DOLAZI LI TODORIĆ NA SASTANAK? /

Dok se čekaju detalji 'Lex Agrokora' sastaju se uprava koncerna i dobavljači

Image
Foto: Pixsell

Za danas je zakazan sastanak predstavnika Agrokora s dobavljačima kojima taj koncern zajendo duguje 16 milijardi kuna, a još se ne zna hoće li na sastanku biti i sam gazda Agrokora Ivica Todorić.

27.3.2017.
10:19
Pixsell
VOYO logo

Očekuje se, kako javlja N1, da će na sastanku biti riječi i o Zakonu o sistemski važnim tvrtkama, takozvanom Lex Agrokor, koji Vlada ubrzano priprema, a dobavljači kritiziraju.

Image
VLADA PRIPREMA 'LEX AGROKOR': /

Ovako će izgledati zakon koji će štititi najveće tvrtke, ali i omogućiti intervenciju države

Image
VLADA PRIPREMA 'LEX AGROKOR': /

Ovako će izgledati zakon koji će štititi najveće tvrtke, ali i omogućiti intervenciju države

'Lex Agrokor' napisan bez dobavljača

Zasad se tek neslužbeno doznaje da dobavljači taj Vladin zakon smatraju nedorečenim i punim spornih stavaka, a nezadovoljni su i time što ih Vlada nije ništa pitala prilikom izrade istoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manje su oštri sindikati koji očekuju da će Vlada pomoći radnicima i dobavljačima. Krešimir Sever iz Nezavisnih hravtskih sindikata smatra da je u zakonskom prijedlogu granica od milijardu eura duga i 8 tisuća zaposlenih previsoka jer se tim kriterijam obuhvaćaju samo Agrokor i tri državne tvrtke.

"Da se jasno zakonski reguliraju sve obveze tvrtki kad je riječ o plaćanju i nadziranju kad tvrtke nisu u lošoj situaciji. A u iznimnim situacijama da država može pomoći većim subjektima", kazao je Sever o tome što je trebalo uvrstiti u zakon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nejasno je kako Vlada misli pomoći Agrokoru

Ekonomski analitičar Velibor Mačkić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu za N1 je kazao kako nije neobično da poslodavci i država surađuju, ali je nejasno kako Vlada uopće misli pomoći Agrokoru jer novca za njegovo preuzimanje nema.

"Vlada možda može izdati garancije kako bi se kompanija zadužila, Vlada može svoja potraživanja prema Agrokoru pretvoriti u vlasničke udjele. Postoji tu puno opcija koje stoje", smatra Mačkić koji drži da je situaciaj s 'Lex Agrokor' specifična jer su u igri ruske banke.

Vlada bi se, kaže Mačkić, trebala pobrinuti i zamale i srednje dobavljače. Inače, detalji 'Lex Agrokora' bit će objavljeni idućih dana, a tada bi se o tom zakonu trebali očitovati i oni koji zasad šute - uprava samog koncerna te predstavnici ruske Sberbanke koja je vlasnik polovine Agrokorova duga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo