žrtva računalne prijevare / Domaći poduzetnik ostao bez 3800 eura: 'I mi smo nasjeli i platili nekom Nigerijcu'

Image
Foto: Filip Kos/Pixsell/Shutterstock

Cvetojević je primio e-mail od osobe s kojom je u redovnoj komunikaciji. Mislio je da se radi o poslovnom partneru

12.2.2020.
12:50
Filip Kos/Pixsell/Shutterstock
VOYO logo

Hrvati su sve češće žrtve računalnih prijevara, a na jednu takvu nasjeo je i domaći poduzetnik Saša Cvetojević.

''Nakon dugog izmicanja i svih provjera te zaštita, i mi smo nasjeli na scum i platili nekom 'Nigerijcu'. No, štetu snosim ja, ne proračun općine. Vjerujem da ću još, na taj iznos i počastiti proračun nekim porezom'', napisao je Cvetojević na svojoj Facebook stranici nakon što je u tren oka ostao bez 3800 eura koje je poslao stranom partneru s kojim njegova tvrtka surađuje duže vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku je objasnio kako je dobio e-mail od osobe s kojom je u redovnoj komunikaciji. Naravno, nije bila riječ o poslovnom partneru nego iskusnom prevarantu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Bili su izuzetno uvjerljivi, fejkali sličan mail, čak i izgled same mail poruke je bio sličnog stila (boldani dijelovi, font, itd). Sve su bolji i bolji", kaže Cvetojević.

''Taj e-mail ušao  je u thread dosadašnje komunikacije. Mail se nastavio na prethodnu komunikaciju, isti font, isti način komunikacije (vrlo profi i uljuđemo). Znao je da čekamo predračun pa je predračun i poslao, uz napomenu da su mijenjali IBAN i račun", kaže Cvetojević napominjući kako nisi ništa posumnjli jer rade s puno međunarodnih firmi koje imaju poslovnice po svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Očito je imao pristup njihovom mailu ili je pratio mail komunikaciju na neki način", kaže naš poduzetnik i dodaje da su slučaj prijavili policiji.

Nakon ovog slučaja, uveli su dodatne procedure u slučaju mijenjanja računa dobavljača  odnosno autentifikaciju s još jednim neovisnim kanalom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo