ŽITOMIR, ALI HRVATSKI / Direkt donosi reportažu iz Žitomira, ali ne ukrajinskog. Prije nekoliko dana vidjeli su još jednu letjelicu: 'Bila je velika ko lokomotiva'

Ukrajinski ima 260 tisuća stanovnika, a hrvatski Žitomir ni 260. Naselje je to u sastavu Svetog Ivana Zeline, a veže ih jedino isti naziv

15.3.2022.
7:40
VOYO logo

Imena ulica nema, adresa je Žitomir, a ljudi, 158.

Žitomir ima novu javnu rasvjetu, novi asfalt, ali nema poštu, trgovinu, crkvu, kafić. Doduše ima novi društveni dom čije ključeve u ruci drži predsjednik mjesnog odbora koji se preziva Prugovečki. Isto kao većina Žitomerčana.

Kažu, s Ukrajinom dijele samo ime.

Image
ZAKUHTALO SE /

Hoće li zbog pada letjelice Banožić dati ostavku? Milanović: 'Opasno je dati dužnost ljudima koji su s kruške pali'

Image
ZAKUHTALO SE /

Hoće li zbog pada letjelice Banožić dati ostavku? Milanović: 'Opasno je dati dužnost ljudima koji su s kruške pali'


Žitomir se prvi put spominje u 13. stoljeću, a u 19.-om stoljeću Gjalski je pisao o kuriji grofa Žitomirskog. Radi se o ovom tu izdanju, a s obzirom da se ne zna točno odakle ime Žitomir, smatra se kako je dobio upravo prema obiteljskom imenu grofova.

I bili su nepoznati sve do petka iako su od Zagreba udaljeni samo sat vremena vožnje.

Doslovno smo prošli polja i rijeku da stignemo po životne savjete gospođe Marice.
Ona sve radi sama, u polju, u kući i oko kuće. Kad imaš komad zemlje, kaže, bogat si čovjek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nekad su muškarci vodili glavnu riječ, ali sada je već drugačije, vremena su se promijenila. Sad kako dolaze ove mlade žene one rade i preuzimaju. - A znaju li te mlade žene raditi po vrtu? Je, kak nebi znale, te si delaju nokte, niš ne znaju. Idu u dućan i kupuju si mrkvu. Te mlade ne znaju, one bi motiku ovako obrnula naopačke. Čuj, nisu naučile. Ima njih koje su vrijedne, ali jako rijeko. To ti sad sve sa sela ide na nokte. Sve, to ti sad sve sa sela ima nokte Bog te ubio, sve", govori nam Marica Bunčić iz Žitomira. 

Ipak, ovdje i bez pedikera ljudi žive od vlasitih ruku. I te kako drukčije nego kako se živjelo prije rata u ukrajinskom Žitomiru.

Na pitanje kakav je život ovdje, Ankica Prugovečki odgovara.

"Pa dobar je, super. Meni se sviđa. -Čime se bavite najviše kako provodite dane? A ja sam umirovini pa uglavnom oko vrta, tu malo po kući, popravi, pofarbaj", kaže Ankica. 

Međutim, iako njihov Žitomir nema veze s Ukrajinom, zabrinuti su. Na vrhu brda kod, pogađate, gospodina Prugovečkog isto su tema letjelice. Vidjeli su, kažu jednu prije 10 dana u 8 sati navečer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ma ovak smo je odozgora vidjeli, tu je na pola naše sjenice bila. Bila je velika ko recimo lokomotiva", tvrdi Miljenko Prugovečki


"Ja sam tu došla i odozgo sam je vidjela koliko je ona tu nisko letjela", kaže Neda Španec

"Ali unutra je bio mrak u toj kabini mi smo vidjeli neka svjetla gore. Ma i susjedi su vidjeli, pričao sam ja kasnije s njima, svi smo vidjeli. Išlo je niz kotlinu tu je od nas bila udaljena 5 metara. Još sam ja mislio da bude mi ovo pobralo tu", objašnjava Prugovečki.

Nije ih to previše zabrinulo, brzo su se vratili lozi i izradi kućica za ptice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Na pitanje gdje mlađi idu van, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline, Hrvoje Košćec odgovara.

"A to je već komplicirano pitanje, najčešće u lokalnim kletima ili idu prema Zagrebu. -Gdje se slave Božić, Nova godina? Kleti kleti kleti, na 90% pitanja odgovor je klet.

Kad posao završi bez kupica u ruci nigdje ne idu. Kraj je plodan i vinorodan.

"Mi se družimo tu i kad su kakve veće proslave onda imamo tamo veći podrum pa ga ispraznimo. Inaće se tu slavi, stavimo stolove i to. -Znači dobro se ovdje živi? A ono živi se normalno", govori nam Ivek Prugovečki.

Prugovečki je, naučili smo danas, prezime iz Poljske. A s istoimenim Ukrajinskim gradom od kojeg ih dijeli 1400 kilometara, ne dijele baš ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo