ministrica obrazovanja / Divjak uoči sjednice Vlade: 'Neću dati ostavku, nisam dezerter! Ja sam tu i kad je teško'

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Na pitanje znači li to da će praznici zbog nadoknade trajati kraće i je li to izgledno, kratko je odgovorila 'da'

28.11.2019.
17:27
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak najavila je u četvrtak uoči sjednice Vlade da će opcije nadoknade nastave zbog štrajka u osnovnim i srednjim školama biti poznate u petak. Istaknula je da načini nadoknade ovise i o tome hoće li učitelji i nastavnici prihvatiti Vladinu ponudu.

"Danas smo pripremali planove i scenarije za situaciju da učenicima nedostaje 15 dana nastave te za slučajeve ako ima i više dana", izjavila je Divjak novinarima dodavši da sada ne želi iznositi detalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazala je da opcije nadoknade ovise i o tome hoće li učitelji i nastavnici prihvatiti ponudu Vlade za prekid štrajka te da će ih ministarstvo predstaviti sutra kada budu službeno poznati rezultati izjašnjavanja učitelja i nastavnika o Vladinoj ponudi.

Učenici su zbog štrajka u osnovnim i srednjim školama propustili gotovo tri tjedna nastave, a ministrica je takvu situaciju ocijenila teškom i ozbiljnom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje treba li kao resorna ministrica zbog cjelokupne situacije dati ostavku, Divjak je odgovorila kako "ona nije dezerter".

"Pogotovo sada kada me napadaju ovi 'veliki reformatori' i 'junaci'. Razočaravajuće je da je vama bolja pozicija u politici ako uđete s policijskim dosjeom ili kao poslušnik, bez stava i bez znanja, nego ako uđete s iskrenom namjerom i planom kako promijeniti stvari u hrvatskom društvu", kazala je Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar zdravstva Milan Kujundžić kaže kako treba razumjeti štrajkaše, ali i preispitati je li to najbolji način da ispune svoje zahtjeve.

''Treba razumjeti one koji štrajkaju da traže bolje plaće, ali trebaju se preispitati je li to jedini način da se izbore za svoje zahtjeve'', rekao je ministar zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Da, to je njihov najveći alat, ali mislim da su i roditelji i djeca vrlo nezadovoljni time'', dodao je na napomenu novinara da je štrajk najbolji alat sindikata.

Na pitanje je li realna zabrana štrajka, Kujundžić je rekao da "misli da su sve opcije otvorene i da je sve demokratski". Ministar je dodao i da liječnici imaju pravo tražiti viša prava i da će se s njima razgovarati. Napomenuo je i da misli da njihov bunt neće poprimiti širi opseg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Neće nam se dogoditi u sektoru zdravstva ono što se dogodilo u sektoru obrazovanja'', zaključio je Kujundžić.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo