DOBRA VEZA BIVŠEG PREDSJEDNIKA: / Mesić Ini spasio važan posao u Siriji

Image
Foto: Vecernji list/PIXSELL, Boris Scitar

INA je zahvaljujući prijateljstvu Stjepana Mesića i Bashara Al Assada uspjela zadržati svoje bušotine u Siriji.

16.4.2016.
11:48
Vecernji list/PIXSELL, Boris Scitar
VOYO logo

Činjenici da je INA uspjela u svom vlasništvu zadržati bušotine u Siriji i da se njezini vlasnici mogu vratiti u svoja postrojenja Hrvatska može zahvaliti bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću i njegovim dobrim odnosima s predsjednikom Sirije Basharom Al Assadom, piše Večernji list.

Naime, sirijska vlada bila je protiv povratka Ine na naftna polja u toj zemlji zbog naoružanja koje je iz Hrvatske došlo u ruke tamošnjih pobunjenika, a potom i u ruke boraca Islamske države. Potvrdio je to i bivši ministar za pomirbu i savjetnik sirijskog predsjednika Bashara Al Assada za nacionalnu sigurnost Ahmed Munir kazavši da su "tim činom Hrvati sebi zatvori vrata Sirije i naftnih polja jer su ih Sirijci uvijek smatrali prijateljima, a Hrvati su im zabili nož u leđa”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, prema izvorima iz ministarstva vanjskih poslova Sirije, zahvaljujući brzoj intervenciji Stjepana Mesića kod sirijskog predsjednika Bashara Al Assada stvari su vraćene na početak i sirijska je vlada odustala od svoje odluke o dodjeli Ininih bušotina kineskim i ruskim naftnim kompanijama.

Razmjena pisama i poruka preko posrednika

Mesić je trebao i posjetiti Siriju, ali je taj posjet odgođen za kraj ove godine zbog sigurnosnih razloga. U međuvremenu je preko raznih posrednika s Al Assadom uspijevao održati vezu i razmjenjivati poruke i pisma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijateljstvo dvojice predsjednika počelo je još 2004. godine kada je Mesić u sklopu arapske turneje bio u posjetu Siriji kako bi službeno otvorio prostorije hrvatskog počasnog konzulata. U posjetu toj zemlji bio je i četiri godine kasnije kada je obilazio hrvatske vojnike koji su na Golanskoj visoravni u mirovnoj misiji. Al Assad je godinu dana kasnije posjetio Hrvatsku.

Mesić je s Al Assadom ostao u dobrim odnosima i nakon isteka mandata te su nastavili suradnju o kojoj govori i podatak kako je Sirija bila jedna od rijetkih zemalja s kojom je Hrvatska imala izvozno-uvozni suficit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
LJUTITI MESIĆ: /

'Ovo je grubi pokušaj da mi zatvore usta, ali ja ću prestati tek kad umrem'

Image
LJUTITI MESIĆ: /

'Ovo je grubi pokušaj da mi zatvore usta, ali ja ću prestati tek kad umrem'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo