NOVI ŽIVOT BIVŠIH OVISNIKA /

Dobar dio Hrvata se liječi od ovisnosti o drogama: onima koji misle da je nemoguće biti čist ova priča će ih uvjeriti u suprotno

7 tisuća i 106 osoba - u Hrvatskoj se liječi od ovisnosti o drogama. Najveći problem su nove droge, od kojih se barem jedna otkrije svakog mjeseca. Oni koji su prošli pakao droge - danas žive novim životom

23.11.2017.
18:59
VOYO logo

Komuna u Ivanovcu udruge Susret broji 19 ljudi. I 19 različitih ovisnika gdje svatko nosi neku svoju priču. Luka Stipić, koji ima problema s ovisnošću, kaže kako mu je teško bili odluku o odlasku u komunu te da se na taj potez odlučio nakon što mu je bilo dosta načina života kojeg je prije njegovao. 

Sve je to prošao i Đorđe, dugogodišnji ovisnik o heroinu. Danas je čist. I ima svoj posao. "znači kad se ti ujutro probudiš, ne moraš ići po svoju terapiju, ne moraš pit te heptanone, ti si smiren i imaš vremena i za sebe i za dijete i za roditelje, al moraš sebi biti na prvom mjestu", kazao je Đorđe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Ivanovcu je sve ispunjeno radnim obvezama. Nama su jutros ispekli i kruh ispod peke. edan radi ručak. Drugi mete. Treći se brine za drva.  Ovdje se točno zna što je čiji zadatak. 24 sata na dan s njima su i terapeuti.  

"Dosta mukotrpan proces i traži jako puno energije, snage, volje, ljudskosti da se tome odupre", tvrdi terapeut Dario Pauković. Jedna od prednosti je što u ovu komunu ne moraš ući čist. "Nije sad ono ti se moraš skinuti u 15 dana, 30. Već ja se skidam 2 mjeseca, Marko 3, pero 5.. svako ima svoj tempo skidanja", tvrdi Đrođe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svima njima droga je bila stil života. I zato poručuju: "Da li živjeti takav život kakav smo živjeli i kakav mnogi žive ili stvarno ima nešto puno bolje i ljepše na ovom svijetu. Nitko još nije umro od apstinencijske krize i pokušaja skidanja", kazao je Luka. 

Država za prevenciju izdvaja 840 milijuna kuna godišnje, no ni to nije dovoljno, pa udruga Susret uskoro kreće s humanitarnim koncertima. Jer svatko ima pravo na novi, neki drugi početak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo