OGLAS

opasan trend / Dječak sjedio na cesti, umalo stradao zbog TikTok izazova. Razgovarali smo s vozačem: 'Da sam vozio brže...'

Image
Foto: RTL Danas

Zabava na društvenim mrežama može biti izrazito opasna!

19.8.2022.
20:55
RTL Danas
VOYO logo

U mraku, nasred ulice mladić sjedi na stolici - prizor je to koji je šokirao Osječanina Branimira. Automobil je zaustavio u zadnji tren.

"Dijete je sjedilo na stolcu, točno negdje na sredini voznog traka. I nije se micalo. Ja sam došao tik do njega i čekao sam da vidim šta se događa dalje. Tek kad sam došao jako blizu sam vidio da dijete tipka na mobitelu", prepričava Branimir Hackenberger Kuruzović, profesor na osječkom fakultetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A potom se ustao i otišao. Ova opasna igra najnoviji je izazov na najpopularnijoj društvenoj mreži za mlade - TikToku. Po struci profesor, Branimir se pita što bi bilo da 15-godišnjaka nije primijetio na vrijeme…

Image
Uznemirujući trend /

Može li morbidnije? Popularni trend osvojio TikTok, mladi glume da su žrtve holokausta i simuliraju nasilje

Image
Uznemirujući trend /

Može li morbidnije? Popularni trend osvojio TikTok, mladi glume da su žrtve holokausta i simuliraju nasilje

"Da sam vozio 50 recimo, 60 kilometara na sat, nisam siguran da bi stigao stati, jer je on bio u mraku. Dakle to dijete bi danas bilo teški invalid ili više ne bi bilo živo", kazuje Hackenberger Kutuzović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi upozorio vozače na opasan trend popularan među klincima – objavio je video na Facebooku. A onda mu se javila majka dječaka…

"Poslala mi je poruku sa isprikom i rekla je da je izvan sebe, da je ona sumnjala da se nešto događa već neko vrijeme jer da je to dijete došlo i mokro i zaliveno i tako dalje, dakle oni rade svakakve nepodopštine i da je zahvalna što evo sada zna zaista iz prve ruke što se zapravo dogodilo i da će poduzeti sve da se to više ne događa", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ne događa se prvi put. Od penjanja na gajbe i istrčavanja pred kamione do takozvanog Blackout izazova ili igre gušenja do nesvjestice zbog koje je dosad život izgubilo 80 djece. A sve zbog pet minuta slave…

"Nisu dovoljno kognitivno zreli da shvate kakve to sve opasnosti nosi sa sobom. I povezno s ovime egocentrizmom, vrlo često ide način razmišljanja 'neće to meni se dogoditi, to se događa nekome drugome', a kada se dogodi onda je to kasno", kazuje Marija Crnković, klinička psihologinja Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu je uloga roditelja posebno važna, napominju u Centru za sigurniji internet.

"Bez obzira, roditelji ni ne moraju baratati TikTokom, ali mogu u određenom trenutku sjesti s djetetom i da mu dijete pokaže taj svijet u kojem provodi toliko vremena i onda kroz razgovor ga mogu upozoriti šta se dešava i koje su neke opasnosti koje se mogu desiti prateći takve opasne izazove", objašnjava voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izazovi su daleko od zabave i dječje igre. Mladi Osječanin srećom nije ozlijeđen, ali neće proći nekažnjeno - iz osječke policije potvrdili su nam da će mladića prijaviti za - prometni prekršaj.

Hell's kitchen
Obiteljske tajne
Brak na prvu
Dosje Jarak
Bicemo prvaci sveta
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
San snova
Sluga naroda
Zlatni dečko
default_cta
Megadance
Južni vetar
Gabby
Ljubavna zamka
U klinču
default_cta
Savršene majke
Oklada stoljeća
VOYO logo

Telegram

Telegram

Image

Zadranin koji je zalio SDP-ovce tekućinom sada je uhićen zbog - izazivanja požara