'rupe' u rasporedu / Divjak: 'Ispisivanje predmeta usred godine nije prihvatljivo i isto vrijedi za vjeronauk'

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Komentirala je i upute Požeške biskupije školama da u e-dnevnik upisuju vjeronauk kao obvezni predmet

11.10.2018.
12:41
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u četvrtak kako škole trebaju voditi računa da obvezni predmeti u satnici budu prioritetni, tako da učenici nemaju 'rupe' u rasporedu, a da kriteriji ispisivanja s vjeronauka moraju biti isti kao za sve predmete.

"Ista pravila vrijede za sve predmete. Kada imate izborni predmet i kada ga odaberete njemu pristupate kao prema bilo kojem drugom obveznom predmetu. Znači bilo kakav izvanredni ispis usred godine nije nešto što je prihvatljivo i jednako vrijedi za vjeronauk, samo što je to više pod lupom i interesom javnosti", rekla je Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitana bi li se satnica trebala bolje organizirati da se izborni predmeti vode prvi ili posljednji sat, umjesto da su u sredini, rekla je kako obvezni predmeti trebaju imati prioritet.

"Prije svega treba voditi računa da obvezni predmeti u satnici budu prioritetni tako da učenici nemaju 'rupe' u rasporedu. Znamo da to ponekad nije u potpunosti moguće napraviti. Razlozi su uglavnom veći broj razreda i određen broj ljudi koji moraju voditi nastavu pa to nije jednostavno organizirati", ustvrdila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, dodaje Divjak, škole trebaju učenicima koji nisu na izbornom predmetu organizirati rad u knjižnici ili slično. "To je pravi način da škola pokaže kako vodi brigu o svakom učeniku", rekla je.

Komentirala je i upute Požeške biskupije školama da u e-dnevnik upisuju vjeronauk kao obvezni predmet kazavši kako to nije shvatila kao zahtjev da vjeronauk bude obvezan predmet. Divjak je ponovila kako tehničke upute školama vezane uz korištenje sustava e-dnevnika školi daju isključivo Carnet i nadležno Ministarstvo te da je vjeronauk izborni predmet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo