Gužva na Zrinjevcu / Diplomatu koji je progovorio o korupciji 2018., opet ne daju na posao, došla i policija

Image
Foto: RTL

Optužio je za nenamjensko trošenje novca veleposlanike, konzule... Pa je udaljen iz službe. Visoki upravni sud nedavno ga je vratio na posao, ali...

28.11.2022.
9:55
RTL
VOYO logo

Prije nešto manje od dva tjedna vijest je bila da je diplomat Damir Sabljak vraćen na posao u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova odlukom Visokog upravnog suda. Niti tjedan dana poslije, 22. studenog, vijest je bila da ministarstvo Sabljaku svejedno ne dopušta povratak na posao.

Jutros RTL-ovi reporteri javljaju da je Sabljak opet zaustavljen ispred vrata, pokušavajući otići na svoje radno mjesto na Zrinjevcu u Zagrebu. A kako ga niti ovaj put nisu pustili unutra, pozvana je policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Kratko i žestoko /

Grlić Radman: 'Ako je zahtjev za skidanje imuniteta stigao, vodit ćemo se time da je Sabljakovu prijavu USKOK već odbio'

Image
Kratko i žestoko /

Grlić Radman: 'Ako je zahtjev za skidanje imuniteta stigao, vodit ćemo se time da je Sabljakovu prijavu USKOK već odbio'

Sabljakova priča počela je 2018. godine kada je prijavio korupciju i trošenje proračunskog novca u veleposlanstvima RH u Washingtonu i Canberri i kada je, kako je rekao, nadležnim službama podastro dokaze o tome. Ubrzo je, međutim, udaljen iz diplomatske službe, da bi pravomoćnim rješenjem Visokog upravnog suda bio vraćen u MVEP četiri godine poslije.

Prije nekoliko dana Net.hr je pisao da je bila riječ o slučaju veleposlanika Joška Pare, za kojeg je i u nalazu Državne revizije za 2016. utvrđeno da je kao veleposlanik RH u Washingtonu "više puta oštetio Državni proračun RH, mjesečno protupravnog isplaćujući 8200 dolara lokalno angažiranoj osobi u Veleposlanstvu RH u Washingtonu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pisalo se i o Loreti Bertoša-Kušen, za koju je dokumentirano da je godinama primala plaću u Generalnom konzulatu RH u Sydneyu iako je bila u stvarnosti raspoređena u Veleposlanstvu RH u Canberri, zajedno sa suprugom Damirom Kušenom, koji je bio veleposlanik.

Net.hr je tada pisao da se na ročištu na Službeničkom sudu u Zagrebu čulo i to da su prolazili mjeseci nakon prve Sabljakove predstavke inspektorima i da nitko nije reagirao, da je pisao na ministru, potom na nekoliko adresa u ministarstvu, a onda i premijeru i predsjedniku Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na tom ročištu Damir Sabljak je predao i dokument kojim je dokazivao da je Zdravka Bušić, potpredsjednica HDZ-a, formalno zaposlena kao državna tajnica za politička pitanja u MVEP-u 2018. godine, pisano pritiskala DORH, koji je nadležan za kaznene postupke, da pokrene stegovni postupak protiv Sabljaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo