prvi tv intervju /

Sessa za RTL Danas: 'Izmišljena afera nije zbog mene nego zbog predsjednice'

Predsjednica je prijedlog podnijela u zakonskom roku. Ako je oporba nešto mogla promijeniti, mogla je to za vrijeme kad su bili na vlasti

14.7.2017.
18:40
VOYO logo

Predsjednica ga je izabrala, a zastupnici ga potvrdili. Novi predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa za RTL Danas je dao svoj prvi televizijski intervju. 

Što će biti vaši prvi koraci u vraćanju povjerenja građana u pravosuđe?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislim da je to zadatak svih sudaca, mislim da to možemo učiniti otvorenijom strategijom komunikacijom s građanima i objašnjavanjem sudskih odluka, čini mi se da postoji dosta nerazumijevanja. Ali mislim da to nije samo zadatak sudske vlasti nego i svih grana vlasti da ne kritiziraju pravosuđe tamo gdje tome nema mjesta, da se ne služe paušalnim ocjenama zato jer im se čini da je to u tom trenutku popularno. No prije svega, na svakom je sucu na vodi računa o ugledu sudbene vlasti, to mu je i dužnost. Mislim da ću pokušati tu neku ideju popularizirati među sudstvom. 

Vi niste dobili potporu svih saborskih zastupnika. Oporba je poprilično žestoko se obrušila na vas na odboru, posebno im smeta činjenica da ste 2005. godine prodali svoje obiteljsko zemljište tvrtci Ivice Todorića. To je bilo 2 milijuna kuna, vi ste dobili pola milijuna kuna. Kakav je vaš odnos s Ivicom Todorićem danas? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moj odnos s njime nije nikakav, niti sam ikad imao odnos s njime. Mi smo ustupili pravo na povrat društva medijatora. Ja nisam ni bio meta napada, to je bila predsjednica. 

Je li vas ona predložila u posljednji tren, to je bilo tek prije četiri dana?

Predsjednica je prijedlog podnijela u zakonskom roku. Ako je zakonodavac htio nešto promijeniti, mogao je to učiniti, pa i u vrijeme kad je sadašnja oporba bila na vlasti također se imenovao sudac Vrhovnog suda, i ako su mislili da tu postoje razlozi za preciznije određivanje ovog postupka, mogli su to predložiti?

Zamjerate li predsjednici što vas je ipak predložila u zadnji čas?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne zamjeram, to je ipak proces koji se morao provesti interno unutar Ureda predsjednice, ona je to učinila u zakonskim rokovima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo