DONATORI POČASNOG BLEIBURŠKOG VODA ŠUTE O FINANCIJAMA: / Ne žele otkriti na što i koga troše obvezne članarine obrtnika

Image
Foto: Riportal/Pixsell

Udruženje obrtnika Rijeka doniralo je 15.000 kuna Počasnom bleiburškom vodu, ali ne žele otkriti na što još troše novac prikupljen obveznim članarinama 3000 obrtnika s područja grada

19.6.2020.
16:25
Riportal/Pixsell
VOYO logo

Nakon što je otkriveno da je Hrvatska obrtnička komora preko svoje podružnice Udruženja obrtnika Rijeka, novac prikupljen obveznom članarinom od obrtnika utrošila na sumnjive donacije, među kojima je i 15.000 kuna za Počasni bleiburški vod, kojim je kupljeno još zemljišta u tom austrijskom selu, novinare Riportala je zanimalo kako se raspolaže financijama u Udruženju obrtnika.

Image
EVO KAKO JE POČASNI BLEIBURŠKI VOD DOBIO DONACIJU HOK-a: /

'Novac dodjeljujemo svake godine nekoj drugoj potrebitoj ustanovi, udruzi ili pojedincu'

Image
EVO KAKO JE POČASNI BLEIBURŠKI VOD DOBIO DONACIJU HOK-a: /

'Novac dodjeljujemo svake godine nekoj drugoj potrebitoj ustanovi, udruzi ili pojedincu'

Nesuvisao odgovor na četiri pitanja

Poslali su im upit s četiri pitanja o broju zaposlenih, visinama plaće, nagradama i drugim naknadama te godišnjim rashodima i stavkama u rashodima. Odgovor su, sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama, očekivali u roku od 15 dana. No, umjesto odgovora dobili su šturo priopćenje u kojem stoji kako nisu obvezni javno objavljivati na što troše novac 3000 riječkih obrtnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Realizirani rashodi Udruženja obrtnika Rijeka u skladu su s godišnjim planom prema prijedlogu Odbora za gospodarstvo i financije, a prihvaćeni su od strane Upravnog i Nadzornog odbora te Skupštine Udruženja obrtnika Rijeka, kao najvišeg tijela upravljanja Udruženjem, a čine je članovi Udruženja, predstavnici iz osam Cehova. Budući da Udruženje obrtnika Rijeka nije tijelo javne vlasti, u smislu Zakona o pravu na pristup informacijama, ne postoji zakonska obveza sukladno kojoj bi se moralo javno objavljivati informacije o poslovanju istoga kao i o članovima čiji su podaci zaštićeni Općom uredbom o zaštiti osobnih podataka. Sve opće informacije koje se odnose na organiziranje obrtništva možete naći u propisima koji reguliraju rad obrta, osim onih zaštićenih GDPR-om", stoji u njihovom odgovoru.

Zakon ih demantira

Dakle, Udruženje obrtnika Rijeka sebe ne smatra tijelom javne vlasti, no Zakon o pravu na pristup informacijama, na kojeg su se novinari pozvali, u svom članku 5. stavku 2. precizira da su sva tijela koja se djelomično ili potpuno financiraju od nameta, automatski tijela javne vlasti, a shodno tome su i dužna odgovoriti na pitanja medija u zakonskom roku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga su novinari ponovno poslali isti upit, ovoga puta se konkretno pozvavši na članak 5. stavak 2. Zakona, no u zakonskom su roku dobili odgovor kako je Udruženje obrtnika Rijeka dalo odgovore na sva pitanja u prethodnom mailu. U tom mailu je, osim ranije citiranog nesuvislog odgovora, Udruženje obrtnika Rijeka vidjelo priliku za samopromidžbu, pa u njemu stoji kako je: "Udruženje obrtnika Rijeka uistinu pouzdan servis za sve svoje članove koji uvijek mogu računati na našu podršku".

Priča o financijama spomenutog udruženja ovdje ne staje, jer su novinari kontaktirali Povjerenika za informiranje, koji će nastojati doći do odgovora koji zanimaju riječke obrtnike i širu javnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo