Tko nije nosio viski kao mito, nek digne ruku

Bilo je to prije četiri-pet godina, u ona zlatna Sanaderova vremena kad je bilo para 'ki škalje'.

19.7.2012.
9:48
VOYO logo

"Ima li još puno?" on je malčice nervozan.

"Smiri se. Imaš još uru do sastanka."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Je, ma se triban sredit prije. Neću ko klošar unutra."

Maki ide na sastanak u Ministarstvo kulture. Kad ne pleše oko stolova njemačkih i čeških turista, Maki pleše u KUD-u, bavi se folklorom, pa je u svojstvu predstavnika Društva došao žicati lovu od Ministarstva za nekakvo gostovanje u Mađarskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodin čovjek

Parkiramo kod Novinarskog doma. Maki otvara gepek, a tamo fino složena košulja, ispeglane duge hlače, crne cipele, sve po PS-u.

"Pa neš se ovde prisvlačit, jebate!" govorim mu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jok, ti ćeš!"

Nakon par minuta, Maki se presvukao nasred ulice i sad izgleda kao gospodin čovjek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još da se obrijen i mogu na sastanak."

Upadamo u Novinarski dom, ja pijem kavu, on se u WC-u brije i evo ga nakon desetak minuta, skockan i mirišljav kao da ide na prvu pričest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vraćamo se do auta, on vadi iz gepeka bocu Chivas Regala, nekakavu fasciklu u kojoj je jedan jedini papir i pravac Ministarstvo. Pred ulazom se još malo ogleda u staklu jednog parkiranog automobila, popravi malo kragnu, stavi fasciklu pod ruku pa upita.

"Jesan dobar?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Brale, ne ideš u crkvu nego u Ministarstvo."

"Još gore!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cirkus

Nakon pola sata, ponovno smo kod auta. Opet se presvlači. Skida košulju, duge hlače i cipele i opet navlači civilnu odjeću.

"I? Kako je prošlo?" pitam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ka bog! Uša, izvinija se čoviku šta smetan, da mu viski, objasnija u čemu je problem, on reka da će sve sredit.

"Moga si to i bez ovoga cirkusa" kažem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kojega cirkusa?"

"Pa to s viskijem i presvlačenjem. Mađari su vas pozvali, to je međunarodna suradnja, to ti moraju dat po zakonu, tili ne tili."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pusti ti to", odmahuje rukom. "Red se mora znat."

Danas, četiri-pet godina kasnije, kad para nema ni za otočanima dostaviti vodu, opet cirkus s odjećom i državnim institucijama. Sad sjedim na kavi s drugim frendom, a on psuje i državu, i institucije, i modnog mačka na ulazu u Trgovački sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bermudama nema pristupa

Čovjek je do prije par mjeseci radio u privatnoj firmi koja se bavila softverom / modernim tehnologijama pa kad je skužio da će, kao voditelj odjela, morati kolegama početi dijeliti otkaze, dao ga je sam i odlučio se samozaposliti. Kolokvijalno, otvoriti svoju firmu koja bi se opet bavila softverom / modernim tehnologijama.

Da bi otvorio firmu, treba skupiti nekih četrdesetak dokumenata, od kojih neke i u Trgovačkom sudu. Tamo ga je dočekao portir i zabranio mu ulazak u zgradu jer, za razliku od Makija Legende, nije došao kao gospodin čovjek nego se usudio u tu velevažnu i prečasnu zgradu ući u bermudama. Tako se njegova odiseja s otvaranjem firme odužila za još jedan dan. (Baš me zanima je li Mark Zuckerberg imao ovakve probleme.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manji od makova zrna

Usudio bih se napisati da se u ove dvije anegdote sakrio ključni problem koji prosječni hrvatski građanin ima s državnim službenicima, činovnicima, institucijama. Nije to ni njihov velik broj (prema statistikama, imamo jednu od najmanjih država u Europi), nisu to ni njihove prevelike plaće i beneficije, to je onaj osjećaj da si manji od makova zrna u sudaru s državnom institucijom i njenim predstavnikom čak i kad je portir.

Je li to relikt iz austrougarskih vremena kad je pop, liječnik i činovnik bio ugledni gospodin, bog i batina, da li iz komunizma kad je činovnik bio država, da li iz ovih HDZ-ovih vremena kad je najčešće bio član HDZ-a i kao takav nedodirljiv, ne znam, ali taj osjećaj nadmoći nad građaninom koji od njega traži "samo jedan jebeni papir" kod velikog broja naših činovnika osjeti se i dan danas, pa se ne treba čuditi nabrijanoj javnost koja jedva čeka da ih se kazni ukidanjem beneficija i rezanjem plaća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manira kmeta

Posljedica tog mentaliteta su ova dva slučaja s početka. U sudaru s državnom institucijom i njenim predstavnikom, puno bolje će se provesti Maki koji, u maniri kmeta, nosi viski, presvlači se u misnu robu, ulazi na taj sastanak kao da ide u crkvu i ispričava se uvaženom gospodinu na smetnji, nego softveraš koji sve skupa doživljava kao servis koji mu treba isprintati jedan papir pa siđe s bicikla i uđe u zgradu u bermudama. One su signal nepoštivanja, baš kao u crkvi, pa će biti zaustavljen već na vratima.

Stvar mentaliteta

Ovo nije problem koji će se rješiti ukidanjem beneficija, rezanjem plaća, otkazima i sličnim manevrima. Ovo je stvar mentaliteta, kako samih činovnika, tako i građana koji s njima dolaze u kontakt i nose im viski ili kavu kao nekad jaja i pršute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok i jedni i drugi ne osvijeste da državne institucije nisu crkve, da državni činovnici nisu bogovi i batine, država, vlast kojoj treba ljubit ruku na ulazu u ured nego samo službenici koji, ako je moguće ljubazno, građaninu trebaju malo olakšati život, ništa značajno se neće dogoditi.

Dok god se to ne dogodi, svaki HUP-ovac, nabrijani fejzbukaš, neoliberalni novinar ili frustrirani uposlenik privatnog sektora imat će sasvim pristojnu municiju da se iživljava i nad činovnicima i nad njihovim sindikatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo