priča o klaunovima doktorima / 'Doktori' zbog kojih ne postoji bol: 'Imamo samo jednu misiju - donijeti osmijeh na lice djeteta'

Image
Foto: Vijesti.hr

Povodom ulaska u 9. godinu njihova postojanja, donosimo veliku priču o skrivenim trenucima koje provode s onima kojima je (o)smijeh prijeko potreban

27.1.2019.
11:15
Vijesti.hr
VOYO logo

Što je za vas sreća? Jutarnja kava, povišica, putovanje? Za neke su to trenuci.

"Trenutak u kojem nas dječak na onkologiji s najvećim mogućim osmijehom i poskakujući po krevetiću čeka da uđemo u njegovu sobu, što je nevjerojatno snažna fizička aktivnost za dijete koje se liječi na onkološkom odjelu... 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dječak koji nas dočekuje potpuno ozbiljan, ali njegovu ozbiljnost zamjenjuje gromoglasan smijeh već za 20 sekundi jer je dr. Frki otkrio kako su u vizitu došle i nevidljive buhe i počele skakati s ruke na ruku..."

Umjetnici, posebno educirani za rad u zdravstvenim i socijalnim ustanovama kažu mi da uistinu imaju sreće biti na izvoru dobrih vijesti, dobrih priča i dobrih namjera. Pa, pripremite se upravo na jednu takvu priču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ove "doktore" sigurno ste čuli. Zovu ih klaunovimadoktorima. To su oni koji ružno pretvaraju u lijepo. Bio to trenutak, osjećaj, dan... Oni zbog kojih se malene glavice plaču, ali od smijeha, a zbog kojih stariji i nemoćni ustanu na njihov prizor - i zaplešu. 

Udruga Crvenih nosova postoji već osam godina i, kako mi pričaju, sa zahvalnošću ulaze u devetu godinu djelovanja s 25 klaunovadoktora. Djeluju u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Vinkovcima i Vukovaru te svakodnevno posjećuju djecu na liječenju u 19 bolnica i odjela diljem Hrvatske. A osim u bolnicama, djeluju i u domovima za starije osobe, a s programom Karavan orkestar obilaze centre za rehabilitaciju, odgojno-obrazovne centre, specijalne bolnice i udruge čije područje djelovanja su djeca i mladi s teškoćama u razvoju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osim toga, program za krizne situacije je za vrijeme poplava u Hrvatskoj i izbjegličke krize bio apsolutno nužan iskorak iz bolničkog okruženja, ali ne i iskorak od provođenja naše misije", nadodaju. 

Image

Prva klaundoktorska vizita u Klinici za pedijatriju KBC-a Zagreb: dr. Žulee (Nikola Dabac) i dr. Ho Ho Ho (Adrijana Josipović)

FOTO: Prva klaundoktorska vizita u Klinici za pedijatriju KBC-a Zagreb: dr. Žulee (Nikola Dabac) i dr. Ho Ho Ho (Adrijana Josipović)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dječak po kojem ćemo pamtiti ovu godinu

U susretima s djecom, starijim osobama ili roditeljima, bez obzira na godišnje doba ili dan u godini, pristupaju kao da je najveći praznik ili blagdan.

Tu našu motivaciju i otvorenost osjete djeca i stariji i uvijek biva nagrađena kroz najnevjerojatnije i najdivnije izričaje koje čovjek može zamisliti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znamo reći kako smo 'šumeća tabletica radosti' ili kako svaki predmet u bolnici može postati aerodrom s kojeg polijeću čarolije i osmijesi. Ipak, za vrijeme blagdana, kada se većina nas sretnika okuplja u krugu obitelji i najmilijih oko blagdanskih stolova ili u toplim dnevnim boravcima, osjećamo posebnu motivaciju da u svaki susret utisnemo što više ljubavi, topline i radosti. Tu našu motivaciju i otvorenost osjete djeca i stariji i uvijek biva nagrađena kroz najnevjerojatnije i najdivnije izričaje koje čovjek može zamisliti", pričaju mi Nosovi. Zamolila sam ih da mi opišu neke od tih momenata.

"Sjećamo se djeda, koji boluje od Alzheimerove bolesti, ali se svaki put 'probudi' i zapleše s nama kada mu sviramo za vrijeme posjete domu, do roditelja koji nam, nerijetko, znaju zahvaliti što smo u sobu njihova djeteta ušli baš u trenutku kada je njihova vlastita snaga, kreativnost i hrabrost popustila i omogućili im trenutak u kojem su predahnuli, izdahnuli težinu s kojom se odrasli nose kada je dijete u bolnici i pronašli inspiraciju i vjeru da mogu snažno nastaviti dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pamtimo i baku Anu koja dr. Maštalić i dr. Zvekana poznaje kao jedan nestabilan bračni par i koja se glasno počne smijati našim bračnim razgovorima ili pak baku Mariju koja svira klavir kao da smo na pozornici Lisinskog, a ne u Domu za starije osobe. No, jedan dječak posebno im je obilježio ovu godinu.

"Ovu godinu ćemo pamtiti po dječaku Leu koji nas je prvi puta susreo prije nekoliko godina i njegov česti boravak u bolnici, a samim time i susret s nama, potaknuo ga je da baš i on postane klaundoktor kada naraste. I to uopće nije šala ili dječja priča! Naš Leo, sada zdrav predškolac, ima svoje klaunovske cipele, odijelo i veliku kravatu, a zbog iznimne hrabrosti dodijeljen mu je i crveni nos kakvog nose klaunovidoktori", otkrivaju mi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

dr. Zvekan (Damir Mihaljević) i Leonardo koji će postati klaun kada naraste

FOTO: dr. Zvekan (Damir Mihaljević) i Leonardo koji će postati klaun kada naraste

Partneri oboljelima, medicinskom osoblju, roditeljima...

Kažu da im je to misija, ali nema roditelja koji neće reći da to već nije istina - donose životnu radost i osmijeh na mjesta gdje su po prirodi prisutni tuga, strah, usamljenost i bol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cilj nam je postići da vađenje krvi ne boli, da igla ili zahtjevna pretraga nisu djetetu i roditelju u fokusu. Cilj nam je promijeniti atmosferu bolničkog okruženja, probuditi iskonsku vjeru u vlastite životne snage bez obzira na dijagnozu ili stanje, cilj je da osmijeh pobijedi strah i tugu. No, smatraju da je njihova uloga možda najjasnije vidljiva kroz provođenje programa Intenzivan osmijeh

Nakon godina djelovanja u bolnicama, uočili su potrebu za klaunovskom intervencijom u laboratorijima, dnevnim bolnicama, kirurškim i ortopedskim ambulantama te čekaonicama hitne pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom programu, za razliku od klaundoktorskih vizita u kojima sudjeluju dva klaundoktora i obilaze dječje sobe, jedan je klaundoktor šest sati dežuran i po potrebi i pozivu medicinskog osoblja, intervenira smirujući dijete i odvraćajući mu pažnju od nelagodne pretrage, a na taj način postaje partner medicinskom osoblju koje može u puno pozitivnijem i mirnijem okruženju provesti pretragu. 

Image

dr.Pandolina, (Anamarija Jurišić) na Intenzivnom osmijehu u KBC Osijek

FOTO: dr. Pandolina (Anamarija Jurišić) na Intenzivnom osmijehu u KBC Osijek

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klaundoktor boravi s djetetom za vrijeme pripreme za operativni zahvat i dočekuje dijete nakon operativnog zahvata, kako bi mu prvi trenuci nakon buđenja iz anestezije ili nakon operacije prošli sa što manje stresa i straha."

I klaun je samo čovjek

U pitanju su goleme emocije tijekom ili nakon posjeta. No, da bi mogli brinuti o drugima, moraju brinuti i o sebi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da je klaundoktor biti lako – klaundoktor bi bio svatko! Šalimo se malo, nemojte nam zamjeriti, ali da, iako je crveni nos najmanja maska i najveća klaunovska zaštita od straha i tuge, i klaun je samo čovjek. I nama je potrebna riječ podrške i utjeha. Baš zbog toga su konstantna edukacija i supervizije sa psihoterapeutom koje interno provodimo od iznimne važnosti za našu mentalnu higijenu, ali i jedna od vrijednosti naše udruge su otvorenost i hrabrost stoga se ne ustručavamo jedni drugima otvoreno pokazati osjećaje, ranjivost ili pustiti suzu i zatražiti zagrljaj."

Image

dr. Lila prije klaundoktorske vizite u Rijeci

FOTO: dr. Lila prije klaundoktorske vizite u Rijeci

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljujući podršci i razumijevanju bolničkog osoblja, kažu Crveni nosovi, u mogućnosti su svakodnevno dolaziti u bolnice.  

Liječnici i medicinsko osoblje znaju da se klaundoktor obraća zdravom dijelu djeteta, odnosno čovjeka i uistinu nailazimo na veliku podršku našem radu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša su iskustva pozitivna i prepuna ljudske podrške. To su ljudi koji znaju našu misiju, znaju da je naš cilj donijeti osmijeh na lice djeteta koje prima zahtjevnu terapiju, nosi se sa beskrajno teškom psihofizičkom situacijom ili se priprema za operativni zahvat... Liječnici i medicinsko osoblje znaju da se klaundoktor obraća zdravom dijelu djeteta, odnosno čovjeka i uistinu nailazimo na veliku podršku našem radu, a jednako tako, vrlo otvoreno komuniciramo o tome kako možemo još bolje djelovati na dijete ili obitelj."

Liječnici koji čitaju priču ili sestre koje maze, tješe, uspavljuju...

S bolničkim osobljem svakodnevno komuniciraju, kada dolaze na odjel sa sestrama provjeravaju kakva je situacija, mogu li ući u sve sobe, ima li neko dijete kojemu su više potrebni ili s kojim trebaju nježno jer je tek primilo terapiju, je li nekome danas rođendan ili danas odlazi kući pa da i to proslave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nerijetko nam sestre prepričavaju komentare ili igre djece nakon našeg odlaska, što ih se posebno dojmilo ili foru koju su ponavljali. Izuzetno cijenimo odnos kojeg smo ovih godina ulazeći u bolničke ustanove gradili.

Često znamo susresti liječnike koji čitaju priču ili sestre koje maze, tješe, uspavljuju, odgajatelje, učitelje i psihologe u bolnicama koji znaju priču svakog djeteta i obitelji i koji su, bez obzira na emotivnu zahtjevnost ili prividnu hektičnost na odjelima gdje je ponedjeljkom ujutro gužva i gdje dolaze bebe od sedam dana starosti do djece do 16 godina, pokazali mirnoću, razumijevanje i ljudskost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

FOTO: (Davor Puklavec/PIXSELL)

S velikim poštovanjem dolazimo u okruženje čija primarna svrha je spašavanje i očuvanje života i kvalitete života, a ne izvedbena umjetnost u bolnicama, što je s druge strane, naša ekspertiza. Zahvalni smo na razumijevanju ravnateljstava za naše djelovanje koje pridonosi poboljšanju kvalitete života djece koja borave u bolnicama, a  o čemu svjedoče brojna znanstvena istraživanja na temu pozitivnog učinka humora i smijeha na čovjeka i njegov život."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prepoznata vrijednost doktoraklaunova

U domu Medveščak nam je gospođa Vera nakon završne izvedbe rekla kako će još tri mjeseca 'od ovoga' živjeti

Vrijednost projekta Crvenih nosova klaunovadoktora prepoznata je u okviru natječaja "Umjetnost i kultura 54+" te je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda sufinancirala projekt s udjelom od 85 posto ukupne vrijednosti projekta, koja iznosi 308.713,96 kuna. Sredstva su dodijeljena za projekt službenog naziva "CIRKUS VARIJETE – poboljšanje kvalitete života i razvoj umjetničkih vještina korisnika domova za starije kroz sudjelovanje u cirkuskoj izvedbenoj umjetnosti".

"Radionicama želimo doprinijeti socijalnom uključivanju starijih osoba te potaknuti njihovo sudjelovanje u umjetničkim aktivnostima koje se odvijaju u njihovom 'domaćem' prostoru, odnosno  u prostorijama domova. Naša zadaća je angažirati ih u evociranju zaboravljenih talenata, naučiti ih nove vještine i potaknuti njihovu životnost kroz umjetnost.

Image

Cirkus Varijete završna izvedba u Domu umirovljenika Osijek - Drinska

FOTO: Cirkus Varijete završna izvedba u Domu umirovljenika Osijek - Drinska

Projektom, naravno, želimo podići razinu svijesti javnosti o pozitivnom utjecaju na opće psihofizičko stanje i poboljšanu socijalizaciju starijih osoba kroz participaciju u umjetničkim aktivnostima, o čemu sada, nakon  tri izvedbe CIRKUS VARIJETE radionica u Domu za starije Zagreb, Domu Medveščak i u Domu Osijek – Drinska, možemo s potpunom sigurnošću svjedočiti.

Na svakoj završnoj izvedbi traži se stolica više, kolege, prijatelji i osoblje domova podržava hrabre izvođače u njihovom nastupu, a na pozornici ne izostaju humor niti  osjećaj ponosa na izvedbu. U domu Medveščak nam je gospođa Vera nakon završne izvedbe rekla kako će još tri mjeseca 'od ovoga' živjeti", pričaju Crveni nosovi.

A  za vrijeme ovog intervjua u tijeku je bila završna izvedba CIRKUS VARIJETA radionica u Domu umirovljenika Osijek-Drinska.

"Beskrajno nas oplemenjuje i nadahnjuje provedba ovog programa. Pozdravljamo gospođu Mariju iz Osijeka, koju citiramo: 'Godinu dana od dolaska u dom bila sam u depresiji. Crveni nosovi su me svojim Varijeteom prvi motivirali da se uključim u društveni život u domu'", prisjećaju se.

Crveni nosovi bi željeli...

Klaunovidoktori znaju koliko je rad u bolnici stresan i odgovoran te da predstavlja poziv, a ne posao. Nosovi bi voljeli da se kontinuirano radi na stvaraju poticajnog okruženja za medicinsko i ostalo osoblje u bolnicama. 

"Zadovoljstvo pacijenata u hrvatskim bolnicama  uvelike ovisi o zadovoljstvu medicinskog osoblja i smatramo da je zadaća društva usmjeriti snage na stvaranje pozitivnog ozračja u zdravstvenom sustavu. Kao primjer dobre prakse istaknuli bismo akciju Za osmijeh djeteta u bolnici čiji je cilj promicanje i primjena humanizacija bolničkog liječenja djece, a koja se provodi u 39 bolnica i odjela diljem Hrvatske", navode Nosovi.

"Iz našeg iskustva u bolnici vidimo veliku potrebu za sustavnim rješavanjem pitanja dječje palijativne skrbi kako bi se na nacionalnoj razini napravila strategija koja će omogućiti održavanje kvalitete života teško bolesne djece do njihove smrti.  Ovo je najbolnija situacija za obitelji i sve koji su uključeni u skrb o djetetu. Željeli bismo da se o ovoj temi više govori i mi kao udruga, svojom misijom ćemo pružiti punu podršku aktivnostima palijativne skrbi", otkrivaju.

Image
Foto: Thinkstock

FOTO: (Thinkstock)

A posebnu zahvalnost osjećaju prema građanima.

"Baš prije blagdana nas je nazvao u ured naš donator, stariji gospodin u mirovini  koji je, na nagovor svoje obitelji prodao svoj stari Renault 4 i odlučio je kako će polovicu od prodajne cijene uplatiti nama, a pola će zadržati. U trenucima kada nam zvoni telefon u našem uredu u kući udruga INAspajaLICA u Medulićevoj 34, mi letimo do telefona da se što brže javimo jer nas pozivaju najčešće donatori koji nama poklanjaju priče nakon kojih nam apsolutno ništa nije teško, nezamislivo ili neostvarivo", kažu mi pa ističu:

"Crveni nosovi postoje zahvaljujući dobročinstvu građana koji svojim donacijama najvećim djelom omogućuju redovite posjete klaunovadoktora bolnicama i domovima. Donatori su naša snaga jer zahvaljujući njima, svakim danom smo bliže ostvarenju naše vizije da je klaun u bolnici svaki dan za svako dijete. Donatori nas inspiriraju".

Život ne pita za titulu ili u kojoj kompaniji radiš

Crveni nosovi sretni su jer su hrvatske tvrtke uvelike prepoznale važnost njihove misije i provedbe programa. Kažu kako to osjete svakodnevno. 

"Stvari su prilično jednostavne, u tvrtkama rade ljudi koji, bez obzira na snagu ili vrijednost kompanije u kojoj rade, žive svoje živote, a svaki život ima uspone i padove. 

Život ne pita za titulu ili u kojoj kompaniji radiš i nerijetko nas je netko od zaposlenika susreo u bolnici i osjetio što i kako radimo, kako mijenjamo bolničku atmosferu te je svoj utisak proširio u kompaniji u kojoj radi. Brojne tvrtke su naši donatori i podupiru naše redovite posjete bolnicama i domovima, a velik broj njih donira nam svoje znanje i vještine, što nam je kao Udruzi neprocjenjivo", priznaju.

Bez ovih šašavih Nosova u mnogim bi čekaonicama vladao muk. Mučni osjećaj brige i straha umjesto smijeha i osjećaja ljubavi. A Crveni nosovi su neprocjenjivi - ne samo djeci i starijima. Crveni nosovi potrebni su svakome. 

Želite podržati Crvene nosove?

Svi koji se žele priključiti mogu ih podržati svojim donacijama, bilo direktnom uplatom na račun udruge ili redovitom podrškom kroz program redovitih donatora Smjehonoše.

"Predstavnike naše udruge možete sresti u većim trgovačkim centrima gdje imate priliku saznati kako zajedno možemo nasmiješiti bolnice kroz program Smjehonoša. Pripremili smo se i za digitalno doba pa donirati možete na www.crveninosovi.hr", pozivaju Crveni nosovi.

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo