ključ za opstanak /

Dok korona uzima svoj danak, ova županija pronašla je način za pomoć stočarima: 'Snalazit ćemo se i pokušati održati proizvodnju'

Pojedinci se žale kako je država na njih zaboravila, ali zato je spas došao s lokalne razine

9.12.2020.
7:00
VOYO logo

Korona nemilosrdno uzima i financijski danak, a broj poduzetnika koji trebaju pomoć, svakim danom sve je veći. Pojedinci se žale kako je država na njih zaboravila, ali zato je spas došao s lokalne razine.

Primorsko-goranska županija pokazala je socijalnu osjetljivost i pomaže konkretnim mjerama. Pa kreće s isplatom druge tranše pomoći tamošnjim stočarskim farmama- što je ključ za njihov opstanak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovce koje su se nekad uzgajale za rusku carsku obitelj, sada su i na farmi u Gorskom kotaru na 800 metara nadmorske visine. Kod Mrzlih vodica uzgajaju se isključivo zbog prodaje prvoklasnog janjećeg mesa. 

Image
glas poduzetnika /

Poduzetnici poručili: 'Novo zatvaranje Vlada mora obeštetiti ili idemo u blokade'

Image
glas poduzetnika /

Poduzetnici poručili: 'Novo zatvaranje Vlada mora obeštetiti ili idemo u blokade'

''Što se tiče same korone nas je ona jako pogodila iz razloga što smo se na neki način specijalizirali za suradnju s ugostiteljstvom, ugostiteljstvo je bilo u debaklu na proljeće sa prvim zatvaranjem, sada je ponovo drugo zatvaranje'', rekao je vlasnik farme Damir Lenac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Restorani i hoteli bili su glavni kupci, ali korona je vlasnika natjerala na novo tržište, mesare koji plaćaju manje. Prihod je zato ove godine pao za 35 tisuća eura. Na farmi je trenutno 500 ovaca i stotinjak janjaca. O njima brinu dva pastira, braća iz Makedonije. Mjesečni trošak farme je oko 60 tisuća kuna. 

''Treba ih hraniti svaki dan, triput na dan, non stop biti tu'', kazao je pastir Pervis.

Ovce ne znaju za krizu, svaki dan jedu. Država im je, kažu, pomogla jednom mjerom u lipnju ove godine.

''Bilo je govora o tome da će se dodijeliti nekakvih 17 tisuća kuna po primarnom proizvođaču, eto dobili smo rješenje o dodjeli sredstava prije nekakvih desetak dana, dodijelili su nam šest. Dok je s druge strane županijska deseterostruko puta viša'', rekao je Lenac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primorsko- goranska županija za ublažavanje posljedica Covida pomaže već s drugom tranšom ove godine. Poseban fokus je na stočarskim farmama. 

''Zajedno s poljoprivredom i gospodarstvom izdvojili smo gotovo deset milijuna kuna. Ta pomoć se odnosi na poljoprivrednike u iznosu oko milijun i 800 tisuća kuna sa ovim zadnjim rasporedom'', izjavio je primorsko-goranski dožupan Petar Mamula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novac će OPG-ovcima koji zapošljavaju radnike stići do kraja ovog mjeseca. Njime će kupiti mjesec dana mira. A onda mogu samo čekati smirivanje pandemije.

''Snalazit ćemo se i pokušati sačuvati zdravu glavu i održati proizvodnju i pripremiti se  za ta neka bolja vremena'', zaključio je Lenac.

Koja će, nadaju se svi, ipak uskoro doći.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo