KORAK NAPRIJED /

Dječja bolnica Srebrnjak na prekretnici: 'Oni su izvanzemaljci, a znam kako im je teško'

Novim ugovorom trebala bi se osigurati 132 nova radna mjesta za liječnike i znanstvenike

13.7.2019.
15:25
VOYO logo

Dječja bolnica Srebrnjak ide u gradnju Centra za translacijsku medicinu. Riječ je o najvećem strateškom projektu u znanosti koji će omogućiti najsuvremeniju dijagnostiku. Centar koji će se nalaziti uz dječju bolnicu trebao bit biti završen u roku od 32 mjeseca.

Posjetili smo Odjel za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak. Uz dijagnostiku, ovdje se provode i važna istraživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu pokušavamo povećati naša znanja kroz ta istraživanja i sve kroz podatke koje dobivamo na svakodnevnoj bazi da pospješimo liječenje, terapije i cijeli personalizirani pristup svakom pacijentu", rekla nam je Olga Malev, magistra biologije u Dječjoj bolnici Srebrnjak.

Umjesto malog odjela bolnica će dobiti Centar koji će postati baza za istraživanje kroničnih nezaraznih bolesti s pomoću najsuvremenije tehnologije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za klinička istraživanja, za blisku suradnju laboratorijskih stručnjaka i doktora koji rade na odjelima s pacijentom, da oni uz tu svakodnevnu blisku suradnju mogu razmišljati o novim načinima dijagnostike, novim metodama liječnenja", govori Mirjana Turkalj, zamjenica ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak.

Ugovor za financiranje gradnje Centra, vrijedan 60 milijuna eura, osiguranih najvećim dijelom iz Europske unije, potpisan je u Vladi.

"On je simbioza bazičara i kliničara pedijatrijskog tipa. Pedijatrija u širem smislu - i otorina, i fizijatrija, i dermatologija, i sve druge djelatnosti, sve na jednom mjestu", ističe Boro Nogalo, ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak se nadovezuje:

"Ja sam sigurna da će ova nova znanstvena oprema i laboratorij u Dječjoj bolnici Srebrnjak osigurati bolje uvjete za liječenje naše djece."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebao bi i osigurati i 132 nova radna mjesta za liječnike i znanstvenike.

"Baš smo Gita i ja komentirali da su ovi liječnici kao izvanzemaljci. Jer nam je nevjerojatno da u ovim uvjetima, kad znamo kako je svim medicinarima teško i znamo da se s brojem djelatnika snalaze, imati jedan topao i ljudski pristup svakom djetetu", posvjedočila je Zagrepčanka Josipa Kalac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radovi na novom Centru, koji će biti velik kao četiri bolnice Srebrnjak trebali bi početi potkraj ove ili početkom nove godine, a dovršeni u roku od 32 mjeseca.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo