Kratko i žestoko / Grlić Radman: 'Ako je zahtjev za skidanje imuniteta stigao, vodit ćemo se time da je Sabljakovu prijavu USKOK već odbio'

Image
Foto: RTL

Velikim dijelom ministar vanjskih poslova govorio je o 'šteti koju je Milanović učinio RH svojim izjavama'... 'Zovu ministri diljem svijeta i pitaju što je politika RH'

27.1.2022.
14:35
RTL
VOYO logo

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman pred novinare je izašao prvo govoreći o pokušajima dogovora o izbornom zakonu u Bosni i Hercegovini između tri konstitutivna naroda.

Kolegama u EU-u rekao je da je objasnio koliko je Hrvatskoj važno da se problem u BiH riješi, i zbog jako duge granice s tom zemljom i zbog Hrvata koji tamo žive. Rekao je da je hrvatska delegacija "snažno podržala prijedlog Andrewa Palmera, Angeline Eichhorst, Christiana Schmidta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta opaska je vrlo zanimljiva zato što je riječ o predstavnicima Europe i SAD-a koji snažno pritišću Milorada Dodika, koji im se pak otvoreno protivi, da konačno odblokira rad države u BiH.

"Da je do Hrvatske BiH bi već bila u EU-u", konstatirao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Doživjeli smo jednu veliku sramotu zbog izjava Zorana Milanovića", komentirao je posljedice izjava predsjednika Republike o Ukrajini:

"Naši su partneri zgroženi, veleposlanici me zovu i pitaju, govore o teškom ozračju u kojem se nalaze. Neki me ministri pitaju, čude se, pitaju je li to stav RH."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da su hrvatski diplomati već imali problema s njegovim izjavama o Bugarskoj. Rekao je da je sada morao za Frankfurter Allgemeine Zeitung objašnjavati koliko predsjednik Republike ima odnosno nema ovlasti utjecati na taj dio politike o čemu je govorio:

"Sad moramo skupljati krhotine."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pokazali smo zajedništvo cijele Europe, a dva dana poslije smo postali svjedoci nečuvenih izjava predsjednika kojima je uništeno sve ono što smo gradili 30 godina", dodao je...

Bugarska, Austrija, Ukrajina, Mađarska, BiH... nabrojao je sve situacije u kojima su veleposlanici RH bili pozivani na razgovore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moram odgovarati na pozive ministara iz svijeta i objašnjavati da to nije politika RH", kazao je.

Koliko te teme bile više nego relevantne, i to u međunarodnim odnosima, sve do snažnih intervencija iz SAD-a i EU-a i u pogledu Ukrajine i u BiH, novinari čekaju postaviti pitanja u vezi nečeg drugog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnik Mosta Nikola Grmoja objavio je sudski dokument prema kojem je potrebno skinuti imunitet Grliću Radmanu da bi se nastavio postupak protiv njega zbog prijave za zloporabu položaja u veleposlanstvima u Australiji i SAD-u. 

Tužitelj je Damir Sabljak, zaposlenik Ministarstva vanjskih poslova, i zbog zloporabe položaja i ovlasti i zbog neisplate plaća. Prijavio ga je osobno nakon što je USKOK odbacio njegovu kaznenu prijavu 30. kolovoza 2021. Grlića Radmana od progona štiti imunitet kao ministra.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada je bio glavni tajnik, tada to nije otvarao", tim riječima je Grlić Radman krenuo odgovarati na pitanja o "tom davnom događaju", "Međutim, kada je bio smijenjen i kada je došao novi ministar, kad je MOST izbačen iz koalicije, krenulo se s nekom pričom koja se stalno bildala, rasla kao gruda snijega."

Rekao je da je USKOK. odbacio prijavu kao neosnovanu i protiv njega i protiv Grlić Radmanove "bivše kolegice".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je nevjerojatna montaža i konstrukcija određenih rečenica kojima se želi difamirati članove hrvatske vlade. To je skandalozno", ustvrdio je.

Rekao je da se svojedobno odazvao na poziv Grmoje u Sabor pred nadležnim odborom na tri sata i 45 minuta razgovora o toj temi, toliko dugačkoj da su "čak i oni koji su Grmoji vjerovali, počeli sumnjati u njegove motive".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žao mi je da je gospodin Sabljak tako izmanipuliran, to je čista farsa", dodao je.

U nastavku je govorio o Grmojinom ponašanju u Saboru i opisivao ga kao čovjeka za kojega bi svom djetetu, da je malo, govorio: "Vidiš, to je čovjek kakav ti ne bi smio biti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da Sabljak ima pravo preuzeti kazneni progon privatno. To je i učinio nakon što ga je državno tužiteljstvo odbilo, ponovio je još nekoliko točaka i zaključio:

"Ako je zahtjev Sabljaka (za skidanjem imuniteta) zaprimljen u Vladi, onda će on biti, naravno, razmotren. Pri donošenju odluke uzet ćemo u obzir činjenicu da je USKOK već odbacio kaznenu prijavu, što znači da je utvrdio da su optužbe o kaznenim djelima, neosnovane."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalje je odgovorio ima li, dakle, što protiv da mu skinu imunitet i da se to konačno riješi na taj način?

"Što se mene tiče, ja ću sve učiniti onako kako sadašnji zakon propisuje. Ja nemam nikakvih problema s time. Ja sam i odgovarao na zastupnička pitanja, bio sam na sjednici Antikorupcijskog vijeća, a nisam morao..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskoro više...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo