zbog nafte / Dižu se cijene režija: RTL otkriva kada i koliko bi mogli poskupjeti struja, plin i odvoz smeća

Uz najavljeno smanjene poreza na hranu dolazi novo poskupljenje

28.9.2018.
10:20
VOYO logo

I dok se građani s jedne strane vesele smanjenju poreza na neku hranu, s druge strane dio tog ušteđenog novca mogli bi samo prebaciti u kasicu za plaćanje računa.

Naime, tijekom sljedeće godine mogao bi poskupjeti plin, struja i odvoz smeća. Iako službene potvrde još nema, poučeni iskustvom, svjetskim trendovima i cijenom nafte koja diktira dosta toga, do poskupljenja bi ipak moglo doći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve zbrojeno, posljednji mjesec za režije za ovaj stan otišlo je 920 kuna. A još je bilo ljeto. Zimi se one penju i do 1.500 kuna, a mirovina gospođe Marije iznosi oko 2.000 kuna. A kaže, nije ni bilo hladno. Pa se pita što će biti ako cijene odu gore.

"Pet ili deset kuna na jednom računu, pa tri na drugom pa četiri pa vam se to mjesečno nakupi na 20-ak, 30-ak kuna. Za jednog umirovljenika je to puno", poručuje umirovljenica Marija Banjad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No ove zime građani još mogu odvrnuti radijatore, jer cijene komunalija ostaju iste sve do 31. ožujka.

"Za ovu sezonu grijanja omogućena je nepromijenjena cijena plina. Na zatvorenoj sjednici Vlade? Ne, to je već prije nekoliko mjeseci. Naši građani se ne moraju toga bojati", kaže Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I sam ministar prije tri mjeseca rekao je da bi u drugom kvartalu sljedeće godine moglo doći do poskupljenja energenata.

Na pitanje zašto poskupljenje i hoće li do kraja godine poskupjeti smeće, a do sljedeće struja i plin, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić kaže kako nije upoznat s time: "Otkud vam ta informacija. Ja ne znam za to".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvoz smeća mogao bi poskupjeti za one koji ga ne budu sortirali kada krene odvojen sustav skupljanja već početkom studenog. Ostala poskupljenja moguća su od 1. travnja 2019. kada se formiraju cijene za novu sezonu. Neslužbeno, struja bi mogla skočiti za tri do šest kuna po računu, plin za maksimalno 10 posto.

"Može se reći da se s obzirom na poskupljenje nafte ove godine može očekivati izvjesno poskupljenje plina, pa i električne energije jer električna energija velikim dijelom koristi plin, naftu i ugljen kao primarni energent za proizvodnju", zaključio je Igor Dekanić, stručnjak za energetiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A osobito jer Hrvatska najveći dio plina uvozi. Stručnjaci se slažu da je nezahvalno sada prognozirati kolika će točno biti cijena za pola godine. U svakom slučaju, nekoliko kuna po računu više, moći će se potražiti u kasici ušteđevine od manjeg poreza na hranu ili probati štedjeti energiju na svakom koraku.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo