Divlje svinje se udomaćile, žele se igrati s djecom

16.5.2010.
18:22
VOYO logo

Divljač nanosi veliku štetu, a mještani strahuju od napada divljih svinja na djecu i domaće životinje te traže odgovornije ponašanje lovaca lokalne udruge koji su divljač i uzgojili za potrebe lovišta svoje udruge na tom dijelu poluotoka, piše Slobodna Dalmacija.

Nakon uzgoja, divlje svinje su prije dva mjeseca iz uzgajališta puštene u prirodu, ali se ne zadržavaju u lovačkom lovištu nego hranu traže u mjestu - Lovištu. U potrazi za hranom svinje ulaze u samo središte naselja, traže hranu po okućnicama i njuškama ruju polja s krumpirom, nanoseći štetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem će biti s grožđem, jer ako taj problem ne riješimo do tada, nemjerljiva će biti šteta po nasade vinove loze nadaleko poznatih peljeških sorti plavca malog, rukatca, pošipa i maraštine, pričaju ogorčeni mjesšani Lovišta. Poručuju i da će "ako lokalni lovci ne poduzmu ono na što ih zakon obvezuje, morati sami braniti se od štetočina čije pohode nitko ne subvencionira".

'Najhrabrije' u potrazi za hranom su, navodno, dvije divlje svinje u pratnji ukupno 16 praščića: ulaze u selo i unose strah među Lovištane koji su već počeli ograđivati okućnice. Divljač je naučila da ih lovci hrane te bez straha prilazi ljudima i pri tome kao da se hoće igrati s djecom, kažu mještani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201004210240006 arti-201004170190006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo