PLETER NAJAVIO CIJENU OBROKA OD 20-30 KUNA, A UGOSTITELJI TVRDE: /

'Mi takav grah prodajemo za 18'

Image
Foto: Pixsell

Od ponedjeljka je na području Banije pripremu i dostavu obroka preuzela tvrtka Pleter,

13.1.2021.
10:52
Pixsell
VOYO logo

"Gledajte, cijena obroka je između 20 i 30 kuna, ali informacije o tome kako je formirana trebati pitati naručitelja, a ne Pleter jer mi s time nemamo veze. Prava adresa je Krizni stožer. Ja vam mogu reći isključivo to da se cijena sastoji od troška namirnice, troška radne snage i troška prijevoza", rekao je u utorak za JutarnjiMarijan Mareković, general-pukovnik i predsjednik Uprave državne tvrtke Pleter usluge d.o.o.

U Pleteru kažu kako se u Zagrebu možda i jede za iznos manji od 20 kn, no ovdje treba u obzir uzeti i cijenu transporta, navodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moguće da vi u Zagrebu jedete za taj iznos, ali ove namirnice je potrebno dovesti na Baniju. Pa valjda i to diže cijenu obroka", rekao je Mareković.

Stožer bez odgovora

Odgovor na pitanje je li cijena obroka 20 ili 30 kuna Jutarnji je pokušao dobiti od glasnogovornika Kriznog stožera Mladena Pavića. Na upito o tome po kojim je uvjetima država dogovorila posao prehrane s Pleterom i koliko će se prosječno izdvajati po obroku, nije stigao odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijena objavljena u medijima djeluje visoka, pogotovo ako se u obzir uzmu cijene koje za obroke Pleter trenutačno dobiva od MORH-a, ali i kad ih se usporedi s tržišnima.

Kako Jutarnji doznaje, cijene koje Ministarstvo trenutno plaća za obroke koje im priprema Pleter kreću se u iznosima od 20 do 30 kuna.

Cijene obroka koje Pleter priprema za civilne zaposlenike iznosi 22, a za vojne 28 kuna s PDV-om po obroku. Za tu cijenu zaposlenici MORH-a dobivaju juhu, glavno jelo, kruh i salatu, a nekada i desert.

Izvješće je otkrilo i strukturu troškova obroka: od pune cijene 49 posto odlazi na trošak namirnica, 39 posto na trošak radne snage, a 12 posto na druge troškove koji podrazumijevaju inventar, higijenski potrošni materijal, odjeću i ostalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DUMBOVIĆ OBJAVIO: /

Gradi se kontejnersko naselje; 'Dat ćemo sve od sebe da se napravi što prije'

Image
DUMBOVIĆ OBJAVIO: /

Gradi se kontejnersko naselje; 'Dat ćemo sve od sebe da se napravi što prije'

Previsoka cijena obroka s obzirom na povlašteni položaj

Pleter priprema obroke za vojsku, a to znači da kuha na veliko, čime ima pristup jeftinijim namirnicama. Najam MORH-u za korištenje njihove ugostiteljske infrastrukture ne plaća. Inače, radnici Pletera imaju plaće koje spadaju među najniže u ugostiteljstvu.

Prema podacima iz izvješća, prosječna neto plaća u Pleteru iznosu 4100 kuna, što je daleko ispod tržišnog prosjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Držimo menzu u jednoj korporaciji i tamo prodajemo grah s kobasicom po tržišnoj cijeni od 18 kuna iz koje plaćamo radnike, trošak namirnica, režije i najam te nam još ostaje i dobit. Dakle, cijena između 20 i 30 kuna po obroku, s obzirom na sve prednosti poslovanja ove državne tvrtke, nije opravdana", rekao je izvor za Jutarnji.

Porcija graha koji je Pleter u utorak dostavio stradalnicima na Baniji ima 400 militara, doznaje Jutarnji.

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

12.01.2021., Petrinja - Volonteri i dalje kuhaju u Petrinji unatoč tome sto je Pleter danas isporučio 4000 porcija, a volonteri su tražili 2000. Pleter je danas pripremio grah s mesom.

Komentiralo se kako u grahu ima premalo mesa pa su ugostitelji volonteri mnogima u tanjuriće ubacivali još nešto mesa da pojačaju obrok.

Petrinjcima je žao što odlaze chefovi

Petrinjcima je žao što odlaze ljudi koji su ih, kako govore, "fino hranili".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Došli su ljudi ovdje da nam pomognu. Imaju i oni kod kuće svoje obitelji. Hrana je fenomenalna. Svaka im čast. Jako mi je žao što idu i voljela bih da se vrate. Sve su nam dali, nisu štedjeli", kaže Fata Poropatić.

"Kako će se nastaviti, ne znam. Pročitao sam da porcija naše hrane državu košta 30 kuna. Pa jeftiniji je gablec u Saboru nego tu. Bit će tu svačega kao i devedesetih u obnovi", rezigniran je drugi mještanin. Slavko Sobotka kaže da se u svakom jelu ugostitelja osjetilo "da ljudi kuhaju srcem, a ne zato što im je to posao".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Konačna cijena formirat će se isključivo prema stvarno utrošenim resursima'

Jučer u poslijepodnevnim satima iz Pletera je stiglo priopćenje u kojem su napisali da konkretna cijena obroka još nije formirana. "Ona ovisi o normativu obroka, broju lokacija podjele te angažiranom broju djelatnika Društva, kojima i dalje moramo osigurati osobni dohodak.

Napominjemo kako će konačna cijena biti formirana isključivo po stvarno utrošenim resursima", poručili su iz Pletera dan nakon što je njihov predsjednik Uprave Marijan Mareković za televiziju izjavio da će cijena obroka biti "između 20 i 30 kuna". Iz Pletera su također rekli kako je njihova tvrtka na Baniji angažirana već prvi dan nakon potresa kad je Društvo pripremilo 3600 obroka za institucije i civilne osobe smještene u vojarni u Petrinji te kako se isporuka obroka od tog dana obavlja neprekinuto.

Naglasili su i kako nisu nepogrešivi. "Uvažit ćemo svaku opravdanu kritiku ili razmotriti prijedlog. Međutim, dezinformacije, laži i obmane javnosti ne služe toj svrsi, niti pomažu ljudima s potresom pogođenog područja, nego još otežavaju životne okolnosti i teške uvjete u kojima su se našli", poručili su.

Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo