ĐIKIĆ ŽESTOKO PO STOŽERU: / 'Ovo je posljedica događaja u zadnja dva-tri tjedna. Dopustili su virusu da se razbukta unutar naših žarišta!'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Očigledno je da smo ulovljeni u iznenađenju, Stožer se nije dobro pripremio za izljev virusa u široj populaciji, rekao je znanstvenik Ivan Đikić koji tvrdi da koronavirus nije oslabio:

26.6.2020.
11:24
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Za razliku od Dragana Primorca, člana Vladinog Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa, koji je jutros u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" rekao da postoje gotovo sve indicije da je postojeća varijanta koronavirusa slabija, znanstvenik dr. sc. Ivan Đikić jutros je u HRT-ovoj emisiji "Studio 4" izjavio kako koronavirus nije oslabio te da se u Hrvatskoj politika otvaranjem izbora umiješala u javno zdravstvo.

Đikić je rekao kako je važno reći građanima da je percepcija da smo savladali virus i riješili ga se očigledno bila kriva. "Poruke koje smo dobivali nisu trebale biti toliko čiste da smo virus pobijedili, nego smo trebali znati da nam je prije dva-tri tjedna situacija bila vrlo slična kao u siječnju ili veljači, kad nismo imali simptome zaraze u široj populaciji, a virus se širio. I ovo što danas vidimo je posljedica događaja u zadnja možda dva do tri tjedna", rekao je Đikić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HRVATSKI ZNANSTVENIK SMATRA DA JE VIRUS IPAK DOŽIVIO ZNATNE PROMJENE: /

'Naravno, liječnici su uvijek oprezni, ali...'

Image
HRVATSKI ZNANSTVENIK SMATRA DA JE VIRUS IPAK DOŽIVIO ZNATNE PROMJENE: /

'Naravno, liječnici su uvijek oprezni, ali...'

Stožer je napravio pogreške

Dodao je kako smo s popuštanjem mjera dopustili virusu da se razbukta unutar naših žarišta, a otvaranjem granica doveli veći broj zaraženih osoba iz inozemstva. Kaže da je nepotrebno upirati prst, ali da je važno da Stožer shvati pogreške i što prije ih ispravi.

"U Hrvatskoj, nažalost, politika se umiješala u javno zdravstvo otvaranjem ovih izbora. Apsolutno mi je jasno da su izbori važni, ali izbori i politički spinovi nisu važniji od zdravlja građana", poručio je Đikić, koji smatra da su u Stožeru često bili kontradiktorni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Virus je identičan?

Đikić je rekao da u Hrvatskoj imamo poruke da je virus oslabio, na temelju izjava jednog talijanskog liječnika, dok su zanemarene tisuće izjava znanstvenika i stručnih podataka. Naveo je da Oliver Vugrek, vodeći genetičar s Instituta Ruđer Bošković, sekvencionirao 21 sekvencu virusa koji su izolirani u Hrvatskoj te da na temelju podataka kaže da je virus danas identičan kao prije dva-tri mjeseca.

"Znači, virus nije oslabio, i to je činjenica", poručio je Đikić. Dodao je da su simptomi bolesti danas blaži, ali ne zato što je virus oslabio, već zato što su okolina i uvjeti pronalaska oboljelih drugačiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da nam ne treba panika, ali ni dociranja da je sve u redu i pod kontrolom radi političkih interesa. Smatra da je politika ušla u sferu struke te da stručnjaci vrlo često zbog pritiska ne mogu javno reći svoje mišljenje.

Još uvijek prvi dio pandemije

Đikić je rekao da je Hrvatska još uvijek u prvom dijelu pandemije. S pravilnim mjerama smo postigli dobar uspjeh, ali s popuštanjem smo pokazali da u našoj populaciji još uvijek postoji, dodao je. Đikić je naveo da je na temelju seroloških testova 80.000 hrvatskih građana zaraženo virusom, a da je sad taj broj značajno viši.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko propusta

"Očigledno je da smo ulovljeni u iznenađenju, Stožer se nije dobro pripremio za izljev virusa u široj populaciji", rekao je Đikić u razgovoru za N1. Pritom je dodao da je rast broja zaraženih posljedica nekoliko rupa koje su se dogodile.

"Prvo, virus je i dalje bio prisutan u Hrvatskoj, ali smo ga ignorirali, jer nismo vidjeli dosta asimptomatskih ljudi, a druga je stvar da smo otvorili granice dosta agresivno, da smo pozivali turiste da dođu, a to je rezultiralo da sada imamo ovu posljedicu i to je bilo za očekivati s epidemiološke strane", rekao je Đikić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je da je na teniskom turniru u Zadru izbilo novo žarište zaraze. 'Iskreno vjerujem da je veći broj virusa koji se širi u Zadru od onoga prijavljenog i da ćemo te posljedice vidjeti nakon tjedan, dva od skupa u Zadru."

Iako smatra da se treba nastaviti pridržavati mjera koje je još u ožujku propisao Stožer, tvrdi da zatvaranje gospodarstva i karantena više nisu opcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovornost premijera Plenkovića

Upitan bi li premijer Andrej Plenković trebao ići u samoizolaciju, nakon kontakta sa zaraženim tenisačem Novakom Đokovićem, Đikić je rekao da se, prema njegovu mišljenju, previše raspravlja o lingvističkim teorijama oko toga što je fizički kontakt, a što nije, a manje o struci.

"Svaki kontakt dovodi do potencijalne opasnosti. Angela Merkel i kanadski premijer otišli su u samoizolacju. Osobna je odgovornost svakog pojedinca, ali ako budete u kontaktu sa zaraženom osobom u zatvorenom prostoru, opasnost postoji da se zarazite. Opasnost postoji i oni bi svi otišli u samoizolaciju i vjerujem da je u ovom slučaju puno veće pitanje premijeru kakva je njegova odgovornost i poruka prema javnosti, a ne toliko mora li ili ne mora biti u samoizolaciji. Pitanje je što naši političari svojim ponašanjem poručuju građanima, a manje što je napisano u uputama WHO-a", rekao je Đikić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Beroš koristi spinove'

Đikić je rekao da se Stožer može zbog puno toga kritizirati. "Očigledno je da osobe koje su stručnjaci, a istovremeno i u izborima, imaju podijeljenu ulogu. Teško je ministru Berošu biti političar, kad koristi spinove i medicinske informacije koje su dobre za njegovu političku sliku. Bilo bi dobro da je umjesto njega u Stožeru netko drugi, tko se može fokusirati na struku", rekao je Đikić.

Smatra da Beroševa izjava da je virus oslabio nema nikakvih znanstvenih dokaza te da na taj način zbunjuje javnost. "Nemamo dokaza da je virus oslabio, ali imamo pokazatelje da je virus drugačiji", rekao je Đikić za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da bi, kad bi se dopustilo da virus ponovno uđe u domove za starije i nemoćne, smrtnost u toj populaciji prešla 10 posto. "Pogreške Stožera nisu napravljene namjerno i trebamo uspostaviti povjerenje s početka, jer samo s pomoću mjera osigurat će nam sigurniju budućnost. Ako se toga ne budemo pridržavali, poruke sa sveučilišta Washington pokazuju da bi u Hrvatskoj do listopada moglo biti i do 1500 mrtvih", rekao je Đikić.

Sve o koronavirusu u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo