Đilas najavio izbore za jesen

"Svima je jasno da ova vlast ne funkcioniše"

24.2.2013.
13:58
VOYO logo

Predsednik DS i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas veruje da je dobijanje datuma za početak pregovora sa EU izuzetno važno jer nema boljeg puta od evropskog.

Đilas je u intervjuu za FoNet najavio da će DS 17.marta usvojiti plan nacionalnog oporavka Srbije, ali je za jesen predvideo vanredne izbore, jer je svima jasno da ova vlast ne funkcioniše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On smatra da je napredak evropskih integracija posledica spremnosti Vlade Srbije da na Kosovu prihvati stvari koje nisu prihvatili Boris Tadić i bivša vlast.

- Imali bismo napredak i da je Tadić prihvatio carinu ili ukidanje institucija Srbije na severu, ali je pitanje šta bi, u tom slučaju, bilo na ulicama Beograda i Srbije. Dajte da govorimo istinu narodu, ako ste već hrabri da imate pregovore sa Hašimom Tačijem i predsednicom Kosova, budite hrabri pa recite ljudima šta u stvari radite - rekao je Đilas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se ostavi po strani borba protiv kriminala i korupcije, Đilas ne vidi čime bi Vlada Srbije mogla da se pohvali, pogotovo što su ekonomski pokazatelji gori nego u vreme Vlade čiju je okosnicu činila DS.

Upitan o eventualnoj velikoj koaliciji, Đilas je odgovorio da za to ne vidi nikakvu mogućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neprihvatljivo mu je da sedi u Vladi sa onima koji se ponašaju kao stranke koje su danas u vlasti ili ljudima koji u svojim ministarstvima imaju osobe koje prave spiskove nepodobnih nevladinih organizacija ili medija, kaže Đilas.

- Najvažnije su teme koje čine svakodnevni život, i zato želim da DS vodi politiku rešavanja životnih problema građana. To je politika koju hoću da vidim, a ne filozofiranja na televiziji i priče "danas Ustav pod mišku, a sutra ne znam gde, malo pevamo, malo hapsimo, malo pravde za građane, a u džepu ništa" - ukazao je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što Aleksandar Vučić vodi Milicu Delević u Berlin, uputao je Đilas. Zato što iz svoje stranke, prema oceni Đilasa, nema da povede nikoga ko ima veze sa evropskim integracijama.

- Koga će da povede, onog iz Kolubare, iz pečenjare? Sašu Mirkovića, Bašanovića, Vladu Cvijana, koji Saši Draginu, po rečima njegove supruge, nudi izlazak iz pritvora ako optuži premijera Srbije ili Vojvodine? - upitao je Đilas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Saša Dragin nije ubica, profesor je univerziteta, otac dvoje dece. Predložio je uredbu koju je usvojila cela vlada, a potpisao je Ivica Dačić. Kako Dačić sa slobode i mesta premijera čeka istragu o njegovim kontaktima sa predstavnicima Šarićevog klana, a Saša Dragin mora da sedi u pritvoru? Koga bi njegova odbrana sa slobode uznemirila i i na koje to svedoke on može da ima uticaj? Kada će nam vlast saopštiti rezultate istarage o Vladi Cvijanu, njegovim pretnjama sudijama, konfliktu interesa? Sam Aleksandar Vučić je obećao da će to biti hitno ispitano i ništa. Ali zato na mesto predsednika vrhovnog suda dolazi čovek koji je oslobodio dokazanog kriminalca, koga je u tom sporu zastupao, gle čuda, baš Vlada Cvijan!

Đilas je najavio da će 17. marta biti održana Programska skupština DS, na kojoj će biti usvojen dugoročni plan nacionalnog oporavka Srbije, jer smatra da je ekonomija najvažnija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ðilas nije tražio od Glavnog odbora glasanje o njegovom stavu da ministri DS iz prethodne Vlade Srbije vrate poslaničke mandate, ali je, kako kaže, dozvolio izjašnjavanje, pošto se ta priča povela u medijima.

- Valjda stranka ima pravo da kaže Vuku Jeremiću - ti nas ne možeš da predstavljaš u parlamentu - ilustrovao je Ðilas, koji smatra da je već skandal, sam po sebi, to što je on poslanik, a uopšte nije u Srbiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik je istakao da sa ovakvom ekonomskom politikom neće biti novih investicija i upozorio da je pitanje u kakvom će stanju biti domaća privreda "kada se budemo probudili iz ove serije".

- Prošlo je šest meseci i, osim šeika, nema ni jedne druge investicije. Evo, sad je vlast odlična, pravna država, nema krađe, nema korupcije, ali gde su investicije? - upitao je Đilas, u intervjuu za FoNet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo