pozitivne brojke / Dobra godina za naftnu kompaniju: INA 2016. zabilježila neto dobit od 101 milijun kuna

Dobar rezultat Ine mogao bi značiti i veću vrijednost dionice, odnosno skuplju cijenu po kojoj bi Mađari bili spremni prodati svoj paket

27.2.2017.
18:50
VOYO logo

Dobra godina za Inu. Prema danas objavljenim podacima, nakon 2015. godine i gubitka od 1,4 milijarde kuna, INA je prošle godine zabilježila neto dobit od 101 milijun kuna te godinu proglasila najboljom od 2012.

Slučajno ili ne, nad Inom je opet - zasjalo sunce. Jer iza njih je dobra godina i neto dobit od 101 milijun kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"INA je sada kompanija sa snažnom i zdravom bilancom, financijski puno zdravija i jača i sve to joj otvara veći manevarski prostor za budućnost. Uostalom, 2010. godine Inin neto dug iznosio je gotovo 10 milijardi kuna, a krajem 2016. taj je dug na razini jedne četvrtine toga iznosa", kaže Ákos Szekely, glavni financijski direktor INA-e.

Usporedbe radi, u 2015. godini INA je ostvarila gubitak od 1,4 milijarde kuna. Kažu i da je perspektiva za rafinerijski biznis dobra barem za narednih 10-15 godina, no ne govore što to konkretno znači za Sisak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No dobar rezultat INE mogao bi značiti i veću vrijednost dionice, odnosno skuplju cijenu po kojoj bi Mađari bili spremni prodati svoj paket. O konačnoj procjeni vrijednosti u Vladi još ne žele.

"Za odgovor na to pitanje potrebno je napraviti još puno toga, morat ćemo angažirati posebnog savjetnika na procjeni onoga što želimo kupiti", ističe ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O modelu otkupa INE, cijeni i rokovima unutar kojih bi se to moralo dogoditi ništa ne otkriva ni ministar državne imovine.

"To je toliko osjetljivo pitanje zbog Zakona o tržištu kapitala da ono ograničava ikakvo komuniciranje. Savjet zasjeda, savjet funkcionira i donosi odluke ali te odluke nisu za iznošenje u javnost", jasno će ministar upravljanja državnom imovinom Goran Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali u javnost je ipak procurila informacija prema kojoj je Ministarstvo financija zaključilo da HEP ipak nije spreman za inicijalnu javnu ponudu, te da taj model nije izvjestan. U Ministarstvu financija to, pak, demantiraju.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo