU digitalnu covid potvrdu te posjetitelji i pratnja pacijentima, a početku primjene sigurnosnih mjera u KBC-u Zagreb nazočit će ministar zdravstva Vili Beroš.

"Pacijentima ostaju jednake mjere kao i do sada, onima kojima je potrebna hospitalizacija ili dijagnostičko-terapijski zahvat koji generira aerosol potreban je dokaz o imunosti na COVID-19 ili negativan nalaz testa koji je uz uputnicu besplatan, a hitni slučajevi i pacijenti koji dolaze na nerizične preglede poput radiološke dijagnostike prolaze dosadašnje mjere zaštite", priopćili su u nedjelju iz Ministarstva zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠTO AKO NETKO NEMA COVID POTVRDU? /

Doktori i sestre koji nisu cijepljeni morat će se testirati, evo što slijedi ako odbiju

Image
ŠTO AKO NETKO NEMA COVID POTVRDU? /

Doktori i sestre koji nisu cijepljeni morat će se testirati, evo što slijedi ako odbiju

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako će se time u što je moguće većoj mjeri zaštititi sve pacijente u zdravstvenom sustavu te korisnike ustanova za socijalnu skrb, kao i sve zaposlenike u tim institucijama od ulaska virusa covid-19 i širenja zaraze. "EU digitalne COVID potvrde, kao i negativni testovi, samo su sredstva u ostvarenju tog cilja", istaknuo je Beroš.

Za zaposlenike u cijelom sustavu zdravstva za dolazak na radno mjesto od ponedjeljka će biti potrebna EU digitalna covid potvrda ili, za one koji iz opravdanih razloga ne mogu dobiti EU digitalnu covid potvrdu, odgovarajući drugi dokaz poput negativnog testa na covid-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što to znači za pacijente?

Kako je naveo Beroš, covid potvrde će morati imati i pacijenti koji dolaze na hospitalizaciju, na zahvate koji šire aerosol, pratnja pri porođaju, roditelji koji su u bolnici s djetetom, ili osobe u pratnji pacijenta.

Covid potvrdu niti test nisu dužni predočiti pacijenti koji ulaze u zdravstvenu ustanovu zbog pružanja hitne medicinske pomoći, zbog covida ili kad dolaze zbog primarne zdravstvene zaštitite. Potvrde nisu potrebne niti za dolazak stomatologu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, pacijenti koji ne posjeduju potvrdu, a koji dolaze zbog hospitalizacije ili planiranog dijagnostičko-terapijskog zahvata koji generira aerosol ili im se na temelju trijaže procijeni visoki rizik izloženosti infekciji, kod kojih bi odgađanje prijema narušilo zdravstveno stanje, zaprimit će se, izolirati i testirati te će im se u slučaj pozitivnog nalaza pružiti zdravstvena skrb u izolaciji.

Potvrdu nisu dužne predočiti nužne osobe u pratnji maloljetnih pacijenata ili odraslih osoba koje se zbog narušenog zdravstvenog stanja ne mogu same kretati. Covid potvrdu kao ni test ne trebaju imati niti djeca do 12 godina koja su u pratnji pacijenata jer nemaju s kime ostati kod kuće kao i djeca koja dolaze u posjet hospitaliziranim roditeljima/skrbnicima ili braći i sestrama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EU digitalna COVID potvrda ili predočenje odgovarajućeg drugog dokaza za pacijente u sustavu zdravstva ne traži se:

  • Ako bi odgađanje prijema narušilo zdravstveno stanje, već se pacijenti zaprimaju, izoliraju, testiraju, te im se u slučaju pozitivnog nalaza pruža odgovarajuća zdravstvena skrb u izolaciji.
  • U svim djelatnostima na primarnoj razini zdravstvene zaštite.
  • U bolničkoj i specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti kod pregleda, planiranih i drugih boravaka u dnevnoj bolnici i dijagnostičkih i terapijskih postupaka koji ne generiraju aerosol.
  • Kod pružanja hitne medicinske pomoći.
  • Kod pružanja zdravstvene skrbi zbog sumnje na COVID-19 ili zbog potvrđene bolesti COVID-19.

Što to znači za zdravstvene radnike?

Svi zaposlenici zdravstvenog i sustava socijalne skrbi koji dolaze na posao, a nemaju covid potvrdu zbog preboljenja virusa ili cijepljenja, morat će se testirati najmanje dva puta u sedam dana ili neće moći doći na posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaposlenici koji odbiju testiranje odnosno odbiju predočiti covid potvrdu ili odgovarajući drugi dokaz ne mogu boraviti u prostorijama poslodavca. Obveza se odnosi na zdravstvene ustanove, firme koje obavljaju zdravstvenu djelatnost te na privatne zdravstvene radnike, kao i na sve zaposlenike u socijalnoj skrbi, uključujući i ustanove socijalne skrbi, udruge, vjerske zajednice i druge ustanove koje pružaju usluge socijalne skrbi. Potvrdu ili test će morati pokazati ovlaštenoj osobi prilikom dolaska na posao.

Covid potvrde će biti potrebne i za sve koji ulaze u bolnički krug, poput dostavljača, servisera, radnika u bolničkim kafićima i slično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi dokazi

Osim covid potvrde, uvažavat će se i drugi dokazi:

osobe koje su preboljele bolest covid-19 i dijagnoza im je postavljena na temelju brzog antigenskog testa unazad 9 mjeseci, što se dokazuje potvrdom liječnika primarne zdravstvene zaštite koju isti izdaje na temelju nalaza brzog antigenskog testa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • osobe koje su imale dijagnosticirane covid bolesnike u obitelji i imale su s tim oboljelima kontakte, proglašavane su takozvanim vjerojatnim slučajem te im bolest nije dijagnosticirana laboratorijskim testom, što se dokazuje potvrdom liječnika primarne zdravstvene zaštite o preboljenju unutar 9 mjeseci, a na temelju medicinske dokumentacije
  • osobe kojima je bolest covid-19 dijagnosticirana PCR testom prije više od 6 mjeseci, a manje od 9 mjeseci, što se dokazuje potvrdom o preboljenju izdanom od liječnika primarne zdravstvene zaštite ili nalazom PCR testa ne starijim od 9 mjeseci
  • osobe koje su preboljele bolest covid-19, bolest im je dijagnosticirana PCR-om, BAT-om ili su bili vjerojatni slučaj, a cijepljene su jednom dozom cjepiva unutar 8 mjeseci od preboljenja te nije prošlo više od 9 mjeseci od primitka prve doze, što se dokazuje potvrdom liječnika primarne zdravstvene zaštite o preboljenju ili nalazom pozitivnog PCR testa i potvrdom o cijepljenju jednom dozom cjepiva protiv bolesti covid-19, pri čemu je datum cijepljenja unutar 8 mjeseci od preboljenja, a nije prošlo više od 9 mjeseci od cijepljenja.

Što ako netko odbije i testiranje?

Damir Rožić, medicinski tehničar iz Splita, se neće ni cijepiti, ni testirati, iako je najavljeno da bez covid potvrde na posao neće moći. Postavlja se pitanje što kad tri puta izostane s posla.

"To neće biti tri neopravdana nedolaska, nego tri dolaska, ali poslodavac će vas udaljiti s posla, eventualno suspendirati nakon čega slijedi otkaz. Tada će naša pravna služba i naši advokati podnijeti tužbu i braniti prava onoga zaposlenika koji bude udaljen s posla", kazao je Rožić za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Goran roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb, kaže da su za kontrolu covid potvrda zadužili voditelje svih jedinica i glavne sestre. 

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo